Tgrt Haber

Son dakika! NATO 31. üyesini karşılamak için toplandı! Finlandiya artık resmen üye

04 Nisan 2023 15:32 - Güncelleme : 04 Nisan 2023 16:54

Brüksel'deki NATO Karargahına Finlandiya bayrağı çekiliyor. NATO, 31. üyesini karşılamak için toplandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya'nın NATO'ya resmi üyeliği için düzenlenecek törene katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahına geldi. Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşmasının saklayıcısı ABD'ye teslim etti. Finlandiya ittifakının 31. üyesi olarak NATO'ya katıldı.

NATO​ üyesi ülkeler bu kez Finlandiya için karargahta bir araya geldi. Üye ülkelerin dışişleri bakanları, Brüksel'de düzenlenecek tören için bir bir karagahtaki yerlerini alırken bu kez Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö de yerini aldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya'nın NATO'ya resmi üyeliği için düzenlenen törene katılmak üzere karargaha geldi.

FİNLANDİYA NATO'NUN 31. ÜYESİ

Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşmasının saklayıcısı ABD'ye teslim etti. Böylece Finlandiya ittifakının 31. üyesi olarak NATO'ya katıldı.

Finlandiya'nın üyeliği, Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto'nın katılım belgelerini ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a sunmasıyla resmileşti. Bu sayede Finlandiya'nın NATO üyeliğinin resmileşmesi ve bayrağın karargâha çekilmesiyle Rusya​'nın NATO'yla olan sınırının uzunluğu iki katına çıkmış oldu.

"RAHATLADIK, ÜZERİMİZDEN BİR YÜK KALKTI"

Üyeliğin resmileşmesinin ardından konuşan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö şu ifadeleri kullandı:

"NATO açısından da önemli bir gün. Çünkü istikrar ve güvenlik bizlerin güçlü şekilde hissetmek istediği duygular. Hepimiz istikrarlı şekilde yaşabiliyorsa bu mutlu bir hayatın temel göstergesidir. Şimdi Finlandiyalılar bu durumdalar. Yakın gelecekte üyesinin 32'ye çıkmasıyla umuyoruz bu süreç devam edecek. İsveç​'in de üye olmasını istiyoruz. İstikrar ve güvenlik noktasında biz de üzerimize düşeni yapıp ittifakın savunmasına katılacağız.

Sürece bakınca o kadar da zor olmadı çünkü sürekli birbirimize güven içinde olduk. Tam vaktinde, doğru zamanda üye olduk. Tabii ki rahatladık, üzerimizden bir yük kalktı. İsveç ile tüm yolu beraber yürüdük. Onlara olabildiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Ben de NATO Sekreteri de Sayın Erdoğan'la sürekli görüştük."

"BİZ RUSYA'NIN TAMPON BÖLGESİ DEĞİLİZ"

Finlandiya olarak başkalarının bizim ne yapacağımıza karar verebileceğini düşünmüyoruz. NATO bu konuda kapılarını kapatmadı ama Ruslar kendi etraflarında bir bölge oluşturmaya çalışıyorlar. Biz onların tampon bölgesi değiliz.

Finlandiyalılar artık kendilerini daha güvenli hissedecekler. Daha istikrarlı bir Avrupa'da, daha istikrarlı bir dünyada yaşadığımızı hissedeceğiz. Bizim için en önemliöşey bu."

Son dakika! NATO 31. üyesini karşılamak için toplandı! Finlandiya artık resmen üye

STOLTENBERG: İSVEÇ'İN DE ÜYE OLMASINI SAĞLAMALIYIZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise üyelik anlaşmasının imzalanmasından sonra düzenlenen basın toplantısında şöyle konuştu:

"Sayın Erdoğan'la ben de sürekli irtibat halindeyim. Bundan sonra atılacak adımları geçen hafta Ankara'da görüştük. Türkiye-Finlandiya ve İsveç arasında Madrid'de başlattığımız sürecin devam etmesini istiyoruz. Sadece Finlandiya için değil İsveç için de bu süreç tamamlanırsa biz hedefimize ulaşmış oluruz. Ankara'daki toplantılarımda İsveç'in verdikleri taahhütleri yerine getirdiğini, üyelik için hiçbir şeyin engel olmaması gerektiğini söyledim. Bu şu anda NATO'nun 1 numaralı önceliği. Kişisel olarak da buna önem veriyorum. Hepimiz elimizden geleni yapıp İsveç'in de üye olmasını sağlamalıyız.

Finlandiya ve İsveç'in tamamıyla aynı zamanda üye olması değil, mümkün olduğunca en kısa zamanda üye olması bizim için önemliydi. Bugün Finlandiya oldu, umuyoruz İsveç de en kısa zamanda üye olacak.

5. MADDE VURGUSU

Bugün Finlandiya NATO'nun tam üyesi oluyor ve bugünden itibaren Finlandiya NATO'nun bütün askeri ve sivil faaliyetlerine katılacak. Masamızın bir parçası haline gelecek, karar alma mekanizmasının da önemli bir parçası olacak. Tabii ki en önemli şey, Finlandiya artık NATO'nun güvenlik garantileri altında olacak.5. maddenin koruması altında olacak. Yani 'bir ülkeye yapılan saldırı herkese yapılan saldırıdır' mottosu Finlandiya için de geçerli olacak."

Son dakika! NATO 31. üyesini karşılamak için toplandı! Finlandiya artık resmen üye

"TARİHİ BİR GÜN"

Stoltenberg, toplantı öncesinde basına yaptığı açıklamada, “Bugün tarihi bir gün. Çünkü birkaç saat içinde Finlandiya’yı İttifakımızın otuz birinci üyesi olarak karşılayacağız. Bu, Finlandiya’yı daha güvenli ve NATO’yu daha güçlü yapacak. Ve tam da bugün, 1949’da, Washington Antlaşması, NATO’nun kuruluş Antlaşması, Washington’da imzalandı. Yıldönümümüzü kutlamak için Finlandiya’nın İttifak’ın tam üyesi olmasından daha iyi bir yol düşünemiyorum” dedi.

İSVEÇ İÇİN HENÜZ YEŞİL IŞIK YANMADI

Öte yandan Finlandiya'nın NATO'ya üye olma süreci bir yıldan kısa sürdü. Finlandiya, İsveç ile birlikte 2022'nin Mayıs ayında ittifaka resmen katılmak için başvuruda bulunmuştu.

Türkiye, iki ülkenin de teröristlere desteğini kesmesi gerektiğini belirtti, ülkeler arasında 3'lü muhtıra imzalandı ve Ankara Finlandiya'ya yeşil ışığı yaktı. Türkiye, İsveç'in üyeliğine ise henüz izin vermedi. Macaristan da İsveç'in katılım anlaşmasını henüz meclisinden geçirmedi. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...