Tgrt Haber

Rusya'dan NATO'ya Finlandiya misillemesi: Belarus'a İskender füze sistemini teslim etti

04 Nisan 2023 14:52 - Güncelleme : 04 Nisan 2023 16:50
Rusya'dan NATO'ya Finlandiya misillemesi: Belarus'a İskender füze sistemini teslim etti

Rusya, Finlandiya'nın NATO üyeliğinin ardından Belarus'a İskender füze sistemi teslim etti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise ''Güvenliğimizi sağlamak için karşı tedbirler alacağız'' dedi.

Türkiye ve Macaristan'ın onayının ardından Finlandiyabugün NATO​'nun 31. üyesi olarak kayıtlara geçti. Rusya ise tüm engellemelerine rağmen Finlandiya'nın NATO üyesi olmasına karşılık gözdağını İskender füze sistemiyle verdi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu​, İskender füze sisteminin Belarus'a teslim edildiğini duyurdu:

"İskender-M operasyonel-taktik füze sistemi Belarus Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi. Bu sistem hem konvansiyonel hem de nükleer füze fırlatma kapasitesine sahip.''

Şoygu, Belarus personelinin, Rus ordusunun eğitim alanlarından birinde eğitim aldığını, Minsk'in bazı askeri uçaklarının düşman hedeflerini nükleer füzelerle vurma yeteneği kazandığını açıkladı.

Rus bakan Şoygu, NATO'nun savaşa hazırlığını artırdığını, Rusya ile Belarus sınırları yakınındaki faaliyetlerini yoğunlaştırdığını söyledi. Şoygu, ''Finlandiya'nın NATO üyeliği Rusya-Ukrayna savaşını tırmandırma potansiyeline sahip.'' dedi.

KREMLİN: TEDBİRLER ALACAĞIZ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov​, Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın NATO'ya üyeliğini değerlendirdi. NATO’nun genişlemesine, Rusya’nın çıkarları ve güvenliği açısından olumsuz baktıklarına işaret eden Peskov, “Bunun mevcut gerginliği daha da artıracağına inanıyoruz. NATO, pek çok yönden Rusya'ya düşmanca tavır sergileyen bir kurum olmaya devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın Finlandiya’nın NATO üyeliği konusunda çeşitli adımlar atacağını vurgulayan Peskov, “Taktiksel ve stratejik açıdan kendi güvenliğimizi sağlamaya yönelik karşı tedbirler alacağız. Bu tedbirler, gerek gördüğümüz şekilde alınacak.” diye konuştu.

Peskov, NATO altyapısının ve silahlarının Finlandiya’ya konuşlandırılmasıyla ilgili süreci yakından takip edeceklerinin altını çizdi.

Ukrayna’nın olası NATO üyeliği ile Finlandiya arasında önemli farkların bulunduğuna işaret eden Peskov, iki ülke arasındaki durumun kıyaslanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...