Tgrt Haber

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında: AB'ye girişimiz an meselesi

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: The Guardian
03 Ekim 2023 12:02 - Güncelleme : 03 Ekim 2023 12:49
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında: AB'ye girişimiz an meselesi

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Konseyi'nin Kiev'de toplandığını ve Ukrayna'nın AB'ye girişinin an meselesi olduğunu belirtti.

AB​ Dışişleri Bakanları toplantısı, Rusya​ ile savaşta olan Ukrayna​'nın başkenti Kiev​'de gerçekleşti.Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy​, bakanlara hitaben yaptığı açıklamada "Eminim ki Ukrayna ve tüm özgür dünya bu yüzleşmeyi kazanabilecek kapasitededir. Ancak zaferimiz doğrudan sizinle olan işbirliğimize bağlıdır." dedi.

"HİÇBİR KONUDA GERİ DURMAYACAĞIZ"

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yayınlanan açıklamada, "Hiçbir konudan geri durmadan, Avrupa'ya hareketlilik katmak, Avrupa'ya liderlik katmak, her alanda ileriye doğru adımlar atmak hepimiz için çok önemli. Savunma ve diplomasi, siyaset ve entegrasyon, ekonomi ve yaptırımlar konularında ortak konumlarımızı güçlendirecek yeni adımlara sürekli ihtiyaç duyulmaktadır." Kendisi, bu adımların "Ukrayna'ya yönelik savunma desteği ve yaşamın korunmasına yönelik faaliyeti" içerdiğini söyledi.

Sözlerine devam eden Zelenskiy, "Kış yaklaşırken Ukrayna'nın gökyüzü kalkanınıngüçlendirilmesini en üst düzeye çıkarmak da çok önemli. Ülkemizin aldığı Patriot, IRIS-T, NASAMS ve diğerleri gibi hava savunma sistemleri zaten olumlu bir rol oynuyor ve tasarruf sağlıyor. Bu sistemlerden daha fazlasına ihtiyacımız var; özellikle güney bölgelerimizin korunması için birkaçPatriot, durumu temelden değiştirebilir ve Rus terörünü büyük ölçüde anlamsız hale getirebilir" diye ekledi.

AB'Yİ BÜYÜK KARARLAR BEKLİYOR

Öte yandan, Ukraynaiki yıl içinde AB'ye üye olmayı umuyor ancak AB'nin yeni bir ülkeyi kabul etmeye hazır olmadan önce bazı büyük kararlar alması da gerekiyor. AB diplomatları, en büyük kararın bütçeyle ilgili olacağını söylüyor; Ukrayna büyüklüğünde bir ülkenin bloğa katılmasına izin verilmesi, büyük ölçüde artırılmış bir bütçe gerektirecek. AB'nin baş diplomatı, Ukrayna'nın bloğa üyeliğinin birkaç yıl içinde aşamalı olarak gerçekleşebileceği yönündeki önerileri reddetti. AB dışişleri bakanlarının sürpriz toplantısının ardından Kiev'de konuşan Josep Borrell, AB üyeliğinin ya hep ya hiç olduğunu, bunun da diplomatlar arasında büyüyen bir düşünce tarzını yansıttığını söyledi.

Kaynak: The Guardian
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...