Tgrt Haber

Netanyahu ABD'ye inat Gazze planında ısrarcı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: TGRT HABER
13 Aralık 2023 11:41 - Güncelleme : 13 Aralık 2023 12:19
Netanyahu ABD'ye inat Gazze planında ısrarcı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze planını açık açık söyledi. Savaşın ardından Gazze'yi Batı Şeria gibi işgal altında tutmak istiyorlar.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu​, Gazze​'nin geleceği için planını açıkladı. İsrail'in Kamu Yayın Kuruluşu'na açıklama yapan Netanyahu, ''Gazze Şeridi İsrail’in askeri kontrolünde olacak. Savaştan sonra Gazze’de sivil bir idare olacak, Şerit, Körfez ülkelerinin liderliğinde rehabilite edilecek. Uluslararası baskılara boyun eğmeyeceğiz.'' dedi.

Netanyahu'nun İsrail Parlamentosu Dış İlişkiler ve Güvenlik Komitesi'nde yaptığı konuşmalar ise basına sızdı. Netanyahu, Filistin​ ve İsrail arasında 1993 yılında imzalanan anlaşmayı kastederek “Oslo tüm günahların anasıydı. Hamas​ ile Filistin İdaresi arasında tek fark, Hamas bizi burada ve hemen yok etmek istiyor, Filistin idaresi ise aşamalı olarak” ifadesini kullandı.

FİLİSTİN YÖNETİMİNİ İSTEMİYORLAR

ABD ile İsrail'in ters düştüğü 'Gazze'nin geleceği' konusunda Netanyahu, Batı Şeria’daki Filistin yönetimini görmek istemediklerini söyledi. İsrailli Başbakan, Ulusal Güvenlik Konseyi’nin kimin yöneteceğine dair seçenekler üzerine çalıştığını belirtti.

Öte yandan Netanyahu’nun Gazze’yi İsrail ile İbrahim anlaşmalarına imza atmış (BAE, Bahreyn) ve Suudi Arabistan’ın inşa edeceğini söylediği de öne sürüldü.

Netanyahu ABD'ye inat Gazze planında ısrarcı

ABD VE İSRAİL TERS DÜŞÜYOR

İsrail-Hamas savaşının başladığı günden beri Tel Aviv yönetimine destek veren ABD, son olarak ise kritik bir uyarıda bulundu. ABD Başkanı Joe Biden, Gazze'ye yapılan gelişigüzel bombardımanın dünya çapında İsrail desteğine mal olmaya başladığını belirterek "Netanyahu iyi bir dost ama değişmesi gerektiğini düşünüyorum. İsrail'deki bu hükümet onun hareket etmesini çok zorlaştırıyor. Tüm dünya kamuoyunun fikri bir gecede değişebilir, buna izin veremeyiz" dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu da Biden'ın açıklamasının ardından resmen bir itirafta bulundu. Netanyahu, "Evet savaş sonrası konularda bir anlaşmazlık var. Umarım bu konuda bir anlaşmaya varabiliriz ancak net bir şekilde ifade edeyim İsrail'in Oslo hatasını tekrarlamasına izin vermeyeceğim" dedi.

Kaynak: TGRT HABER
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...