Tgrt Haber

Netanyahu resmen kaçıyor! Savaş Kabinesi son anda iptal oldu, Gazze'de savaş sonrası muamma

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
29 Aralık 2023 09:41 - Güncelleme : 29 Aralık 2023 09:44
Netanyahu resmen kaçıyor! Savaş Kabinesi son anda iptal oldu, Gazze'de savaş sonrası muamma

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, resmen kaçıyor. Gazze'de savaş sonrasına ilişkin detayların konuşulacağı İsrail Savaş Kabinesi'nin, hükümet koalisyonundaki ortakların baskısı nedeniyle 'son anda' iptal edildiği bildirildi.

İsrail'in Gazze​'ye yönelik saldırıları 84 gündür devam ederken Başbakan Binyamin Netanyahu​, savaş sonrası ayrıntıların konuşulacağı hiçbir yerde olmak istemiyor. Netanyahu'nun en duymak istemediği sorunun ''Gazze'de savaş sonrası ne olacak?'' olmasını duyuran İsrail medyası bu kez de İsrail Savaş Kabinesi​'nin son anda iptal edildiğini, kabinede Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sonrasına ilişkin ayrıntıların konuşulmasının beklendiğini duyurdu.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, Netanyahu'nun, son anda Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların sonrasına ilişkin ayrıntıların İsrail Savaş Kabinesi'nde görüşülmemesi kararı aldığı belirtildi. Haberde, hükümet koalisyonundaki ortakların Netanyahu'ya Savaş Kabinesi'ndeki bu tartışmayı iptal etmesi için büyük baskı uyguladığı kaydedildi.

İsrail'in Kanal 12 televizyonu ile Yedioth Ahronoth gazetesinin dünkü haberlerinde, iki buçuk aydan fazla süredir devam eden saldırıların sona ermesinin ardından Tel Aviv'in Gazze Şeridi'ndeki olası planına işaret edilerek, İsrail Savaş Kabinesi'nin, dün akşam "Gazze'deki savaşın sonrasını" tartışacağı kaydedilmişti.

İSRAİL HÜKÜMETİNDE DE SAVAŞ YAKIN

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich liderliğindeki Dini Siyonizm Partisi ile İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) Partisinin, "kabinenin yetkisizliği" gerekçesiyle bu oturuma karşı oldukları kaydedilmişti.

Gazete haberinde Smotrich'in "Savaş Kabinesi'nin savaşın ertesi günü ne olacağını tartışma yetkisi yok" ifadesine yer verilirken Ben Gvir'in ise "savaşın ertesi gününü tartışmanın İsrail Güvenlik Kabinesinin görevi" olduğunu belirttiği aktarılmıştı.

Savaş Kabinesi üyesi olmayan iki İsrailli Bakan, daha önceki açıklamalarında "Hamas ortadan kaldırılmadan ve Gazze'de tutulan İsrailli esirler serbest bırakılmadan önce Gazze'deki savaşın durdurulması" halinde hükümetten çekilme ve hükümeti dağıtmakla tehdit etmişti.

Netanyahu resmen kaçıyor! Savaş Kabinesi son anda iptal oldu, Gazze'de savaş sonrası muamma

NETANYAHU'NUN DUYMAK İSTEMEDİĞİ O SORU

Bir diğer yandan güvenlik kurmayları, savaştan sonra Gazze'nin nasıl ve kim tarafından yönetileceği sorusuna da cevap arıyorlar. Netanyahu ise bu soruyla yüzleşmek istemiyor.

ABD ve İsrail ise bu konuda ters düşüyorlar. Joe Biden yönetimi Gazze ile Batı Şeria yönetimlerinin birleştirilerek Mahmud Abbas hükümetine verilmesinden yana, Netanyahu ise Gazze'nin bir daha Filistinlilerin yönetimine verilmesini istemiyor.

Öte yandan savaşın ardından Gazze'nin Filistinli bir yönetime verilmesi durumunda Netanyahu hükümetinin ayakta kalamayacağı düşünülüyor. 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...