Tgrt Haber

Nijer’de Wagner iddiası! Darbeciler yardım istemiş

06 Ağustos 2023 14:12 - Güncelleme : 06 Ağustos 2023 14:26
Nijer’de Wagner iddiası! Darbeciler yardım istemiş

Nijer’de darbe yapan cunta rejiminin, başarısızlık korkusuyla Putin'in Belarus'a sürdüğü Wagner’den yardım istediği öne sürüldü.

Nijer’deki eskeri darbenin yankıları sürerken, cunta rejiminin, Rusya lideri Vladimir Putin’e karşı isyan hareketi sonrası Belarus’a sürülen paralı askeri şirket Wagner’den yardım istediği iddia edildi.

‘WAGNER’E İHTİYAÇLARI VAR’

Associated Press söz konusu haberi, araştırma kuruluşu Soufan Center'da araştırma görevlisi olan Fransız gazeteci Wassim Nasr'a dayandırdı. Haberde, askeri yetkili Salifou Moody'nin talebi, Mali ziyareti sırasında görüştüğü Wagner’den bir temsilciyle ilettiği iddia edildi.

İlk olarak France 24 tarafından bildirilen görüşmeyle ilgili konuşan Nasr, Mali'de Fransız bir diplomat ve konuya aşina üç kişiyle yapılan görüşmeleri doğruladığını söylerken, bu talebi değerlendirdiğini iddia ederek, "Wagner​'e ihtiyaçları var çünkü bu, onlar için iktidarda kalma garantisi olacak" ifadelerini kullandı.

PRİGOJİN DARBEYE DESTEK VERMİŞTİ

Afrika’da yer alan Mali, Burkina Faso, Sudan, Mozambik ve Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde faaliyet gösterdiği söylenen Wagner’den veya Rus yetkililerden yardıma ilişkin açıklama yapılmazken, Wagner’in patronu olan Yevgeny Prigojin, darbeyi "halkın Batı sömürüsüne karşı haklı bir isyanı" olarak nitelendirmişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise, "İnsan hayatını tehlikeye atmadan hızlı bir şekilde anayasal normalliğe dönüşü desteklemeye devam ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), darbe liderlerinin pazar gününe kadar Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u iktidara getirmemesi halinde Nijer​'e askeri müdahale yapmakla tehdit etmişti.

Kaynak: AP
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...