Tgrt Haber

Nijer'e Mali ve Burkina Faso'dan destek: Heyet gönderecekler

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
07 Ağustos 2023 14:52 - Güncelleme : 07 Ağustos 2023 15:05
Nijer'e Mali ve Burkina Faso'dan destek: Heyet gönderecekler

Nijer'e Mali ve Burkina Faso'dan destek geldi. İki ülke dayanışma içinde olduklarını göstermek için Nijer'e ortak resmi bir heyet gönderecek.

Askeri darbenin ardından yardımların kesildiği Nijer​'deki cunta yönetimine destek sürüyor.Mali​ ve Burkina Faso​, destek için heyet göndereceklerini açıkladılar. Mali ordusundan yapılan açıklamada, “Burkina Faso ve Mali, Nijer’in başkenti Niamey’e bir heyet gönderiyor. Amaç, iki ülkenin kardeş Nijer halkıyla dayanışma içinde olduğunu göstermektir” ifadeleri kullanıldı.

Nijer Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ortak heyetin Nijer’e bugün ulaşacağı açıklandı.

Batı Afrika Devleti Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) tarafından Nijer’deki cunta yönetimine devrik lider Mohamed Bazoum’un serbest bırakılması için verilen sürenin dolmasıylaECOWAS​ tarafından Nijer’e yapılacak bir askeri müdahale ihtimali doğarken, Mali’de 2020 yılında ve Burkina Faso’da ise 2022 yılında iktidara gelen cunta liderleri, yaptıkları açıklamalarla ECOWAS’ın Nijer’e yapacağı askeri müdahalesini savaş ilanı sayacakları konusunda uyarmıştı.

NİJER'DE DARBE

Nijer’in devrik lideri Devlet Başkanı Muhammed Bazoum, 26 Temmuz'da Muhafız Alayı tarafından Başkanlık Sarayı'nda alıkonulmuş, sonrasında Ordu Sözcüsü Amadou Abdramane ulusal kanalda darbe bildirisi okumuştu. Abdramane, anayasanın feshedildiğini, tüm kurumların askıya alındığını ve ülkenin sınırlarının kapatıldığını açıklamıştı.

Nijer'e Mali ve Burkina Faso'dan destek: Heyet gönderecekler

Askeri darbenin ardından geçiş hükümeti kurulmuş, darbeye liderlik eden 62 yaşındaki Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani olarak da bilinen Abdourahmane Tchiani, "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi"nin başkanı olmuştu.

Nijer'de 1960'ta Fransa'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana 4 darbe yaşandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...