Panama Kanalı'nda kuraklık krizi: Geçiş kısıtlaması aylarca sürebilir
Atlantik ve Pasifik okyanuslarını birbirine bağlayan Panama Kanalı'nda kuraklık nedeniyle yaşanan krizin aylarca sürebileceği belirtildi.
Atlantik Okyanusu'nu Pasifik Okyanusu'na bağlayan Panama Kanalı'nda kuraklık nedeniyle çıkan krize dair iyi bir gelişme henüz yaşanmadı. Aksine milyonlarca dolar değerinde mal taşıyan gemilerin geçişine gelen kısıtlamanın aylarca sürebileceği konuşuluyor. Yetkililer kısıtlamanın 10 ay daha uzatılabileceğini söylüyor.
Orta Amerika bölgesinde etkili olan aşırı sıcaklar, Panama Kanalı'nı da vurdu. Kuraklık nedeniyle dünya ticareti için önemli bir yer tutan kanalın su seviyesi azaldı. Bu durum gemi trafiğini etkiledi.
200'ü aşkın gemi, kuraklık nedeniyle getirilen sınırlama nedeniyle Panama Kanalı'nın her iki tarafında mahsur kaldı.
Kanal yönetimi, gemi geçişlerinde kullanılan depodaki su miktarının yağışların azalması yüzünden düşmesiyle 2 Eylül'e kadar geçiş kısıtlamasına gitmek zorunda kaldı.
Yetkililer geçiş kısıtlamasının 10 ay daha uzatılabileceğini belirtti.
ALTERNATİF YOL ARAYIŞI BAŞLADI
Kanalın, yüzyılı aşkın süredir en kurak dönemini yaşadığı ve yağmur suyuna da ihtiyaç duyduğu kaydedildi. Atlantik'i Pasifik'e bağlayan 80 kilometreden uzun su yolunda, milyonlarca dolar değerinde mal taşındığı düşünülüyor. Bazı firmaların kanalda oluşan gecikmeler nedeniyle alternatif yol arayışında olduğu belirtiliyor.
Uzmanlara göre firmalar için nakliye masraflarını artıran kısıtlamalar, tüketim malları fiyatları üzerinde daha fazla baskıya neden olabilir.