Tgrt Haber

Pentagon İran destekli Husilere saldırı planlıyor! Joe Biden ise endişe çemberi içerisinde

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: New York Times
01 Ocak 2024 17:32 - Güncelleme : 01 Ocak 2024 17:36
Pentagon İran destekli Husilere saldırı planlıyor! Joe Biden ise endişe çemberi içerisinde

Amerikan basınından New York Times (NYT), Başkan Joe Biden'ın Yemen'de Husilere ait üslere yönelik saldırı başlatması için baskı altında olduğunu, Biden'ın ise İran'ın elini güçlendirmekten ve Yemen'deki barış görüşmelerinin olumsuz etkilenmesinden korktuğunu yazdı.

Kızıldeniz​'de gerilim artarken ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Pentagon'daki üst düzey yetkililerin Başkan Joe Biden​'a Yemen​'deki Husi​ hedeflerine karşı harekete geçmesi için baskı yaptığını yazdı. Haberde, Pentagon'un Yemen'de İran​ destekli Husilerin kontrolünde bulunan bazı füze ve drone üstleriyle Kızıldeniz'deki yük gemilerine düzenlenen saldırılarda kullanılan hızlı botların yer aldığı tesislere yönelik operasyon hazırladığı iddia edildi.

ABD Başkanı Joe Biden ise Pentagon'un saldırı planına onay vermekten çekiniyor. Biden'ın endişeleri arasında Yemen'deki barış görüşmelerinin olumsuz etkilenmesi ve saldırıların İran'ın elini güçlendirme var.

ABD Kara Kuvvetleri'nin eski Yemen Ataşesi Adam Clements, "ABD, Yemen'deki hedeflere böyle bir saldırı düzenlerse ne olur bilemiyorum. İran ve Husiler zaten çatışmadan büyük yarar sağlıyor. Bunu artırmanın ne anlamı var?" dedi.

Öte yandan Emekli Beşinci Filo Komutanı Koramiral Kevin Donegan, Washington'un Husi tehditlerine cevap vermemesi durumunda zayıf görüneceğini ve bunun daha fazla saldırıya davetiye çıkaracağını savundu.

Pentagon İran destekli Husilere saldırı planlıyor! Joe Biden ise endişe çemberi içerisinde

KIZILDENİZ'DE 7 EKİM SONRASI ARTAN GERİLİM

Hamas'ın silah kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonundan sonra Kızıldeniz'de de tansiyon artmıştı. Savaşın başından beri Husiler, İsrail'le bağlantılı olduğunu öne sürdükleri en az 20 ticari gemiye saldırı düzenledi. 

Pentagon ise saldırılara karşı 18 Aralık'ta "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu duyurmuştu.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİ

Öte yandan Yemen'deki iç savaşta İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleriyse Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor. Çatışmaların sona erdirilmesi için Suudi Arabistan ve Umman, aylardır Yemen hükumetiyle Husiler arasında arabuluculuk yapıyor.

Kaynak: New York Times
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...