Tgrt Haber

NATO ile Rusya arasında yüksek gerilim: Polonya’ya füze düştü, 2 kişi hayatını kaybetti! Biden ‘soruşturma’ başlatacaklarını duyurdu

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
16 Kasım 2022 05:42 - Güncelleme : 16 Kasım 2022 07:11

Son dakika haberi: Polonya’nın Ukrayna sınırına 6 km mesafedeki Przewodow köyüne füze saldırısı düzenlendi. 2 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında Pentagon “NATO topraklarının her karışını savunacağız” ifadelerini kullanırken Rusya ise kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. ABD Başkanı Joe Biden söz konusu saldırıya ilişkin füzenin Rusya tarafından fırlatılması olasılığının düşük olduğunu belirtirken soruşturmaya destek vereceklerini ve neler olduğunu ortaya çıkaracaklarını söyledi.

Dünya Polonya’ya düşen  füze ile sarsıldı. Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşı başka bir boyuta çevirecek olan füze saldırısında 2 kişi hayatını kaybetti. Polonya’nın Ukrayna sınırına 6 km mesafesindeki Przewodow köyüne düşen füze bölgede tansiyonu yükseltti. ABD’li istihbarat yetkilisine dayandırılan bazı haberlerde patlamanın kaynağının Rus füzesi olduğu iddia edildi.Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Polonya'nın Ukrayna sınırındaki  Przewodow köyünde 2 kişinin hayatını kaybettiği füze saldırısı için füzeyi kimin attığına ilişkin ellerinde net bir kanıtın olmadığını söyledi. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise tüm birimleri yüksek alarm seviyesine geçirdiklerini duyurdu. Duda, ABD'nin soruşturma için Polonya'Ya uzman göndereceğini de sözlerine ekledi.

NATO ile Rusya arasında yüksek gerilim: Polonya’ya füze düştü, 2 kişi hayatını kaybetti! Biden ‘soruşturma’ başlatacaklarını duyurdu

NATO’NUN 4.MADDESİ DEVREYE GİRECEK Mİ?

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de bir basın toplantısı düzenleyerek topraklarına füze düşmesinin ardından tüm birimleri yüksek alarm seviyesine geçirdiklerini duyurdu. Polonya'nın NATO'nun 4. maddesinin kullanılmasına ilişkin konsültasyon ve analizlerde bulunduğunu ifade eden Başbakan Mateusz Morawiecki, Polonyalılara sükunetlerini korumaları, manipülasyonlara gelmemelerini, itidal ve sağduyu ile hareket etmeleri çağrısında bulundu.

NATO anlaşmasının 4. maddesi müttefik ülkelerden birinin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve güvenliğini tehdit altında hissetmesi durumunda NATO üyelerini danışma için toplantıya çağırmasını içeriyor.

POLONYA: MUHAREBE HAZIRLIKLARIMIZI ARTTIRIYORUZ

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'nin çağrısıyla düzenlenen Ulusal Güvenlik ve Savunma Komitesi'nin toplantısı sona erdi. Toplantının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Piotr Müller askeri birlikler başta olmak üzere güvenlik güçlerinin muharebe hazırlıklarını arttırma kararı aldıklarını söyledi.

NATO ile Rusya arasında yüksek gerilim: Polonya’ya füze düştü, 2 kişi hayatını kaybetti! Biden ‘soruşturma’ başlatacaklarını duyurdu

RUSYA: SUÇLAMALAR KASITLI PROVOKASYONDUR

Rusya Savunma Bakanlığı iddiayla ilgili “Polonya medyası ve yetkililerinin Przewodow yerleşim alanına Rus füzelerinin düştüğü iddiasıyla ilgili açıklamaları, durumu tırmandırmak için kasıtlı bir provokasyondur. Ukrayna yakınlarındaki hedeflere herhangi bir saldırı yapılmadı” açıklamasını yaptı

ZELENSKİ, RUSYA’YI SUÇLADI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Polonya'ya düşen füzeler ile ilgili açıklama yaptı. Zelenskiy, "Bugün Rusya'nın saldırıları, Endonezya, Hindistan, Çin ve savaşı bitirme ihtiyacından bahseden diğer tüm ülkeler için verdiği cevaptır. Rusya bunu bitirmek istemiyor. Bu dünyaya Rusya'nın bir cevabı oldu. Üstelik bugünkü uyarımız aslında uzun zaman önce gerçekleşti. Terör sadece bizim sınırlarınızda değil. Zaten Moldova topraklarına yayıldı. Bugün Rus füzeleri dost ülkemizin toprakları olan Polonya'yı vurdu. İnsanlar öldü. Lütfen tüm Ukraynalı kardeşlerin taziyelerini kabul edin" ifadelerini kullandı.

ZELENSKİ: RUS FÜZELERİ HERKES İÇİN TEHDİT

Rusya'nın acil olarak durdurulması gerektiğini bir kez saha tekrarlayan Zelenskiy, "Ukrayna kaç kez terör devletinin ülkemizle sınırlı kalmayacağını söyleyecek? Polonya ve Baltık ülkeleri... Terörün daha da ileriye gitmesi an meselesi. Rusya'nın cezalandırılması ne kadar uzatılırsa Rus füzeleri de herkes için o kadar tehdit olacak" dedi.

NATO ile Rusya arasında yüksek gerilim: Polonya’ya füze düştü, 2 kişi hayatını kaybetti! Biden ‘soruşturma’ başlatacaklarını duyurdu

BIDEN: RUS FÜZESİ OLASILIĞI DÜŞÜK

Gözlerin çevrildiği ABD Başkanı Joe Biden’dan da bir açıklama geldi. Biden, dünya liderleri ile görüşmesinin ardından Polonya’nın topraklarına düşen füzeyi soruşturmasına destek vereceklerini ve neler olduğunu ortaya çıkaracaklarını söyledi. “Rus füzesi mi” sorusuna ise Biden, net bir şey söyleyemeyeceğini ancak ellerindeki ilk bilgilerin Polonya’ya düşen füzenin Rusya tarafından fırlatılma olasılığının düşük olduğunu gösterdiğini belirtti. 

NATO ile Rusya arasında yüksek gerilim: Polonya’ya füze düştü, 2 kişi hayatını kaybetti! Biden ‘soruşturma’ başlatacaklarını duyurdu

ÜLKELERDEN POLONYA’YA DESTEK

FRANSA: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki’ye, Fransa’nın Polonya’yla dayanışma içinde olduğunu belirtti. Twitter’dan yaptığı açıklamada, Morawiecki’yle telefonda görüştüğünü vurgulayan Macron, devam eden soruşturmalarda Polonya’nın Fransa’nın desteğine güvenebileceğini ve ülkesinin soruşturmaları desteklemeye hazır olduğunu belirtti.

İTALYA: İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Polonya’ya füze düşmesine ilişkin gelişmeleri büyük dikkatle takip ettiklerini bildirdi. Tajani, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “İtalya Dışişleri Bakanlığı (Farnesina), Polonya’daki gelişmeleri büyük bir dikkatle takip ediyor. Savunma Bakanlığı, Avrupa ülkeleri ve NATO müttefikleriyle sürekli temas halinde. Hayatını kaybeden kurbanların ailelerine başsağlığı diliyorum. Polonya halkına yakınım.” ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE: İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Polonya’ya füze düştüğü yönündeki haberleri acilen incelediklerini ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’yla görüştüğünü belirterek, NATO dahil uluslararası ortaklarla koordinasyon halinde olduklarını bildirdi.

Sunak, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Dışişleri Bakanı James Cleverly ve Savunma Bakanı Ben Wallace’la konuştuğunu kaydederek, “Polonya’da füze saldırısı haberlerini acilen inceliyoruz ve ne olduğunu ortaya çıkaran müttefiklerimizi destekleyeceğiz.” ifadesini kullandı.

HOLLANDA: Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, füzelerin NATO üyesi Polonya’yı vurduğuna yönelik ciddi bilgi aldıklarını belirterek, kaynağı henüz belirlenemeyen füzenin düşmesi sonucu can kayıplarının olduğunu bildirdi. Olayın net olarak açıklanmasının önemli olduğunu, Polonya ve diğer NATO üyesi ülkelerle yakın temasta olduklarını belirten Rutte, “Durumu yakından takip ediyoruz.” ifadesini kullandı.

ALMANYA: Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Polonya’ya füze düşmesiyle ilgili durumu yakından takip ettiklerini bildirdi. Baerbock, Twitter hesabından, “Durumu yakından izliyoruz ve Polonyalı dostlarımız ve NATO müttefiklerimizle temas halindeyiz.” paylaşımı yaptı. Dışişleri Bakanı Baerbock düşüncelerinin yakın müttefikleri ve komşuları Polonya ile birlikte olduğunu kaydetti.

İSVİÇRE: İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Polonya ve Ukrayna’daki son gelişmeler beni çok endişelendiriyor.” ifadelerini kullandı. “Azami itidal” çağrısı yapan Cassis, saldırının kurbanlarının aileleri ve saldırılardan etkilenen herkesle dayanışma içerisinde olduğunu belirtti.

FİNLANDİYA: Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö da Twitter paylaşımında, “Polonya’dan gelen haberler endişe verici. Doğru ve doğrulanmış bilgi almak artık büyük önem taşıyor. Durumu yakından izliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

LİTVANYA: Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Polonya’ya düşen füzelerle ilgili haberlerin endişe verici olduğunu belirterek “NATO bölgesinin her santimi savunulmalı.” mesajını verdi. Nauseda, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Polonyalı yetkililerle yakın temas halinde olduklarını ifade etti.

Polonya’ya düşen füzelerle ilgili haberlerin endişe verici olduğuna dikkati çeken Nauseda, “Litvanya, Polonya ile güçlü bir dayanışma içindedir. NATO bölgesinin her santimi savunulmalı.” ifadesini kullandı.

LETONYA: Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Polonya’nın Ukrayna sınırındaki köyü “Rus” füzelerinin vurduğunu öne sürdü.

Polonya tarafından uygun görülen her türlü eylemi destekleyeceklerinin altını çizen Rinkevics, “Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz. Rusya tüm sonuçların sorumluluğunu üstlenecek.” ifadelerini kullandı.

ESTONYA: Estonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da “Polonya’dan gelen son haberler çok endişe verici. Polonya ve diğer müttefiklerle yakın istişarelerde bulunuyoruz. Estonya, NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır. Yakın müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz” ifadelerine yer verildi.

Estonya resmi haber ajansı ERR’ye konuşan Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, Polonya’dan açıklama beklediklerini ifade etti. Pevkur, konu hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduklarını belirterek, “Maalesef şu anda çok az bilgi var ancak durum kesinlikle çok ciddi. Eğer Polonya topraklarına, NATO topraklarına Ruslar tarafından Ukrayna’ya gönderilen bir füze düştüyse Polonya’daki durum çok ciddi.” ifadelerini kullandı.

Estonya ile Polonya’nın durumla ilgili yakın temas halinde olduğunu ifade eden Pevkur, “Elbette Polonya Başbakanı Ulusal Güvenlik Komitesi’ni boşuna toplamaz. Bunun kesinlikle çok ciddi nedenleri var ancak daha fazla bilgiye ihtiyacımız var.” diye konuştu.

Pevkur, bir NATO ülkesinin toprak bütünlüğü, bağımsızlığı veya güvenliği tehdit altında olduğunu düşündüğünde müttefiklerle istişare istemesine imkan veren 4. maddeyi de anımsatarak, bunun da bir seçenek olduğunu belirtti

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...