Tgrt Haber

Putin'in nükleer tehdidi sonrası Rusya'dan ABD'ye mesaj: Askeri çatışma çıkaracak durumlardan kaçının

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
23 Eylül 2022 23:01 - Güncelleme : 23 Eylül 2022 23:24
Putin'in nükleer tehdidi sonrası Rusya'dan ABD'ye mesaj: Askeri çatışma çıkaracak durumlardan kaçının

Ukrayna’nın topraklarının bir bölümünü Rus işgalinden kurtarmasının ardından Rusya lideri Vladimir Putin ülkede kısmi seferberlik ilan etti. Bu ilanı sırasında Putin, Batı, Kiev’e desteğe devam ederse nükleer silah kullanacağı imasında bulundu. Putin’in bu iması Batı tarafından tepkiyle karşılanırken Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Putin’in sözlerine açıklık getirdi. ABD ve NATO ile açık cepheleşmenin Rusya’nın çıkarına olmadığını belirten Rus yetkili, Putin’in Batı’yı nükleer silahla tehdit etmediğini savundu. Açıklamasında ABD’ye mesaj da gönderen Ryabkov, "ABD yönetimini Rusya ile doğrudan askeri çatışmaya yol açabilecek durumdan kaçınmaya çağırıyoruz" dedi.

Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin​, Rusya'nın Ukrayna​'daki askeri operasyonlarında işgal ettikleri toprakları kaybetmesinin ardından ülkede kısmi seferberlik ilan ederken Batılı ülkelerin Kiev'e silah desteğini sürdürmesi durumunda nükleer silah​ kullanımına başvurabilecekleri imasında bulundu.

“ABD VE NATO İLE CEPHELEŞME RUSYA’NIN ÇIKARINA DEĞİL”

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Putin’in tüm dünyayı tedirgin eden açıklamasının ardından ABD​ askerlerini Ukrayna'ya kendilerine karşı savaşması için gönderilme ihtimaline dair yaptığı konuşmada, "Silahlı çatışmaya gebe olan ABD ve NATO ile açık cepheleşme, Rusya'nın çıkarına değil. ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin de Ukrayna'daki çatışmayı kontrolsüz şekilde tırmandırmanın doğurabileceği tehlikenin farkında olduğunu umuyoruz. ABD yönetimini Rusya ile doğrudan askeri çatışmaya yol açabilecek durumdan kaçınmaya çağırıyoruz" dedi.

Putin'in nükleer tehdidi sonrası Rusya'dan ABD'ye mesaj: Askeri çatışma çıkaracak durumlardan kaçının

“ABD İLE MÜZAKERE ZOR”

ABD ve NATO'nun Ukrayna’ya doğrudan destek verdiğinin altını çizen Rus yetkili Ryabkov, prensip olarak ABD ile müzakere seçeneğinin oldukça zor olduğunu vurguladığı açıklamasında, “Londra ve NATO başkentleri ile birlikte Kiev'i doğrudan askeri operasyonlar yoluyla topraklarımıza sürüklemeye zorluyorlar" ifadelerini kullandı.

“BATI’YI NÜKLEER SİLAHLA TEHDİT ETMEDİK”

Ryabkov, Rusya lideri Putin’in kısmi seferberlik ilan ederken Batı’ya karşı tüm olanakları kullanacakları yönündeki ifadelerinin nükleer tehdit olmadığını savundu. "Biz kimseyi nükleer silahla tehdit etmiyoruz” diyen Ryabkov, silahların kullanım kriterlerinin askeri doktrinde tanımlandığını belirterek “2 Haziran 2020 tarihli 'Nükleer Çevreleme Alanındaki Rusya Devlet Politikasının Esasları' belgesinde netleştirildi.” dedi.

“ABD ULUSAL GÜVENLİĞİMİZİ KASTEN TEHDİT EDİYOR”

ABD’nin Rusya’nın ulusal güvenliğine kasten tehdit oluşturduğunu vurgulayan Ryabkov, ABD’nin askeri hamlelerine işaret ederek, “Belirli senaryolarda kullanılması öngörülen Rident-2 denizaltı balistik füzeleri ve B61-12 tipi yeni nükleer bombayı hem ordunun envanterine aldı hem de Avrupa'ya konuşlandırdı. Bu ulusal güvenliğimize kasten tehdittir" dedi.

“UMARIZ ABD TEHLİKENİN FARKINDADIR”

ABD askerinin Ukrayna'ya gönderilmeyeceği yönündeki Kiev yönetimi tarafından yapılan açıklamaları da olumlu bulduklarını belirten Ryabkov, "Ukrayna'daki resmi yetkililerin ABD askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmeyeceğine dair tekrarlanan açıklamaları göz önüne alındığında, Biden yönetiminin de Ukrayna'daki çatışmanın kontrolsüz bir şekilde tırmanmasının sebep olacağı tehlikenin farkında olduğunu umuyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...