Tgrt Haber

Rus işgali altındaki bölgelere giden Ukraynalı gazeteci kayıplara karıştı: Durum kaygı verici

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Washington Post
06 Ekim 2023 14:38 - Güncelleme : 06 Ekim 2023 15:13
Rus işgali altındaki bölgelere giden Ukraynalı gazeteci kayıplara karıştı: Durum kaygı verici

Ukraynalı gazeteci Viktoria Roşiçina, Rus işgali altındaki bölgelere giriş yapmasının ardından kayıplara karıştı. Ailesi, 3 Ağustos'tan beri kızlarından haber alamadıklarını söyledi.

Rus işgali altındaki bölgelere giden 26 yaşındaki Ukraynalı gazeteci Viktoria Roşiçina'dan 3 Ağustos'tan beri haber alınamıyor. Roşiçina'nın ailesi artık can güvenliğinden endişe etmeye başladığını söyledi.

Baba Roşiçin, Viktoria'nın 27 Temmuz'da önce Polonya'ya gittiğini, Ukrayna'nın doğusunda bulunan işgal altındaki bölgelere ulaşmak için buradan Rusya​'ya geçtiğini belirtti. Roşiçin, kızına çatışma bölgelerine gitmemesini, hatta bunun için maaşını ödemeyi dahi önerdiğini söyledi. En son kızlarıyla 3 Ağustos'ta konuştuklarını söyleyen aile, Viktoria'nın bazı sınır kontrollerinden geçtiğini söylediğini fakat tam konumuyla ilgili bilgi vermediğini ifade etti.

DURUM KAYGI VERİCİ

Konuyla ilgili ellerinde istihbarat raporu olduğunu iddia eden Ukraynalı yetkililer, Viktoria'nın Rus güçleri tarafından gözaltına alındığını ve Rusya'da bir merkezde tutuluyor olabileceğini söyledi. Uluslararası Kadın Medya Vakfı (IWMF) konuyla ilgili açıklamasında durumun kaygı verici olduğunu belirterek, uluslararası topluma Viktoria'nın kaybolmasıyla ilgili harekete geçme çağrısı yaptı.

Rus işgali altındaki bölgelere giden Ukraynalı gazeteci kayıplara karıştı: Durum kaygı verici

''GAZETECİLİKTE CESARET'' ÖDÜLÜ ALMIŞTI

Genç gazeteci Rusya'nın işgal harekatının başından bu yana çatışma bölgelerinde yaşananları haberleştiriyordu. Viktoia'nın haberleri Hromadske, Ukrayna Pravdası ve Radyo Liberty tarafından yayımlanmıştı.

Viktoria Roşiçina, Mart 2022'de Rus istihbarat servisi FSB tarafından gözaltına alınmış, 10 gün sonra serbest bırakılmıştı. 26 yaşındaki gazeteci geçen yıl IWMF tarafından "Gazetecilikte Cesaret" ödülüne layık görülmüştü. Roşiçina ödülün ardından, çatışma bölgelerinden yaptığı haberlerle ilgili olarak, "Bunu cesaretten çok profesyonel görevim olarak görüyorum" demişti.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi'nin veirlerine göre, Ukrayna'daki savaşın başlangıcından bu yana en az 17 gazeteci öldürüldü. 

Kaynak: Washington Post

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...