Tgrt Haber

Rusya ölümcül termobarik roketleri mi devreye sokuyor? Tos-1 çok namlulu roketatar nedir?

26 Şubat 2022 20:13 - Güncelleme : 26 Şubat 2022 20:30
Rusya ölümcül termobarik roketleri mi devreye sokuyor? Tos-1 çok namlulu roketatar nedir?

Rusya, Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşın üçüncü günüde ağır bombardımanlara devam ediyor. Tüm dünyanın kitlendiği Rusya-Ukrayna savaşında yeni bir iddia ortaya atıldı. Bu iddiaya göre Rus lider Putin, Ukrayna’yı işgal hedefine ulaşmak için ölümcül etkiye sahip termobarik roketleri devreye sokacak. Rus Tos-1 çok namlulu roketatar sisteminin henüz kullanılmadığını ancak Ukrayna'ya geçtiği söyleniyor. Peki Rusya hedeflerine ulaşmak için ölümcül termobarik roketleri kullanacak mı? Rus Tos-1 çok namlulu roketatar nedir? İşte Rus ordusunun devreye sokmayı planladığı silahlar…

Rusya ölümcül termobarik roketleri mi devreye sokuyor? Rus ordusu savaşa hız kesmeden devam ederken Putin’in yeni planları olduğu ve ölümcül silahlar kullanacağı gündeme geldi. Rusya ordusunun Ukrayna’ya girmesinin ardından ağır bombardımanlar devam ederken seyir füzeleriyle saldırı şiddetini artırmış durumda. Ukrayna halkı panik içinde ülkeyi terk ederken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkeyi Rusya’ya karşı savunmaya devam edeceğini açıkladı. Rusya ise tüm yaptırımlara rağmen saldırıyı devam ettiriyor. İşgal planını gerçekleştirmek isteyen Rus lider Putin’in ise ölümcül silahlar kullanmayı planladığı söyleniyor. Peki Rusya ölümcül termobarik roketleri devreye sokacak mı? Tos-1 çok namlulu roketatar nedir? İşte Putin’in işgal için planladığı silahlar

RUSYA ÖLÜMCÜL TERMOBARİK ROKETLERİ DEVREYE SOKACAK MI?

Rusya hızla Ukrayna’yı bombalamaya devam ederken Ukrayna ise savunmaya devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, halkı silahlanmaya davet etti ve sivil halk ülkesini korumak için silahlanmaya başladı. Rusya ordusu sivil halkı hedef alırken tüm sivil yerleşkeleri bombalamaya devam ediyor.

Rusya’nın Ukrayna işgalini gerçekleştirmek için yeni bir planının olduğu söylendi. İddiaya göre Rusya, ölümcül termobarik roketleri devreye sokacak. Batılı yetkililerin ortaya attığı bu iddia ise tedirgin edici düzeyde. 'Rusya Devlet Başkanı Putin saldırdığı Ukrayna'da hiç beklemediği bir direnişle karşılaştı' söyleminde bulunan Batılı yetkililer, Rus liderin hedeflerine ulaşmak için yıkıcı etkiye sahip termobarik roketleri devreye sokacağını iddia etti. Rus Tos-1 çok namlulu roketatar sisteminin henüz kullanılmamasına rağmen Ukrayna'ya geçtiği konuşuluyor. Moskova onları daha önce Çeçenistan ve Suriye'de kullanmıştı.

Batılı liderler, ordusunu binlerce makineli tüfek ve ham bomba ile silahlandıran Putin'in, Ukrayna halkının şiddetli direnişinin ardından yeni bir karar aldığı ve yıkıcı termobarik roketleri devreye sokacağını iddia etti.

Moskova onları daha önce Çeçenistan ve Suriye'de kullanmıştı. Rusya'nın envanterinde 4 bin uçak, 15 bin tank, 1 uçak gemisi ve 70 denizaltı bulunuyor. Ayrıca ülke yaklaşık 154 milyar doları savunma bütçesine ayırıyor.

TOS-1 ÇOK NAMLULU ROKETATAR NEDİR?

TOS-1A, T-72 tank şasisi üzerine kurulu çok namlulu roketatar sistemi. Bu sistem hafif zırhlı araçların ve otomobillerin imhası, yapı ve binaların yakılması ve yıkımı için tasarlanmıştır. Sistem, güdümsüz termobarik ve yanıcı roketlerle yoğun saldırı sırasında hedef alanda meydana gelen şarapnel ve şok dalgası sayesinde açık alanda ve tahkimat içinde bulunan düşman askerlerinin yok edilmesinde etkili. İlk kez, 1988—1989'da Afganistan'da kullanıldı.

Rusya ölümcül termobarik roketleri mi devreye sokuyor? Tos-1 çok namlulu roketatar nedir?

TERMOBARİK SİLAH NEDİR?

Termobarik bomba, termobarik silah ya da vakum bombası, nükleer olmayan, ancak ısıya dayalı basınçla işleyen bir bombadır. Bombanın petrol ve hava bileşiminden oluşan patlama düzeneği, oluşturduğu basınçla küçük bir atom bombasına denk bir tahrip gücüne sahiptir. Patlama havada meydana gelir. Bombanın meydana getirdiği yakıcı maddeden oluşan bulutun patlaması sonucu çok yüksek sıcaklık oluşur.

Termobarik silahlar aynı zamanda vakum bombaları olarak da bilinirler, patlamanın bir parçası olarak atmosferi kullanan yüksek güçlü patlayıcılardır. Cesetleri buharlaştıran, iç organları ezen ve şehirleri adeta moloz haline getirebilen vakum bombaları şimdiye kadar geliştirilmiş en güçlü nükleer olmayan silahlar arasında.

Rusya ölümcül termobarik roketleri mi devreye sokuyor? Tos-1 çok namlulu roketatar nedir?

Termobarik roketler içeriğinde patlayıcı bir yakıt ve kimyasal karışım içerir. İsmi açıklanmayan Batılı yetkili binaları bile parçalayabilen süpersonik patlama dalgaları gönderen silahın "ayrım gözetmeyen şiddete" neden olacağını belirtti ve ekledi;

'Rusya, Batılı güçlerin sahip olduğu orantılılık ve hukukun üstünlüğü ilkelerine bağlı değil."

Rus Tos-1 çok namlulu roketatar sisteminin henüz kullanılmamasına rağmen Ukrayna'ya geçtiği iddia ediliyor. Moskova onları daha önce Çeçenistan ve Suriye'de kullanmıştı.

MALİYETİ 16 MİLYON DOLARDAN FAZLA

Termobarik silahlar 1960'larda hem ABD hem de Sovyetler Birliği tarafından geliştirildi. Silahın ABD versiyonunun maliyetinin 16 milyon dolardan fazla olduğu bildiriliyor.

Eylül 2007'de Rusya şimdiye kadar yapılmış en büyük termobarik silahı kullandı ve bu da 39.9 tona eşdeğer bir patlama yarattı.

2007'de gerçekleşen patlamadan bir görüntü

ABD tarafından 2017 yılında Afganistan'da Taliban'a atılan bir termobarik bomba ise patladıktan sonra 300 metreden daha geniş bir krater oluşturdu.

RUSYA’NIN SAHİP OLDUĞU SİLAHLAR NELER?

Buk-M1 adlı yarı aktif radar güdümlü orta menzil hava savunma sisteminin üretimine 1979'da başlandı. 1980'li yılların ortalarında Sovyet ordusu envanterine girdi. Mobil bir sistem olan Buk-M1 bataryası komuta aracı, hedef tespit radarı, her biri dört adet atışa hazır yarı aktif radar güdümlü 9M38M1 füzesi taşıyan altı adet atış birimi ve sekiz füze kapasiteli altı adet lojistik aracından oluşuyor. Menzili 45 km olan sistem 25.000 metre irtifada etkili olabiliyor.

11 bin kilometre menzilli RS-24 Yars füzesi katı yakıtla işleyen iki kademeli kıtalararası balistik füze. Katı yakıtla işleyen füze daha çabuk hız alıp füzesavar sisteminden daha kolay geçebilir. Bu füzenin yıkıcı gücü 1945'te Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki kentlerinde atılmış Amerikan atom bombalarının yıkıcı gücünden 40-50 misli büyük.

Rusya'nın 5. nesil savaş uçağı Sukhoi T-50, her türden gemiyi ve kara aracını yok etmek için geliştirildi. Uçağın silah donanımına X-35UE sınıflı yeni bir taktik füze dâhil edildi.Söz konusu füze, çıkarma botundan uçak gemisine kadar her türlü deniz hedefini, ayrıca lojistik depoları ve askeri araçlar gibi kara hedeflerini imha edebiliyor.

3.nesil T-90 tankı, günümüzde dünya ordularındaki tanklar içinde en modern tanklar arasında yer almaktadır. T-90 tankı yapılan bazı karşılaştırmalarda dünyanın en önemli tankları olan Abraham, Challengerve Leopard 2 tankları ile neredeyse aynı seviyede. Hatta bazı özellikleriyle artı avantajları da bulunan bu tank özellikle üretim maliyetinin düşük olması sebebiyle avantaj sağlayan bir tank olmuştur.

Mig-35 jet savaş uçağı it dalaşında ve hassas yer saldırılarında etkili. Saatte 2.400 km hıza ulaşabiliyor ve önceki modellerinden %30 daha hızlı. Keşif görevlerini idare etmesinin yanı sıra, hava savaşlarında ve uzun mesafeden denizdeki ve karadaki hedefleri vurmada etkili.

S-400 Triumf, S-300'den sonra geliştirilmiş, yeni nesil Rus yapımı bir hava savunma sistemi. Uzun menzilli olanı 400 km menzile sahiptir. Füzenin hedefleri, erken uyarı uçakları, sinyal karıştırıcı uçaklar ve balistik füzelerdir. Hızı 4.8 km/saniyedir.

Pantsir füze savunma sistemi 20 kilometre mesafeden, 10 kilometre yükseklikteki hedefi vurabiliyor. Güdümlü füzeler küçük, hızlı ve düşük seviyede ilerlediklerinden radarda görülmeleri de zor oluyor.

Rusya Hava Kuvvetlerinin ana taarruz helikopteri Mi-28 Gece Avcısı, 24 saat her türlü hava koşullarında görev yapar. Mi-28, ilk olarak 1983'te üretildi.

"Tank Katili" diye adlandırılan 2S35 Koalitsiya-SV kundağı motorlu top.Koalitsiya-SV'nin 152mm'lik kundağı motorlu topu 70 kilometrelik menziliyle düşmanların tanklarını, taktik nükleer silah sistemlerini, topçu ile havan topu bataryalarını, uçaksavar ile füze savunma sistemleri ve komuta kontrol tesislerini yok etmek için tasarlandı. Koalitsiya-SV dakikada 16 top mermisi atabiliyor. Kundağı motorlu topun mühimmat kapasitesi 50-70 arasında.

Ka-52 Alligator yeni nesil keşif ve saldırı helikopteri, her türlü hava koşulunda düşman tanklarını, zırhlı piyade araçlarını ve askeri teçhizatını imha etme becerisine sahip. Üstün manevra becerisi olan bu helikopterlerde ayrıca 30 milimetrelik otomatik silah donanımı bulunuyor.

NATO'da Blackjack kod adıyla bilinen Tupolov Tu-160, Sovyetler Birliği tarafından imal edilen en son stratejik ağır bombardıman uçağı olma özelliği taşıyor. Süpersonik ve değişken geometrik yapıya sahip olan uçak, Amerikan B-1 Lancer'e benzemesine rağmen ondan daha hızlı, daha büyük taşıma kapasitesine sahip.

T-14 Armata, Rusya'nın 5. nesil ana savaş tankıdır. Dünya basınında "Rus tehditi" olarak adlandırılan Armata sürekli donanımsal olarak zenginleştiriliyor. T-14 Armatalar hedeflerini uzaktan kumanda ile vurabiliyorlar. 2015'ten 2020'ye kadar Rusya 2300 T-14 üretmeyi planlıyor.

Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri'ne ait ABD'nin füze kalkanını delecek yetenekteki hipersonik füze sistemi İskender-M.

Grad füzeleri bir çeşit füze topudur. Bu füzeler 218-240 cm uzunluğunda düz bir namludan oluşuyor. Bu namlunun içine üç kısımdan oluşan füze yerleştiriliyor: 25-30 kg ağırlığında bir başlık, füzeyi yönlendiren gövde ve füzeyi fırlatacak pervane şeklindeki taban. Bazen menzili artırmak için itici bir motor yerleştiriliyor. Bu füzenin çapı çeşidine göre 122 ile 230 mm arasında değişiyor. Füzenin boyu 3 metreye ağırlığı 77 kg'a ulaşıyor. Bu füzeler ya tekli ya da arabalara sabitlenmiş olarak toplu şekilde kullanılıyorlar. Füzelerin menzili kullanılan çapa göre 18-45 km arasında değişiyor.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...