Rusya'da benzeri görülmemiş sıkıntılar baş gösterdi! Putin'in derdi 25 yılın zirvesinde
Ukrayna'nın işgal girişimi Rusya'nın resmen belini büktü. Rus ekonomisi, şimdiye kadar benzeri görülmemiş sıkıntılarla karşı karşıya. Rusya Merkez Bankası'nın yaptığı araştırma, Rus şirketlerindeki personel açığının araştırmanın ilk defa yapıldığı 1998’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.
Ukrayna'nın işgal girişimi gün geçtikçe Rusya'yı krize sürüklüyor. İşgalle beraber başlayan yaptırımlar, Rusya'da birçok sektörü olumsuz yönde etkiledi. Şirketler, altenatif pazarlara yöneldi, ekonomik kayıplar için çabalar sürüyor. Fakat Ukrayna'da savaşmaya giden ya da Rus lider Vladimir Putin'in seferberlik ilanı derin bir personel açığına da neden oldu.
Rusya'nın yabancı ülkelerden kalifiye işçi çekmesi de kolay olmuyor. Özellikle şirketler kayda değer büyüme sağlayamazken yeni yatırımlar ise neredeyse tarih oldu. Rusya Merkez Bankası'nın araştırmasına göre, Rus şirketlerindeki personel açığı yılın ilk çeyreğinde araştırmanın ilk defa yapıldığı 1998’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Personel açığının en çok imalat ve nakliye sektörlerinde olduğu belirtildi.
Personel açığındaki büyük boşluk 2022 yılının ekim ayında Putin'in seferberlik ilan etmesiyle beraber daha da derinleşti.
Öte yandan Rusya Federal İstatistik Kurumu'nun (Rosstat) açıkladığı verilere göre, ülkede işsizlik oranı haziranda yüzde 3,1 ile tarihin en düşük seviyesine geriledi.
PUTİN DURUMUN FARKINDA
Putin, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamasında, ülkede maaşların arttığını, istihdam seviyesinin iyi bir seviyede olduğunu belirterek, “Ancak, olup bitenlere bakılırsa, maaş artışı büyük ölçüde işgücü açığından kaynaklanıyor.” ifadesini kullanmıştı. İşçi açığının Rusya’da özellikle küçük ve orta boyutlu işletmeleri etkilediğine işaret eden Putin, “Bu etkinin iyi yönde olmadığını söyleyebilirim.” demişti.
Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Vasiliy Osmakov, 12 Temmuz’da yaptığı açıklamada, imalat sektöründeki personel açığının 660 bin kişiye ulaştığını belirterek, açığın başlıca nedenleri olarak “özel askeri operasyon, seferberlik ve insanların savunma sanayinde çalışmaya yönlendirilmesine” işaret etmişti.
Rus savunma sanayisinin tepe ismi, Rostec'in Başkanı Sergey Çemezov, şirketindeki bazı işletmelerde askeri ürünlerin üretiminde 50 kattan fazla artış yaşandığını bildirirken, Ukrayna savaşının başlamasının ardından ülkenin savunma sanayisinde başta tank, füze, insansız hava aracı, hava savunma sistemleri ve diğer füze sistemleri üretimi artmıştı.
FARKLI SEKTÖRLERDEN NAKİL ÇÖZÜMÜ
Hükümet söz konusu üretimi karşılayabilmek için savunma sanayisine personel alımını önemli oranda artırırken, Rus basını, savunma sanayisinde yaşanan açığı kapatabilmek için Rusya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın farklı sektörlerde çalışanları “yeniden eğitime” almayı planladığını aktardı.