Tgrt Haber

Son dakika! Rusya Savunma Bakanı Şoygu'dan askerlere çekilme talimatı: Rus ordusu Herson'dan ayrılıyor

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
09 Kasım 2022 18:18 - Güncelleme : 09 Kasım 2022 19:59
Son dakika! Rusya Savunma Bakanı Şoygu'dan askerlere çekilme talimatı: Rus ordusu Herson'dan ayrılıyor

Son dakika haberi: Rusya, Ukrayna'dan ilhak ettiği Herson kentinden güvenlik endişeleri nedeniyle çekileceğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus askerlerine Dinyeper nehrinin batı kıyısından çekilme talimatı verdiğini açıkladı.

Rusya​'nın Ukrayna​'yı işgalinin dokuzuncu ayına girilirken, Rus ordusu işgalde ilk ele geçirdiği yer olan Herson​'dan çekilme kararı aldı. 

Rusya'nın Ukrayna'dan ilhak ettiği tek bölgesel başkent olan Herson kentinde son dönemde şiddetlenen Ukrayna saldırıları, Rus ordusunda sıkıntılara yol açtı. Rusya'nın Ukrayna'daki askerlerinin komutanı Sergey Surovkin, bölgedeki son duruma dair Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu​'ya kapsamlı bir rapor sundu. 

Söz konusu raporda Ukrayna ordusunun gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle sorun yaşadıklarını itiraf eden Surovkin, Rus askerlerinin Dinyeper nehrinin batı kıyısından çekilip sol yakasında savunma hattı oluşturulmasını önerdi. Böyle bir kararın kolay olmadığını kabul eden Surovkin, "Hem askerlerimizin hayatlarını hem de birliklerin savaş kabiliyetlerini kurtaracağız. Birliklerimizin manevraları da en kısa sürede gerçekleşecek" dedi.

"SİVİLLER TEHLİKE ALTINDA"

Ukrayna ordusunun çok fazla kayıp verdiğini ancak kendilerinin Ukrayna'ya göre daha az kayıp verdiğini savunan Surovkin, "Ukrayna ordusu ekim ayında 12 binden fazla askeri kayıp verdi. Bizim kayıplarımız Ukrayna ordusunun kayıplarından 7-8 kat daha az. Ağustos ve ekim ayları arasında Ukrayna ordusu Herson bölgesinde 9 bin 500 insanı öldürdü veya yaraladı. Ayrıca Herson bölgesindeki 115 bin kişi çatışma bölgelerinden ayrıldı" dedi.

Ukrayna ordusunun Kahovka Barajı'na saldırılar düzenlediğini ve barajdaki riskler nedeniyle hem sivillerin tahliyesinin hem Rus ordusunun çekilmesinin uygun olduğunu belirtti.

Son dakika! Rusya Savunma Bakanı Şoygu'dan askerlere çekilme talimatı: Rus ordusu Herson'dan ayrılıyor

ŞOYGU'DAN ORDUYA GERİ ÇEKİLME EMRİ

Surovkin'in sunduğu rapor sonrasında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu geri çekilme teklifini kabul etti. Şoygu, "Birliklerin geri çekilmesine başlayın, silahların ve teçhizatların sevkiyatı için tüm güvenlik önlemleri alın" dedi.

HERSON VALİ YARDIMCISI KAZADA ÖLMÜŞTÜ

Rusya'nın geri çekilme kararı öncesi Herson'un Rusya yanlısı Vali Yardımcısı Kirill Stremousov’un geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Ukrayna vatandaşı olan Stremousov, 28 Eylül'de resmen Rus vatandaşlığına geçmişti.

Herson bölgesi önce Rus askerleri tarafından işgal edilmiş daha sonra Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya yapılan halk referandumu ile Rusya topraklarına katılmıştı.

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...