Tgrt Haber

Rusya'nın işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santrali'nde risk arttı

04 Aralık 2023 11:35 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 11:50
Rusya'nın işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santrali'nde risk arttı

Rusya'nın işgal girişimi altındaki Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'nde cumartesi günü elektrik kesildi. Bu durum kaza riskini ortaya çıkardı.

Avrupa'nın en büyük nükleer santralinde risk arttı. Ukrayna​'nın Zaporijya​ bölgesinde bulunan nükleer santral​, Rusya​'nın eline geçtiğinden beri çatışmaların merkezi haline geldi. Hem Ukrayna hem de Rusya birbirlerini santrali riske atmakla suçluyor. Cumartesi günü ise santralde, elektrik ağına bağlayan iki hat kesildi.

Ukrayna'nın atom enerjisi operatörü açıklamasında riske dikkat çekti:

"Gücün tamamen kesilmesi nedeniyle nükleer santral kendi ihtiyaçlarını 20 dizel jeneratör ile sağlamaya başladı.''

Yapılan açıklamada santralin "Nükleer ve radyoaktif kazanın eşiğine geldiği" ancak Ukraynalı uzmanların kısa süre içinde dışarıdan santrale tekrar güç sağlamayı başardığı belirtildi. 

Fransız haber ajansı AFP, Ukrayna'nın iddialarını bağımsız olarak teyit edemediklerini söyledi. 

Rusya'nın işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santrali'nde risk arttı

RUSYA YALANLADI

Rusya'nın santrale atadığı operatör, santralin sabah saatlerinde dizel jeneratörler kullanmak zorunda kaldığını doğruladı ancak operasyonların güvenli limitlerde devam ettiğini doğruladı ve hiçbir güvenlik ihlali olmadığını belirtti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Cumartesi günkü olayla birlikte savaşın başından bu yana 8. defa santrale dışarıdan gelen elektriğin kesildiğini ifade etti. 

Kaynak: AFP
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...