Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya almasının ardından ilk kez bir kargo gemisi, Rus tehditlerine rağmen Ukrayna'dan Türkiye'ye yola çıktı.
Rusya, Tahil Koridoru Anlasmasi'ni askiya aldiktan sonra Karadeniz ticaret hub'larini kullanan gemilerin hedef olabilecegini belirtti. Rusya'nin bu tehdidine ragmen Tahil Girisimi'nin fiilen durmasinin ardindan ilk kez bir sivil kargo gemisi, Ukrayna'nin güneyindeki Odessa Limani'ndan Türkiye'ye dogru yola çikti.
Ukrayna Altyapi Bakani Oleksandr Kubrakov, Hong Kong bandirali Joseph Schulte gemisinin Odessa'dan çarsamba sabahi yola çiktigini bildirdi. Odessa Limani, Ukrayna'nin Tahil Anlasmasi kapsaminda kullandigi üç limandan biriydi. Kubrakov, geminin Rusya'nin Tahil Anlasmasi'na katilimini durdurmasindan bir gün önceden, yani 16 Temmuz'dan bu yana limandan yola çikan ilk gemi oldugunu bildirdi.
Joseph Schulte, savasin basladigi 2022'nin Subat ayindan itibaren Odessa limaninda mahsur kalmis durumdaydi. Kargo gemisi, Ukrayna'nin Uluslararasi Denizcilik Örgütü'nden (UDÖ) onaylamasini istedigi bir geçici bir koridoru kullaniyor. Ukrayna, UDÖ'ye hasar gören gemilerin sirketlerine tazminat ödeyecegini söyledi.
Ukrayna Devlet Baskani Volodomir Zelenskiy, gelismeyle ilgili, "Ukrayna, Karadeniz'e açilma özgürlügünü tekrar saglama yönünde önemli bir adim atti" dedi.
Öte yandan Joseph Schulte gemisi, persembe sabah erken saatlerde Romanya açiklarinda, Karadeniz üzerinden Türkiye'ye dogru yol alirken görüldü.
Rusya, Türkiye ve Birlesmis Milletler'in (BM) arabuluculugunda imzalanan, Rusya'nin isgalinden sonra Ukrayna limanlarinda mahsur kalan milyonlarca ton tahilin dünyaya ulastirilmasini saglayan Tahil Anlasmasi'na katilimini pazartesi günü durdurdugunu duyurdu.
Anlasma kapsaminda yaklasik 33 metrik ton misir, bugday ve diger tahillar Ukrayna'dan dünyanin çesitli yerlerine gönderilirken, son gemi ise pazar günü Ukrayna limanindan ayrildi.
Rusya, kendi tahil ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadigini gerekçe göstererek anlasmayi uzatmama tehdidinde bulunuyor. Moskova ayrica, anlasma kapsaminda tahilin söz verildigi üzere en yoksul ülkelere ulastirilmadigini iddia ediyor. BM ise anlasmanin gida fiyatlarini küresel olarak yüzde 20 oraninda düsürerek en yoksul ülkelere yardimci oldugunu belirtti.
Dünya Gida Programi'na göre, anlasma kapsaminda ihraç edilen tahilin yüzde 46'si Asya'ya, yüzde 40'i Bati Avrupa'ya, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 1'i Dogu Avrupa'ya gitti.