Tgrt Haber

Sikorski'den Ukrayna'ya çarpıcı destek: Para transferi yapmak obüs namlusu yapmaktan daha kolay

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber, The Guardian
24 Aralık 2023 11:57 - Güncelleme : 24 Aralık 2023 12:00
Sikorski'den Ukrayna'ya çarpıcı destek: Para transferi yapmak obüs namlusu yapmaktan daha kolay

Radosław Sikorski Kiev ziyareti sonrasında, Ukrayna'da savaş devam ederken askeri üretimin barış zamanında sürdürülemeyeceğini söyledi

Yeni Polonya​ Dışişleri Bakanı Sikorski, Ukrayna​ ziyaretinin ardından Avrupa ülkelerine askeri üretim için uzun vadeli planları artırma çağrısı yaptı. Radosław Sikorski, Cumartesi günü Kiev'den döndükten sonra Polonya'nın başkenti Varşova'da yaptığı bir röportajda, "Savaşlar taktiksel angajmanlarla değil, endüstriyel kapasitelerle belirlenir ve biz eğrinin gerisindeyiz" dedi.

Sikorski, "Batı olarak, Rusya​'dan 20 kat daha zenginiz, ancak Rusya, ekonomisini savaşa hazır bir düzeye getirirse ve biz barış zamanı temelinde devam edersek, bizi üretim kapasitesinde geçebilirler. Hükümetlerin silah şirketlerine uzun vadeli sözleşmeler sunmaları veya üretimi kendileri finanse etmeleri gerektiğini" ifade etti.

Bu ay dışişleri bakanlığı görevine başlayan Sikorski, Cuma günü Kiev'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy ile buluştu. Ayrıca Başbakan Denys Shmyhal ve ülkenin dışişleri ile savunma bakanlarıyla görüşme gerçekleştirdi. Ziyareti, Ukrayna'da savaş yorgunluğu, yeni bir kışın başlaması ve batılı başkentlerden gelen destekte azalma endişesi nedeniyle atmosferin karardığı bir döneme denk geldi.

Sikorski'den Ukrayna'ya çarpıcı destek: Para transferi yapmak obüs namlusu yapmaktan daha kolay

POLONYA, UKRAYNA'NIN EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİNDEN BİRİ 

Polonya, Rusya'yla olan sorunlu geçmişi ve Polonya'nın Rusya'nın yayılmacılığına ilişkin uzun süredir devam eden endişeleri nedeniyle Rusya'nın geçen Şubat ayındaki geniş çaplı işgalinden bu yana Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri oldu.

Ancak Ekim ayında yapılan şiddetli parlamento seçimleri öncesinde, iktidardaki Hukuk ve Adalet (PiS) partisinin Polonya toplumunun bazı kesimlerindeki Ukrayna karşıtı duygulardan yararlanmaya çalışması nedeniyle ilişkiler gerginleşti.

GÖREVİ TEKRAR DEVRALDI İLK ZİYARETİ UKRAYNA OLDU

Polonya'da Ekim ayında yapılan seçimi eski başbakan Donald Tusk liderliğindeki bir muhalefet koalisyonu kazandı. Ancak hükümeti, 13 Aralık'ta görevi devralabildi. Önceki Tusk hükümetinde 2007-2014 yılları arasında dışişleri bakanı olarak görev yapan Sikorski, yeniden göreve atandı ve ilk dış ziyareti için Ukrayna'ya gitti.

Ukrayna'yı savunmanın dışişleri bakanı olarak ana önceliklerinden biri olacağını söyleyen Sikorski, "Putin Ukrayna'yı fethederse, diğer tüm sorunlarımız onunla karşılaştırıldığında mikroskobik hale gelecektir" dedi.

Ukrayna toplumunda yorgunluk olduğunu dile getiren Sikorski, ancak bunun Batı'yı daha az değil daha fazla destekleyici olmaya itmesi gerektiğini söyledi. "Ukraynalılar yorgun ama bu savaştan dolayı yorulmaya hakkı olan tek halk onlar. Biz bu batıda ya sıkıntılıyız ya da sıkılıyoruz ama yorulmaya hakkımız yok çünkü hiçbir fedakarlık yapmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Sikorski'den Ukrayna'ya çarpıcı destek: Para transferi yapmak obüs namlusu yapmaktan daha kolay

"MİLYAR AVROLUK TRANSFER YAPMAK OBÜS NAMLUSU YAPMAKTAN DAHA KOLAYDIR"

ABD Senatosu'nun yeni yardım paketini yıl sonundan önce onaylamaması nedeniyle geçtiğimiz haftalar Ukrayna için kötü haberlerle doluydu. 50 milyar avroluk AB destek paketi de Macaristan'ın engellemesinin ardından durduruldu. Her iki finansman paketinin de eninde sonunda kabul edileceğine inandığını dile getiren Sikorski, "Milyar avroluk transfer yapmak obüs namlusu yapmaktan daha kolaydır" diye ekledi.

Kaynak: TGRT Haber, The Guardian

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...