Tgrt Haber

Siyasi tartışmalar yardımları engelledi! Ukrayna Rusya'ya karşı bazı operasyonlarını durdurdu

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters, BBC
19 Aralık 2023 11:03 - Güncelleme : 19 Aralık 2023 11:36
Siyasi tartışmalar yardımları engelledi! Ukrayna Rusya'ya karşı bazı operasyonlarını durdurdu

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği'nin yardımları Ukrayna'ya ulaşmadı. Dış yardımın azalmasıyla Ukrayna, Rusya'yla savaşta bazı askeri operasyonlarını durdurmak zorunda kaldı.

Son dönemlerde ABD​ ve AB​ ülkelerinin yardımları, siyasi tartışmalar nedeniyle Ukrayna​'ya ulaşamadı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Tavriya Operasyonel ve Stratejik Birlik Grubu Komutanı Oleksandr Tarnavsky, özellikle ön cephe hattındaki askeri birliklerin mühimmat sıkıntısı çektiklerini söyledi. İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan Tarnavsky, bu durumun Ukrayna için büyük bir sorun olduğunu belirtti. 

Özellikle Sovyetler Birliği döneminden kalma silahları için top mermisine ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Tarnavsky, "İhtiyaçlarımız göz önüne alındığında, elimizdeki top mermileri yeterli değil. Bazı bölgelerde savunma konumuna geçtik. Taktikler değişiyor" dedi.

BBC'ye konuşan Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Ivan Havryliuk da, top mermisi eksikliğini telafi etmek için, kamikaze İHA'ları üretimini artırdıklarını söyledi.

Savaşta özellikle Batılı ülkelerin gönderdiği uzun menzilli füzeler ve hava savunma sistemlerine bağımlı Ukrayna, yine Batı'nın yardımıyla kendi askeri mühimmat sanayini geliştirmeyi hedefliyor.

BEYAZ SARAY: BU SON YARDIM PAKETİ OLABİLİR

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, çevrim içi düzenlediği toplantıda gazetecilere açıklamalarda bulunduğu sırada Ukrayna'ya yardımların sonuna gelmiş olabileceklerini söyledi. 

Yılbaşından önce Ukrayna'ya yeni yardım paketi açıklayacaklarını belirten Kirby, "Bu yapıldığında, Ukrayna'ya yardım için artık fonumuz kalmayacak." ifadesini kullandı.

Kirby, Kongre'ye de Ukrayna'ya yönelik yardımları onaylama çağrısı yaparak, "Ukrayna'nın hala yardımımıza ihtiyacı var. Kongrenin kendi ulusal güvenlik çıkarlarımız için özgürlük ve demokrasinin yanında olmasının ve harekete geçmesinin vakti geldi de geçiyor." dedi.

Siyasi tartışmalar yardımları engelledi! Ukrayna Rusya'ya karşı bazı operasyonlarını durdurdu

YARDIMLAR UKRAYNA'YA İLETİLEMEDİ

ABD Kongresi'nde Cumhuriyetçiler, 60 milyar dolarlık askeri yardım paketini engellediler. Avrupa Birliği zirvesinde ise Macaristan'ın Ukrayna'ya yönelik 50 milyar eroluk mali yardımı veto edildi.

AB'nin Mart 2024'e kadar Ukrayna'ya 1 milyon top mermisi gönderileceğini açıklamıştı. Ancak şu ana kadar bu top mermilerinden sadece 480 bini Ukrayna'ya gönderildi ya da gönderilmek üzere.

Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin ise geçen hafta yaptığı açıklamada bir kez daha, Ukrayna'yla savaşın sadece ülkesinin askeri hedeflerine ulaşmasıyla son bulacağını söylemişti.

Kaynak: Reuters, BBC

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...