Tgrt Haber

Son dakika! İsrail-Hamas savaşında 7. gün... Gazze'de bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı bin 500'ü geçti

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı
13 Ekim 2023 00:01 - Güncelleme : 13 Ekim 2023 00:05

Son dakika haberi... Hamas'ın geçtiğimiz cumartesi günü İsrail'e yönelik başlattığı Aksa Tufanı Operasyonu ve İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savaş ilanının ardından çatışmalarda 7. güne girildi. İsrail hayatını kaybeden vatandaşlarının sayısının bin 1500'ü aştığını açıklarken, Filistin'de ise şu ana dek bin 537 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İsrail Savunma Bakanı Gallant'ın "Tam taarruza geçiyoruz" açıklaması sonrası bölgede endişe arttı. ABD'nin en büyük savaş gemisi de Tel Aviv'e destek için Doğu Akdeniz'e konuşlandı. Gazze şeridindeki tek elektrik santralinin yakıtının tükenmesiyle elektrikler tamamen kesildi. İsrail ordusu Gazze Şeridi'nde nüfusun yoğun olduğu bölgelere yasaklı fosfor bombasıyla saldırıyor. Hizbullah ise Lübnan üzerinden İsrail'e İHA'larla saldırı düzenlemesinden sonra ülkeye sızma girişiminde bulundu. İsrail Başbakanı Netanyahu da "Her Hamas üyesi kendini ölü bilsin" açıklamasını yaptı. Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü ise Gazze'de soykırım yaşandığını söyleyip "İsrail sivilleri bombalamayı bırakmalı" çağrısını yaptı. İşte bölgeden dakika dakika gelişmeler...

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El-Kassam Tugaylarının geçtiğimiz cumartesi günü İsrail' yönelik başlattığı ve "Aksa Tufanı" adını verdiği yoğun roket saldırısı sonrası başlayan çatışmalarda 6. güne girildi. Hamas'ın saldırılarına misilleme olarak geride kalan 7 gün boyunca Gazze'yi ağır bombardımana tutan İsrail, şehirde adeta taş üstünde  tüş bırakmadı.

Diğer yandan abluka altna aldığı Gazze'ye elektrik, su, doğal gaz ve gıda gibi temel insani ihtiyaçların da girmesini engelleyen İsrail, başta ABD olmak üzere Batı'nın desteğini alarak yıkıcı şiddetin dozunu artırdı.

SİVİL KAYIPLARI ARTIYOR

Gelinen noktada iki taraf da yüzlerce insanını kaybetti. Açıklanan son resmi rakamlara göre Filistin'de şu ana dek 1537 kişi hayatını kaybetti. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 6 bin 49 kişinin de yaralandığını duyurdu. İsrail ise hayatını kaybeden vatandaşlarının sayısının bin 500'ü aştığını açıkladı.  Hal böyleyken savaşın gidişatı açısından endişe verici gelişmeler birbirini kovalamaya devam ediyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin "Tüm kısıtlamaları kaldırdım. Bölgeyi kontrol altına aldık şimdi tam taarruza geçiyoruz" dedi. Gallant'ın bu sözleri kapsamlı bir kara harekatının sinyali olarak yorumlandı.

ABD'NİN EN BÜYÜK UÇAK GEMİSİ DOĞU AKDENİZ'DE

Diğer yandan ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), ABD'nin en  büyük uçak gemisi Gerald Ford'un İsrail'e destek vermek üzere Doğu Akdeniz'e vardığını ve İsrail açıklarında ilerlediğni duyurdu.

Son dakika! İsrail-Hamas savaşında 7. gün... Gazze'de bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı bin 500'ü geçti

İşte dakika dakika bölgede yaşanan son gelişmeler: 

00.03 Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola yarın İsrail'i ziyaret edecek.

İNGİLTERE D KRALİYET DONANMASI’NI GÖNDERECEK

23.30: ABD’nin ardından İngiltere’de İsrail’e destek amacıyla Doğu Akdeniz’e gemi gönderecek. İngiltere Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İngiltere'nin "İsrail'i desteklemek" amacıyla Doğu Akdeniz'e gözetleme uçağı ve Kraliyet Donanması’na ait 2 gemiyi göndereceği ifade edildi.

22.53: Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 1.537 kişi hayatını kaybettiğini, 6.612 kişinin de yaralandığını açıkladı.

21.14: İsrail parlamentosunda yapılan oylamada, Hamas’ın saldırılarının ardından kurulmasına karar verilen “acil durum hükümetine” 4’e karşı 66 oyla onay verildi.  

21.10: Hamas ve El Kassam Tugayları, Cuma günü tüm İslam dünyasını Filistin'e destek için meydanlara çıkmaya davet etti.

18.17: İsrail'in kuzeyinde yaşayan bütün vatandaşlara sığınaklara gitmesi uyarısı yapıldı.

15.52: Birleşmiş Milletler raportörleri, İsrail Filistin çatışmasında sivillerin ayrım gözetmeksizin öldürülmesi savaş suçu olduğunu açıkladı.

14.40: İsrail, bu sefer Suriye'yi hedef aldı. Suriye Devlet Televizyonu, İsrail'in Şam ve Halep Havalimanı'nı vurduğunu duyurdu.

13.29: Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü İsrail'i uyardı: Gazze nüfusunun büyük bir kısmı soykırıma maruz kalıyor, İsrail sivilleri bombalamayı bırakmalı.

13.03: Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 1354 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 49 kişinin yaralandığını duyurdu.

12.45: Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından açıklanan verilere göre çatışmaların 6. gününde yerinden edilen Filistinli sayısı son 24 saatte yüzde 30 artarak 338 bin 934 kişiye ulaştı.

"TÜRK VATANDAŞI ÖLDÜ" İDDİASI

14.40: İsrail bu kez Suriye'yi hedef aldı. Suriye Devlet Televizyonu, İsrail'in Şam ve Halep Havalimanı'nı vurduğunu duyurdu.

11.43: İsrail Büyükelçiliği’nin İsrail Hükümeti Basın Ofisi’nden aldığı bilgilere göre Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırıda 1 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği, 1 Türk vatandaşından da haber alınamadığı bildirildi.

11.28: Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, işgal altındaki Gazze’ye acil yardım fonundan 9 milyon doların tahsis edildiğini duyurdu.

10.25: Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 1203 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 bin 763 kişinin yaralandığı kaydedildi.

08.45: Gazze'yi elektriksiz bırakan ve havadan ablukaya alan İsrail'den olası kara harekatına ilişkin de açıklama geldi. İsrail Ordu Sözcüsü Danny Hagari, kara harekatı yapıp yapmayacaklarına henüz son kararı vermediklerini ancak hazırlıkların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.

07.11: Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), devam eden İsrail bombardımanları nedeniyle Gazze'de yerinden edilenlerin sayısının 338 bin kişiyi geçtiğini duyurdu.

05.07: İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel, İsrail’e saldırı düzenlerken yaralı halde ele geçirilen Filistinlilerin tedavisinin yapılmayacağını bildirdi.

04.30: Gazze'de Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sebebiyle kentte hayatını kaybedenlerin sayısının yaklaşık 1200, yaralıların ise 5 bine yakın olduğunu duyurdu.

HAMAS: BİRİNCİ DERECEDEN SAVUNMA OPERASYONU

01.38: Hamas Hareketi, 7 Ekim Cumartesi gününden bu yana süren "İsrail işgalinin Filistin'deki ihlallerine cevap olarak yürütülen Aksa Tufanı operasyonunun birinci dereceden bir savunma operasyonu olduğunu" belirtti.

23.40: Gazze'de Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının, esir aldığı bir Yahudi yerleşimci kadınla 2 çocuğunu serbest bıraktığı belirtildi.

23.12: İsrail Ulusal Birlik Hükümeti ortağı Gantz, Hamas'ın yeryüzünden silineceğini söyledi.

NETANYAHU: HER HAMAS ÜYESİ KENDİNİ ÖLDÜ BİLSİN

23.07: Hamas üyesi olan herkesi ölü olarak nitelendiren İsrail Başbakanı Netanyahu, Hamas’ın terör örgütü DEAŞ ile aynı olduğunu yineledi. Netanyahu ayrıca, ABD'nin desteğinin İsrail'in mücadelesi için "kritik" öneme sahip olduğunu belirtti.

22.50: BM Güvenlik Konseyi, cuma günü İsrail-Gazze gündemiyle toplanacak.

20.00: İsrail Sağlık Bakanlığı, Hamas saldırılarında ölenlerin sayısının 1300'e yükseldiğini duyurdu. Saldırılarda 3 bin 192 kişi de yaralandı.

19.15: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, gerilime ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail'in vereceği karşılığın orantılı olmasını bekliyorum." dedi.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR...

18.40: Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 1100'e yükseldiğini duyurdu. Açıklamaya göre yaralı sayısı da 5 bin 339.

17.29: İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve muhalefetteki Benny Gantz, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne saldırıları ve buradan roket atışları devam ederken "acil durum hükümeti" kurulması için anlaştı.

15.12: İsrail ablukasındaki Gazze Şeridi'nde tek elektrik santralinin yakıt yetersizliği nedeniyle hizmet dışı kalmasıyla 2 milyonu aşkın nüfuslu bölgenin elektriği tümden kesildi. Elektrik kaynakları tamamen kesilen Gazzeliler, telefonlarını akü kullanarak şarj etmeye başladı.

GAZZE ŞERİDİ'NE FOSFOR BOMBASI ATILDI

14.24: İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde nüfusun yoğun olduğu bölgelere fosfor bombası fırlattı.

13.40: İsrail Lübnan tarafından gelen ateş üzerine bölgedeki hedefleri vurduğunu açıklamıştı. Ordu vurulan hedeflerin Hizbullah'a ait olduğunu duyurdu.  İsrail ordusu, uçaklarından birinin Hizbullah gözlem noktasına saldırdığını ve topçu atışlarının tespit edildiği bölgeyi bombaladığını söyledi.

12.51: İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 1055'e çıktı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nüa göre  İsrail saldırılarında vurulanların yüzde 60'ı kadın ve çocuk. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin cenazeleri, Gazze kentindeki Şifa Hastanesi morgundan alınarak, kılınan cenaze namazı ardından toprağa verildi. 

11.05: Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sonucu İslam Üniversitesi yerleşkesindeki binalar yerle bir oldu. 

Son dakika! İsrail-Hamas savaşında 7. gün... Gazze'de bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı bin 500'ü geçti

BM: GAZZE'DE 175 BİNDEN FAZLA KİŞİ OKULLARIMIZA SIĞINDI 

09.45: Birleşmiş Milletler (BM), İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde 175 binden fazla kişinin BM'ye ait okullara sığındığını duyurdu. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansından (UNRWA) yapılan açıklamada, İsrail'in tam abluka altına aldığı Gazze'de binlerce sivilin BM'ye bağlı 88 okula sığındığı belirtildi.

Devam eden İsrail saldırıları nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının arttığına işaret edilen açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki 88 okulumuz 175 binden fazla kişi için sığınak haline geldi." ifadesi kullanıldı. UNRWA, Gazze'de yarım milyon insanın faydalandığı 14 gıda merkezinin tamamını kapattığını duyurmuştu.

09.45: BM: İsrail hava saldırılarında Gazze'de 260 binden fazla Filistinli yerinden oldu.

Son dakika! İsrail-Hamas savaşında 7. gün... Gazze'de bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı bin 500'ü geçti

ABD, GAZZE'DEN MISIR'A İNSANİ KORİDOR OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYOR 

09.03: İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, Washington yönetimi son 24 saatte Filistinlileri ve ABD vatandaşlığı taşıyanları Gazze Şeridi'nden tahliye etmek için diğer ülkelerle koordineli şekilde Mısır üzerinden bir insani koridor kurma hazırlıklarına başladı. Söz konusu hazırlıklar, İsrail'in Gazze Şeridi'ne kara operasyonu başlatacağına dair tahminlerin arttığı bir dönemde geldi. Gazze Şeridi'nden tahliyesine izin verilecek Filistinlilerin kimler olduğu ya da Mısır'dan sonra nereye yerleşeceklerine ilişkin ayrıntılı bilgiye yer verilmedi.

04:00: Hamas Hareketi yöneticilerinden Talal Nassar, savaş şartlarından dolayı ele geçirilen İsrailli esirlere işkence yapıldığı ya da öldürüldüğüne ilişkin iddiaları yalanladı. Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalına konuşan Nassar, "Direnişin İsrailli esirleri öldürmesi, onlara işkence yapması mümkün değildir. Eli kanlı ve gerçek suçlular, gerçekleri çarpıtan işgalcilerdir. Direniş güçleri, esirlere tüm insani şekliyle muamele ediyor" dedi.

BIDEN'DAN DESTEĞİ ARTIRMA AÇIKLAMASI

03.00: ABD Başkan Joe Biden, Hamas'ın ABD müttefiki İsrail'e yönelik saldırılarını "katıksız kötülük" olarak niteleyerek kınadı ve Washington'un bölgeye daha fazla askeri varlık göndermeye hazır olduğunu söyledi.

02.00: Golan Tepeleri'ne yönelik açılan ataşe, İsrail ordusu tarafından karşılık verildiği açıklandı. Ordu tarafından yapılan açıklamada, "Askerler, saldırının Suriye'deki merkezine doğru top ve havan mermileriyle karşılık veriyor" denildi.

EBU UBEYDE'NİN EVİ VURULDU

01.30: İsrail ordusu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde'nin Gazze'deki evinin bombalandığını ve yıkıldığını öne sürdü.

00.50: ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) "ABD'nin en  büyük uçak gemisi Gerald Ford Doğu Akdeniz'e vardı. İsrail açıklarında ilerliyor." açıklamasını yaptı.

00.40: İsrail ordusu, gelişmiş mühimmat taşıyan ilk ABD uçağının İsrail'e ulaştığını duyurdu. İsrail ordusu, konuya ilişkin X sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

00.20: İsrail ordusu, “Suriye topraklarından bir kısmı İsrail'in açık alanlarına düşen füzelerin fırlatıldığı tespit edildi” açıklaması yaptı. Açıklamada Suriye'den gelen füzelere topçu ve havan toplarıyla karşılık verildiği de yer aldı.

BLINKEN İSRAİL'E GİDİYOR

23.30:  İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Suriye’den İsrail topraklarına çok sayıda havan topu atıldığını açıkladı. Havan toplarının boş arazilere düştüğünü belirten IDF, saldırıda mal ve can kaybı yaşanmadığını aktardı.

23.15: ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın İsrailli yetkililer ile sahadaki durum hakkında doğrudan iletişime geçmek ve ABD'nin İsrail’e vereceği desteği belirlemek için önümüzdeki günlerde İsrail'i ziyaret edeceğini duyurdu.

23.00: Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 260’ı çocuk, 230’u kadın olmak üzere 900’e yükseldiğini duyurdu. Yaralı sayısı ise 4 bin 50 olarak aktarıldı.

Son dakika! İsrail-Hamas savaşında 7. gün... Gazze'de bilanço ağırlaşıyor: Can kaybı bin 500'ü geçti

GALLANT: TAM TAARRUZA GEÇİYORUZ

22.30: İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırındaki birliklere, tam taarruz emri verdi. Gallant, "Tüm kısıtlamaları kaldırdım, bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirdik ve tam taarruza geçiyoruz” ifadelerini kullandı ve ekledi: Hamas, Gazze'de bir değişiklik istedi, düşündüğünden 180 derece değişecek!

22.00: İsrail ile Filistin arasında çatışmalar devam ederken, Filistinlilere yönelik kalkınma yardımlarının dondurulması kararı alan Avrupa Birliği (AB) gelen tepkiler üzerine geri adım attı. Gazze'de insani durumun vahim olduğu belirtilen AB açıklamasında "Desteğimizi artırmamız lazım. Azaltmamız değil, artırmamız lazım" denildi.

ERDOĞAN İLE PUTİN GÖRÜŞTÜ

21.30: Gazze'de yaşanan insani drama tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile kritik görüşmeler gerçekleştirdi. Sivillere acil insani yardım götürülmesi için çağrıda bulunan Erdoğan, arabuluculuk için de hazır olduğunu söyledi.

LÜBNAN TOPRAKLARINDAN ROKET SALDIRISI

18.15: İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar devam ederken, Lübnan’dan İsrail’e roket ve top atışları da aralıklarla sürüyor. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık 1 saat önce Lübnan’dan İsrail topraklarına 15 roket fırlatıldığı duyurularak, 4 roketin Demir Kubbe hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğü ifade edildi.

18.00: İsrail'in Gazze Şehri limanına düzenlediği saldırının ardından dumanlar yükseldi. Limandan gelen görüntülerde balıkçı tekneleri ve gemilerin de yandığı görüldü.

AŞKELON'A REKET SALDIRISI

17.15: Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in Askalan (Aşkelon) kenti sakinlerine bölgeyi terk etmeleri için yerel saatle 17.00’ye kadar süre tanıdığını açıklamıştı. Uyarı sonucu binlerce sivil Aşkelon’dan ayrılırken Hamas saldırıları başlattı. Sürenin dolmasının ardından abluka altındaki Gazze Şeridi’nden Aşkelon şehrine çok sayıda roket fırlatIıldı. Bölgede çatışmaların da meydana geldiği belirtildi.

Haber yeni gelişmeler oldukça güncellenecek.

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı, İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...