Tgrt Haber

Son dakika! Kahire Zirvesi başladı... Ortak mesaj: İki devletli çözüm

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: TGRT Haber
21 Ekim 2023 13:01 - Güncelleme : 21 Ekim 2023 15:11
Son dakika! Kahire Zirvesi başladı... Ortak mesaj: İki devletli çözüm

İsrail-Filistin savaşı 15. gününde de devam ederken Mısır'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Gazze için Kahire Barış Zirvesi'nde söz alan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas "tek yol bağımsız Filistin" dedi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik arttırdığı bombardıman 15. gününde devam ederken Mısır’ın ev sahipliğinde Gazze​ için Kahire​ Barış Zirvesi düzenleniyor. Türkiye’yi Dışişleri Hakan Fidan temsil ediyor. Devlet ve Hükümet Başkanlarının yanı sıra Dışişleri Bakanlarının da hazır bulunduğu zirvede Gazze’deki gelişmeler, Filistin​ davasının geleceği ve barış sürecinin ele alınacak.

"TEK ÇÖZÜM İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDÜR"

Zirvede konuşma yapan Filistin​ Devlet Başkanı Mahmud Abbas şunları söyledi:

"Bu konferans şu anda korkunç durumların ortasında gerçekleştiriliyor. Masum Filistinliler İsrail Ordusu tarafından aşırı bir saldırıya maruz bırakılıyor. Bunların hepsi savaş kurallarına aykırı yapılıyor. Hastaneler, okullar bombalanıyor. Aynı zamanda hayatta kalan sivillerin sığındığı yerler bulunuyor. Ülkemizde sivillerin yerlerinden edilme tehlikesi var. Müslüman ve Hıristiyanların ibadethaneleri vuruluyor. Sivillerin ölümünü kınıyoruz. Tek çözüm iki devletli çözümdür. Filistin​ egemen ve bağımsız devlet olmalı, başkenti Kudüs olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Son dakika! Kahire Zirvesi başladı... Ortak mesaj: İki devletli çözüm

"ABD İLE ANLAŞMAYA VARDIK"

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah El Sisi, Kahire​ zirvesindeki liderleri Gazze​'dekiinsani felaketi sonlandıracak ve barışa giden yolu yeniden canlandıracak bir yol haritası üzerinde anlaşmaya davet etti. Sisi, Refah Sınır Kapısı'nın sürekli açık kalması için ABD ile anlaşmaya vardıklarını söyledi. Refah'tan geçecek insani yardımların Birleşmiş Milletler ve Filistin​ Kızılayı tarafından gözetiminde Gazze​'ye ulaştırılacağını aktaran Sisi, "Mısır Refah sınır kapısını hiçbir zaman kapatmadı" dedi.

Son dakika! Kahire Zirvesi başladı... Ortak mesaj: İki devletli çözüm

"BU BİR SAVAŞ SUÇUDUR"

Ürdün Kralı 2. Abdullah, Filistinlilerin zorla yerinden edilmesinin "savaş suçu" teşkil ettiğini vurguladı ve "Bu, uluslararası hukukun ve insancıl hukukunaçık bir ihlalidir, bu bir savaş suçudur, kuşatılmış ve çaresiz bir halkın toplu olarak cezalandırılmasıdır." dedi.

"56 YILLIK BİR İŞGAL VAR"

BM Genel Sekreteri Guterres ise "Filistinlilerin ihtiyaçları meşru ve çok. Bu trajik olayların geniş bağlamında 56 yıllık bir işgal var. Hamas'ın saldırısı meşru görülemez ancak Filistinli sivillerintoplu cezalandırılması da meşru görülemez. Büyük bir insani yardım gerekli Gazze​'ye. İnsani bir ateşkesin hemen sağlanması için çağrıda bulunuyorum. Gerçek bir barışın tek çözümü var iki devletli bir çözüm."

 

 

Kaynak: TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...