Tgrt Haber

Son dakika! Rusya'nın KKTC hamlesine kafa karıştıran açıklama: Konsolosluk talebi iletilmedi

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / AA
09 Ağustos 2023 14:31 - Güncelleme : 09 Ağustos 2023 16:36
Son dakika! Rusya'nın KKTC hamlesine kafa karıştıran açıklama: Konsolosluk talebi iletilmedi

Son dakika haberi: Rus haber ajansı TASS, Moskova yönetiminin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde konsolosluk açma kararı aldığını dünyaya duyurdu. Ancak iddialara KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan yalanlama geldi. Tatar, Rusya'dan bu yönde bir talep ulaşmadığını söyledi.

Rusya​ merkezli TASS haber ajansı, Moskova yönetiminin Kuzey Kıbrıs​ Türk Cumhuriyeti'nde konsolosluk açma kararı aldığını dünyaya duyurdu.

Rusya’nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Büyükelçiliğinin, KKTC​'nin başkenti Lefkoşa​'da Rus vatandaşlarına yönelik konsolosluk hizmeti vermeye başlayacağını bildirildi.

TASS’ın haberine göre Rusya’nın GKRY Büyükelçiliğinden bir yetkili, “Çok yakın bir zamanda Lefkoşa şehrinin kuzeyinde konsolosluk hizmetleri vermeye başlayacağız. Çalışmalar düzenli şekilde yapılacak” açıklamasında bulundu.

"KARARIN GEREKÇESİ RUSLARA YÖNELİK GEREKLİLİK"

Rusya'nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi, kararın siyasi anlamı ve iması olmadığını belirtti. Söz konusu adımın, Rusya’nın Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan Rus vatandaşlarına yönelik yükümlülüklerini yerine getirmek için atılacağına işaret eden büyükelçi, ABD, İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa’nın uzun süredir Kıbrıs’ın kuzeyine yönelik konsolosluk hizmetleri verdiğini kaydetti.

Adanın kuzeyinde 50 bini aşkın Rus vatandaşının yaşadığı ifade ediliyor.

KKTC'DEN YALANLAMA

Rusya'nın dikkat çeken kararının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın kurmaylarıyla acil toplantı kararı aldığı ve atılan adıma ilişkin değerlendirmelerde bulunulduğu öğrenildi.

Rusya'nın KKTC'de konsolosluk açacağı iddiaları üzerine KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan ilk açıklama geldi. Gündem Kıbrıs'a konuşan Tatar, "Konsolosluk açmak gibi bir talepleri olmadı bize. Ofis açma girişimleri vardı. İngiltere'nin de ofisi var. Rusya'nın da olması bizim için sakıncalı değildir. Burada bir çok Rus var, tabii ki bir ofis açıp birtakım işlerini sürdürmeleri normaldir. Açarlarsa iyi olur" diye kouştu.

Tatar, ofis açmanın Rusya'nın KKTC'yi tanıdığı anlamına gelmediğini de özellikle vurguladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rusya'dan konsolosluk açma talebi gelmediğini söyledi.

ABD’DEN DE ‘KIBRIS’ HAMLESİ GELEBİLİR

Gazeteci Güngör Yavuzaslan, Rusya’nın Kıbrıs hamlesini TGRT Haber’de şöyle değerlendirdi:

“Rusya gibi bir süper gücün bu kararı alması önemli. ABD’nin Yunanistan ve Ege’de gücünü arttırması, Rusya’nın Akdeniz’deki varlığında kırılganlığa neden oldu. Bu kırılganlık, KKTC üzerinden telafi edilecek. Konsolosluk ya da başkonsolosluk ataması sonrası Belarus, Azerbaycan ve başka ülkeler benzer adımlar atabilir. Afrika’nın yanında bu yıl, KKTC çok konuşulacak. Rusya tarafından açılacak diplomatik misyon ile yeni bir dönem başlayacaktır. ABD’den de karşı bir hamle gelecektir.

Kaynak: TGRT Haber / AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...