Tgrt Haber

Rusya internetten asker toplamaya başladı! Reklam yayımladı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters
09 Ağustos 2023 11:14 - Güncelleme : 09 Ağustos 2023 11:40
Rusya internetten asker toplamaya başladı! Reklam yayımladı

Ukrayna'nın işgal girişimi boyunca istediği başarıyı bir türlü elde edemeyen ve cephede binlerce askerini kaybeden Rusya, Kazakistan'da paralı asker ilanları verdi.

Rusya​ Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçtiğimiz yıl 24 Şubat'ta verdiği askeri emirle başlayan Ukrayna​'nın işgal girişimi şiddetli çatışmalarla devam ederken Rus ordusu bir türlü hedeflerine ulaşamadı. Üstelik Ukrayna'nın atağa geçtiği savaşta Rus ordusu, binlerce askerini kaybetti. Ordu, bu durumun önüne geçebilmek için Kazakistan​'a yöneldi. Kazakistan'da reklam veren Rus ordusu para karşılığı paralı askerlik teklifleri yayımlattı. 

Reklamlarda, Rus ordusuna katılan Kazaklara tek seferlik 495 bin ruble yani yaklaşık 140 bin TL ödeme ve aylık 190 bin ruble yani yaklaşık 53 bin TL maaş teklif edildi.

Rus ve Kazak bayraklarının yan yana resmedildiği reklam görselinde ''Omuz omuza'' sloganı yer aldı. Ayrıca, reklam görseli Rusya'nın en doğusundaki bölgedelerden Sakhalin'deki yerel hükümete bağlı bir kuruluşun internet sitesine yönlendirildi. 

Rusya internetten asker toplamaya başladı! Reklam yayımladı

KAZAKİSTAN YASALARINA AYKIRI

Reuters'ın haberine göre, para karşılığı yurt dışındaki askeri çatışmalara katılmak Kazakistan yasalarında suç. Fakat Orta Asya ülkelerinde yaşayanlar çok sayıda vatandaşlarının Rus ordusu ve paralı asker grubu Wagner'in saflarında savaşmak için Ukrayna'ya gittiğini söyledi. Bu kişilerin genellikle kendi ülkelerinde değil, çalışmak amacıyla gittikleri Rusya'da askere yazılma kararı aldığı belirtildi. Rusya'da milyonlarca Özbek, Tacik, Kırgız göçmen işçi olduğu da biliniyor.

Reuters'a konuşan bir Tacikistan vatandaşı, "Kardeşimin eski kocası geçen ekimde Lısıçansk'ta öldü. Yeğenlerimden biriyse Rusya'da hapse girdikten sonra Wagner'e katıldı" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Kırgızistan'da bir kişi geçen mayısta Luhansk'taki Rus askeri güçlerine katıldığı iddiasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, cezaevinde bulunan Kırgız adama vatandaşlık vermeyi değerlendirdiklerini açıklamıştı.

Orta Asya ülkelerinden çok sayıda kişi Rusya'da göçmen işçi olarak çalışsa da, bunların içindeki Kazakistan vatandaşı sayısının görece düşük olduğu biliniyor.

Kaynak: Reuters
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...