Tgrt Haber

Sudan'daki kaynaklardan dikkat çeken iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan müzakere için çağırdı

24 Nisan 2023 10:49 - Güncelleme : 24 Nisan 2023 11:09
Sudan'daki kaynaklardan dikkat çeken iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan müzakere için çağırdı

Hartum'da tırmanan kaosa ilişkin Sudan'daki diplomatik kaynaklardan dikkat çeken bir Türkiye detayı ortaya çıktı. Kaynaklar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müzakere önerdiğini, tarafların Türkiye'de masaya oturmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından önerildiğini iddia etti. 

Sudan​'ın başkenti Hartum​ ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı orduile paramiliter HDK​ arasında çıkan silahlı çatışmalar devam ediyor. Geçici iktifar olan Egemenlik Konseyi’nin başkanı General Abdel Fattah al-Burhan’a sadık ordu birimleri ve konseyin yardımcı başkanı Hemedti olarak bilinen Mohamed Hamdan Dagalo öncülüğündeki Hızlı Destek Kuvvetler (HDK) adlı milisler arasındaki çatışmalar sürerken dikkat çeken gelişmeler ortaya çıktı. 

Resmi verilere göre, en az 420 kişi ölürken, milyonlarca kişi su, elektrik ve gıdaya ulaşmakta güçlük çekiyor. Birçok ülke vatandaşlarını ülkeden transfer etmek için seferber oldu. Türkiye de vatandaşlarının tahliyesini gerçekleştirirken diplomatik kaynaklardan edinilen dikkat çeken bir Türkiye detayı gün yüzüne çıktı.

Sudan'daki kaynaklardan dikkat çeken iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan müzakere için çağırdı

''ERDOĞAN TÜRKİYE'DE MASAYA OTURULMASINI İSTİYOR''

Sudan medyası ise bölgedeki çatışmaların sona ermesi ile ilgili diplomatik çalışmaların devam ettiğini duyurdu. Sudan Tribune isimli gazeteye konuşan Sudanlı diplomatlar, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sudan’daki kriz ile ilgili olarak liderlerle müzakere önerdi. Erdoğan, tarafların Türkiye’de masaya oturmasını istedi” yorumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son iki gündür Dagalo ve Burhan ile telefon görüşmeleri yaptığına dikkat çeken kaynaklar, tarafların ne cevap vereceğinin henüz bilinmediğini söyledi.

Sudan'daki kaynaklardan dikkat çeken iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan müzakere için çağırdı

ORDU MÜZAKEREDEN YANA DEĞİL

Fakat Sudan medyasına konuşan diplomatik kaynaklar, Burhan’ın HDK güçleri Hartum’dan çekilmeden müzakere masasına oturmayacağını dile getirdi. Hemedti ise Sky News Arabia’ya dün konuştu ve “Burhan ile görüşmeyi reddediyorum fakat Sudan Silahlı Kuvvetleri’nin onurlu üyeleriyle masaya oturmayı kabul edebilirim” dedi.

NELER OLMUŞTU?

Sudan'ın başkenti Hartum ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan'daki kaynaklardan dikkat çeken iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan müzakere için çağırdı

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın, orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karşı isyancı güç ilan edilmesi kararı aldığını, bu esasa göre davranılacağını bildirmişti. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre çatışmalarda 420 kişi hayatını kaybetti, 3 bin 551 kişi yaralandı.

HDK, bayramın ilk gününden itibaren 72 saatlik "insani" ateşkes uygulayacaklarını açıklamış, ordu da akşam saatlerinde uluslararası çevrelerin ateşkes çağrısına uyacağını duyurmuştu.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...