Tgrt Haber

Sudan'dan tahliyeler için iyi haber! Bir ateşkes daha gerçekleşecek

28 Nisan 2023 08:51 - Güncelleme : 28 Nisan 2023 09:07
Sudan'dan tahliyeler için iyi haber! Bir ateşkes daha gerçekleşecek

Sudan'da 25 Nisan gece yarısından itibaren başlayan ateşkesin 72 saat daha uzatılma kararı verildi. Zaman zaman ateşkese rağmen çatışmalar yaşanırken bir yandan da ülkeden tahliyeler devam ediyor.

Sudan​'da iki hafta önce başlayan ordu​ ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK)​ arasındaki çatışmalar devam ediyor. Ordu, ABD ve Suudi Arabistan'ın önerisiyle ateşkes​ gerçekleştirdi. 25 Nisan'da başlayan 72 saatlik ateşkesin uzatılmasına karar verildi. Ülkeden tahliyeler sürerken 72 saatlik bir ateşkes daha olacağı duyuruldu. Fakat HDK, ateşkese ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

Ateşkesin, mevcut ateşkesin biteceği gece yarısından itibaren geçerli olacağı bildirilen açıklamada, "Silahlı kuvvetler, (çatıştığı Hızlı Destek Kuvvetleri'ni kastederek) isyancıların, geçen ateşkeslerde olduğu gibi güçlerimize ait askeri kurum ve yerleri bombalayarak, hayati tesisleri sabote ederek, can ve vatandaşların mülkü tehdit ederek bu kez ateşkesin gereklerine ihlal etmemelerini umuyoruz." denildi.

Sudan'dan tahliyeler için iyi haber! Bir ateşkes daha gerçekleşecek

Öte yandan Sudan Sağlık Bakanlığına göre, ülkede devam eden çatışmalarda can kaybı 512’ye, yaralı sayısı ise 4 bin 193’e ulaştı. 

KOCA YUSUFLAR TAHLİYE İÇİN HAVALANDI

 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, çatışmaların yaşandığı Sudan'dan Türk vatandaşlarının tahliyesi için Türk Silahlı Kuvvetlerine ait ikisi "Koca Yusuf" olarak bilinen A400M olmak üzere toplam 5 nakliye uçağını görevlendirdiklerini belirterek, "Port Sudan'a inen A400M uçaklarımızdan biri birazdan vatandaşlarımızı yurda getirmek için havalanacak. Yarın akşama kadar vatandaşlarımızın Türkiye'ye tahliyesi tamamlanmış olacak." dedi.

Sudan'dan tahliyeler için iyi haber! Bir ateşkes daha gerçekleşecek

SUDAN'DA ORDU VE HDK ARASINDAKİ ÇATIŞMA

Sudan'ın başkenti Hartum​ ve diğer şehirlerde 15 Nisan sabahı Sudan ordusu ile HDK arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında "HDK'nin tamamen orduya katılmasını" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Sağlık Bakanlığı, ordu ile HDK arasında 15 Nisan'da başlayan çatışmalarda düne kadar 512 kişinin öldüğünü, 4 bin 193 kişinin yaralandığını bildirmişti.

 

Kaynak: AA

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...