Tgrt Haber

Son dakika! 'Suriye' konulu zirve Moskova'da başladı! Bakan Mevlüt Çavuşoğlu Rus bakan Şoygu ile görüştü

10 May 2023 11:10 - Güncelleme : 10 May 2023 14:52

Son dakika... Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'deki Esad rejimi Dışişleri Bakanlarının 'Suriye konulu' toplantısı Moskova’da gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantının öncesinde Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile görüştü, toplantının ardından da kritik görüşmelerine devam etti. Toplantıda ise terörle mücadelede işbirliği, mültecilerin geri dönüşlerindeki altyapının sağlanması ve siyasi sürecin ilerletilmesi ele alındı.

Rusya​'nın başkenti Moskova​'da Türkiye​, Rusya, İran​ ve Suriye​'deki Esad rejiminin dışişleri bakanları seviyesindeki toplantı gerçekleşti. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Şoygu, basına açık kısmında açılış konuşmasını yaptı. Toplantıda, Suriye krizinin çözümüne ilişkin iştişarelerde bulunuldu.

Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşme sürecinin Astana Formatı'na yeni fırsatlar açacağını da belirten Lavrov, "Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşme adımları, Suriye'deki krizin çözümüne yönelik Astana Formatı için de yeni fırsatlar açıyor" şeklinde konuştu.

Türkiye - Suriye normalleşme adımlarının ileri bir seviyeye taşınması gerektiğine ve bu nedenle 2 ülke arasında ulaşım kanallarının yeniden açılması gerektiğine vurgu yapan Lavrov, "İki komşu ülke arasında kesintiye uğrayan ulaşım ve lojistik yolların yeniden ulaşıma açılması, ticari ve ekonomik işbirliğinin herhangi bir kesintiye uğramadan yeniden başlaması konusunun tartışmaya açmanın önemli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında yapılan toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Suriye'deki Beşşar Esed rejiminin Dışişleri Bakanı Faysal el-Mikdad katıldı.

Son dakika! 'Suriye' konulu zirve Moskova'da başladı! Bakan Mevlüt Çavuşoğlu Rus bakan Şoygu ile görüştü

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN KRİTİK GÖRÜŞMELER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dörtlü toplantı öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Moskova'da düzenlenen Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısında, terörle mücadelede işbirliği, geri dönüşlerin altyapısının işbirliği içinde sağlanması siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu daha sonra İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Çavuşoğlu görüşmeye ilişkin açıklamasında "İran Dışişleri Bakanı kardeşim Hüseyin ile görüşmemizde Suriye, üst düzey ziyaretler, ekonomik ve enerji işbirliğimiz gündemimizdeydi." ifadelerini kullandı.

Son dakika! 'Suriye' konulu zirve Moskova'da başladı! Bakan Mevlüt Çavuşoğlu Rus bakan Şoygu ile görüştü

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha önce Türkiye, Suriye, Rusya ve İran arasında, Suriye ile normalleşme adımları kapsamında yapılacak dışişleri bakanları düzeyindeki toplantının 10 Mayıs'ta Rusya'da yapılacağını açıklamıştı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: BİZ ÇEKİLİRSEK CİDDİ ÇATIŞMALAR OLUR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki duruma ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok. Diğer taraftan Suriyelilerin gönüllü bir şekilde dönmesinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Askerlerin çekilmesi buralar istikrara kavuştuktan sonra olacak. Bu boşluğu terör örgütleri dolduracak. Muhalefet de diyor ki biz buralardan çekileceğiz. Buranın bir terör koridoru olması riski var. Bizim buradan çekilmemiz demek rejimin buraya tam hakimiyet sağlayacağı anlamına gelmez. Biz çekilirsek çok ciddi çatışmalar olur. Bu belirsizlik ortamında Türkiye sınırına çok sayıda göçmen gelir. Muhalefetin sözleri de riskli rejimin Türkiye çekilsin sonra görüşelim yaklaşımı da gerçekçi bir yaklaşım değil."

Kaynak: AA
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...