Tgrt Haber

Suudi Arabistan'ın çağrısı İsrail'de karşılık bulmadı normalleşme rafa kalktı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
18 Şubat 2024 10:11 - Güncelleme : 18 Şubat 2024 10:12
Suudi Arabistan'ın çağrısı İsrail'de karşılık bulmadı normalleşme rafa kalktı

Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki normalleşme süreci Gazze saldırılarıyla beraber durdu. Suudi Arabistan normalleşme adımı için şartını açıklarken İsrail, ret cevabı verdi.

Suudi Arabistan​ ve İsrail arasındaki normalleşme sürecine ilişkin geçtiğimiz günlerde Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan açıklamalarda bulundu. Bin Ferhan, İsrail ile diplomatik ilişkilerin kurulması için önce bağımsız Filistin​ devletinin kurulması gerektiğini söyledi. Bin Ferhan, bölgedeki sorunu çözecek tek ve güvenli yolun, ABD ile İsrail'in iki devletli çözüme olan bağlılığından geçtiğini kaydetti.

İsrail'in hem Arap dünyasını hem de Müslümanların duygularını tahrik ettiğini belirten Bin Ferhan, "İsrail'le ilişkimiz yok. Bizim önceliğimiz, Gazze'deki insani durumu çözüme kavuşturmak. Önceliğimiz Gazze'deki insani kriz ve İsrail'le normalleşmeden önce bağımsız Filistin devletinin kurulması." ifadesini kullandı.

Bin Ferhan, İsrail'le normalleşmenin, Arap Barış Planı'na bağlılıktan geçtiğini vurguladı.

Suudi Arabistan'ın çağrısı İsrail'de karşılık bulmadı normalleşme rafa kalktı - 1. Resim

İSRAİL: HAMAS​'A KARŞI BİR KAZANÇ OLUR!

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Bin Ferhan'ın açıklamalarının ardından cevap İsrail Cumhurbalkanı Isaac Herzog'tan geldi. Herzog, ülkesinin Suudi Arabistan ile normalleşmesinin "Hamas'a karşı bir kazanç" olacağını iddia etti.

Herzog, Hamas'ın 7 Ekim saldırılarındaki amaçlarından birisinin Tel Aviv ve Riyad yönetimleri arasındaki "normalleşme görüşmelerini bozmak" olduğunu ifade etti.

Herzog, "Bu nedenle Suudi Arabistan'la devam etmek, Hamas'ın yaptığına karşı açıkça bir kazanç olacaktır." dedi.

SUUDİ ARABİSTAN VE İSRAİL İLİŞKİLERİ

Arap Birliği üyesi ülkeler, 2002'de Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kabul edilen Arap Barış Planı bildirisiyle, "toprak karşılığı barışı" yani 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kabul etmedikçe İsrail'le normalleşmeyi reddetmişti.

Suudi Arabistan daha önce birçok kez İsrail ile normalleşmenin bağımsız Filistin Devleti'nin kurulması ve Filistin halkının meşru haklarını elde etmesinden geçtiğini belirtmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...