Tayvan, Çin'e gözdağı vermek ve caydırıcılık sağlamak amacıyla başlattığı Yerli Savunma Denizaltı Programı kapsamında ilk denizaltı prototipini denize indirdi. Kaohsiung şehrindeki limanda düzenlenen törende konuşan Tayvan lideri Tsai Ing-wen, boyun eğmeyeceklerini dile getirdi.
Tayvan, "Yerli Savunma Denizalti Programi" kapsaminda gelistirdigi ilk yerli denizalti prototipini test için Kaohsiung sehrinde denize indirdi.
Tayvan, egemenlik tehditi aldigi Çin’e karsi gözdagi ve caydiricilik saglama amaciyla baslattigi Yerli Savunma Denizalti Programi çerçevesinde gelistirilen ilk yerli denizalti prototipini tanitti. Tayvan'in liman kenti olan Kaohsiung'da düzenlenen törende “Haikun” ismi verilen yerli denizalti, test için suya indirildi.
Tayvan lideri Tsai Ing-wen, törende yaptigi konusmada, "Tarih, bu günü sonsuza kadar hatirlayacak. Yerli denizalti yapma fikri daha önce imkansiz bir görev olarak görülüyordu. Ama bugün gözümüzün önünde tasarlayip ürettigimiz bir denizalti duruyor. Bu, Tayvan'i koruma kararliligimizin somut bir sekilde gerçeklesmesidir” diye konustu.
Askeri yetkililere göre, 1,54 milyar dolarlik dizel elektrikle çalisan denizalti, çesitli testlerden geçirilecek ve 2024 yili sonuna kadar Tayvan donanmasina teslim edilecek. Denizalti, ABD’li savunma sirketi Lockheed Martin'in savas sistemini ve yine ABD yapimi füzeler tasiyacak.
Pekin yönetimi Tayvan'in Çin’in bir parçasi oldugunu belirtirken, Tayvan ise "bagimsiz bir ülke" oldugunu iddia ediyor. Çin yönetimi "barisçil yeniden birlesme" adi altinda Tayvan’in idaresini eline almayi istiyor ve bu dogrultuda güç kullanmaktan çekinmeyecegini ifade ediyor. Pekin ayrica, diger ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasini da "egemenlik ihlali" olarak görüyor.
Tayvan topraklarinin çevresinde askeri tatbikatlarini arttiran Çin, savas uçaklari ve donanma gemilerini devriye ve tatbikat için Tayvan yakinlarina gönderiyor.
Tayvan, yalnizca 13 ülke tarafindan resmi olarak taniniyor.