Tgrt Haber

The Economist'ten ilginç seçim analizi: Kılıçdaroğlu ile başa çıkmak kolay

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: The Economist
03 May 2023 12:10 - Güncelleme : 03 May 2023 12:27
The Economist'ten ilginç seçim analizi: Kılıçdaroğlu ile başa çıkmak kolay

İngiliz The Economist, 14 Mayıs'a günler kala Türkiye'deki seçimlere ilişkin temenniler içeren bir yazı yayımladı. Yazıda Cumuhrbaşkanı adayları Batı'nın çıkarları açısından kıyaslanırken, "Kılıçdaroğlu'nun başkanlığındaki bir hükümet başa çıkması daha kolay bir ortak olacaktır" tespitine yer verildi

Türkiye​ 14 Mayıs'ta düzenlenecek seçimlere geri sayımını sürdürürken Batı​ medyasında seçimlere ilişkin her gün yeni bir değerlendirme ya da analize yer veriliyor. Bunlardan sonuncusu İngiliz The Economist'ten geldi.

Yapılan analizde Erdoğan​'ın "Batı Erdoğan'a karşı olduğunu söylüyor. Benim milletim 14 Mayıs'ta bu oyunu bozacaktır. Türkiye seçimle birlikte Batı'ya büyük bir mesaj verecek" sözlerine dikkat çekildi.

BEKLENTİLERİNİ NET ŞEKİLDE YAZDILAR

Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu​'nun Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'yı serbest bırakacağı ve Erdoğan'ın attığı adımları değiştireceğini söyleyen bir Türk hükümetinin Batı'da bol bol iyi niyet göreceği ifade edildi. Türkiye'nin Rusya ve Suriye tutumunda ise büyük bir değişiklik olmayacağı belirtiliyor. S-400'ler ve Akkuyu konusunda hükümet değişikliği sayesinde rahatsız edici durumların ortadan kalkabileceği belirtiliyor. Yeni hükümetin parlamentoda HDP'ye güvenmek zorunda kalacağı ancak Suriye'de askerleri çekmek için acele etmeyeceği, ancak bunun bir gün gerçekleşebileceği ifade edildi.

BAŞA ÇIKMASI DAHA KOLAY BİR ORTAK

Terör örgütüne verilen desteğin de açık açık gösterildiği haberde, "Batı için Kılıçdaroğlu'nun başkanlığındaki bir hükümet başa çıkması daha kolay bir ortak olacaktır" analizine yer verildi.

Politico'da yer alan haberde ise, Türkiye seçimlerinde muhalefetin Erdoğan'ın başkanlık sistemini sona erdirmek için çalıştığı yazıldı.

"AMAÇ ÇOĞULCU DEMOKRASİ DEĞİL"

Erdoğan'ın her şeye gücü yeten tek isim imajının tersine Kılıçdaroğlu'nun fikir birliğine dayanan bir sistem kurmaya çalıştığı yazılan haberde, Millet ittifakının henüz aday belirleme sürecinde dahi fikir birliğine varmaktan uzak oldukları ise unutuldu.

Öte yandan haberde, muhalefetin manifestosunun gerçekten çoğulcu bir demokrasi olmadığı itirafına da yer verildi.

Kaynak: The Economist
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...