Tgrt Haber

Trump'ın Rusya'yı kışkırtıcı sözlerine NATO ve ABD'den sert tepki

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
12 Şubat 2024 09:21 - Güncelleme : 12 Şubat 2024 09:22
Trump'ın Rusya'yı kışkırtıcı sözlerine NATO ve ABD'den sert tepki

Donald Trump'ın Rusya'yı NATO ülkelerine karşı kışkırtacağına dair sözlerine, Avrupa Birliği ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tepki gösterdi.

ABD​ başkanlık seçimlerinde yeniden aday olan Donald Trump​, geçtiğimiz günlerde seçim kampanyası konuşması sırasında Rusya​'yı, ''mali yükümlülüklerini yerine getirmeyen NATO​ müttefiklerine saldırmaya teşvik edeceğini" söylemesiyle ortalığı karıştırdı. ABD​'yi NATO​'dan çıkarabileceğini de söyleyen Trump'a NATO​ Genel Sekreteri Jens Stoltenberg​ ve Avrupa Birliği'nden (AB) tepki geldi.

''PERVASIZ AÇIKLAMALAR''

Stoltenberg, Norveç televizyonu "channel TV2"ye verdiği röportajda "Müttefiklerin birbirlerini savunmayacağına dair herhangi bir öneri güvenliğimize zarar verir. Başkanlık seçimini kim kazanırsa kazansın, ABD​'nin NATO​'nun güçlü ve sadık bir müttefiki olarak kalmasını bekliyorum." ifadelerini kullandı.

Trump'ın Rusya'yı kışkırtıcı sözlerine NATO ve ABD'den sert tepki - 1. Resim

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de X hesabından paylaştığı mesajda "NATO'nun güvenliği ve 5. madde dayanışması konusundaki pervasız açıklamalar yalnızca Putin'in çıkarınadır." değerlendirmesini yaptı.

Michel, bu tür açıklamaların AB'ye stratejik özerkliğini acilen geliştirmesi, savunmasına yatırım yapması gerektiği mesajını verdiğini belirtti.

TRUMP: BEDELİNİ ÖDEYECEKSİNİZ

Öte yandan başkanlığı döneminde de sık sık NATO​'yu eleştiren ve askeri ittifaka yeterli para vermeyen ülkeleri yerden yere vuran Trump, adını vermediği "büyük bir ülkenin liderine" bir toplantıda "Para vermeyen ülkelere karşı saldırıları teşvik eder, ne isterlerse yapmasını söylerim" dediğini anlatmıştı. Trump, saldırı halinde ABD​'nin yardıma gitmeyeceğini de "Parayı vermediniz, niye sizi koruyayım? Bedeliniz ödeyeceksiniz" ifadeleriyle dile getirdiğini söylemişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Sonraki Haber Yükleniyor...