ABD Posta Hizmeti (USPS), Posta Genel Müdürü Louis DeJoy'un istifasının ardından belirsiz bir geleceğe doğru ilerliyor. Başkan Donald Trump ve Hükümet Verimliliği Departmanı'nın başında bulunan Elon Musk'ın posta hizmetlerini özelleştirme önerisi ise tartışmaları alevlendirdi.
Posta işçilerini temsil eden sendikalar, özelleştirme fikrine şiddetle karşı çıkıyor. Ülke çapında protesto gösterileri düzenleyen işçiler, USPS'nin özel şirketlerin kontrolüne geçmesinin, özellikle kırsal kesimlerde yaşayan yaklaşık 51 milyon Amerikalıyı olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.
Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde konuşan Ulusal Mektup Taşıyıcıları Derneği Başkanı Brian L. Renfroe, "Bu fikir, hizmet verdiğimiz herkes için korkunç sonuçlar doğurur," ifadelerini kullandı.
Sendika temsilcileri, Posta Genel Müdürü DeJoy'un başlattığı modernizasyon girişimlerini desteklediklerini belirtse de, posta hizmetlerinin özel sektör eliyle yürütülmesinin vatandaşların günlük hayatına ciddi zararlar vereceği uyarısında bulunuyor.
Posta hizmetlerinin geleceği, büyük ölçüde yeni posta genel müdürünün kim olacağına bağlı. USPS'nin yönetim organı olan ve posta hizmetlerini denetleyen bağımsız yönetim kurulu, kurumun 76. Posta Genel Müdürü ve CEO'sunu bulmak için uluslararası bir danışmanlık firmasıyla anlaşma sağladı.
USPS, şu an yaklaşık 640 bin çalışanıyla şehir merkezlerinden kırsal bölgelere, hatta uzak adalara kadar posta hizmeti sunuyor.
Şubat ayında yaptığı açıklamada Trump, USPS'nin bağımsız statüsünü sonlandırarak Ticaret Bakanlığı kontrolüne alınabileceğini ima etti. Başkan Trump, Ticaret Bakanı Howard Lutnick'in yemin töreninde, "Kâr eden ve iyi çalışan bir posta hizmeti istiyoruz. Bunu düşünmeye başladık. Bu bir tür birleşme olacak ama isim USPS olarak kalacak ve daha iyi işleyecek" diye konuştu.