Tgrt Haber

Türkiye, İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil! Dosyalar Divan'a sunuldu

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
07 Ağustos 2024 10:44 - Güncelleme : 07 Ağustos 2024 19:05

İsrail'e karşı soykırım davası açan Güney Afrika'nın davasına Türkiye resmi olarak müdahil oluyor. Dosyalar, Lahey Uluslararası Adalet Divanı'na sunuldu.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, Güney Afrika'nın, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail aleyhinde açtığı "soykırım" davasına müdahillik için TBMM hukuk heyeti olarak bugün Lahey'de başvuru dosyasını teslim etti.

Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) yapılacak başvuru için dosyalar yerel saatle 15:30’da, Türkiye​ saati ile 16:30’da mahkemeye sunuldu.

Türkiye, İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil! Dosyalar ve görüşler iletiliyor - 1. Resim

TÜRKİYE SOYKIRIM​ DAVASINDA GÖRÜŞLERİNİ İLETECEK

Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel de Lahey'de Gazze​'de İsrail’in gerçekleştirdiği soykırıma karşı açılan davada Türkiye'nin müdahillik dilekçesini sunmanın yanı sıra Türkiye'nin görüşlerini de ifade edeceklerini söyledi.

''ULUSLARARASI TOPLUM ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI''

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Türkiye'nin dosyaları teslim etmesinin ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Fidan, müdahillik başvurusunun tamamlandığını söyledi:

"İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahillik başvurumuzu Uluslararası Adalet Divanı'na az önce sunduk. Uluslararası toplum üzerine düşeni yapmalı. İsrail her geçen gün daha fazla masumu öldürüyor." 

Türkiye, İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil! Dosyalar Divan'a sunuldu - 2. Resim

''BU BAŞVURU TARİHİ BİR ADIM''

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise ''Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanına yapmış olduğu bu başvuru, Filistin davasının geleceği açısından somut ve tarihi bir adım olmuştur. İsrail'in, soykırım suçu için uluslararası mahkemelerde yargılanması, Netanyahu ve çetesinin işlediği suçlar karşısında hak ettiği en ağır cezayı alması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Milli davamız olarak gördüğümüz Filistin davasını her platformda savunmaya, başkenti Kudüs olan özgür Filistin devleti kurulana kadar tüm insanlık cephesiyle birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz." dedi. 

Türkiye, İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil! Dosyalar Divan'a sunuldu - 3. Resim

YILMAZ: "DİĞER ÜLKELERE ÖRNEK OLMASINI UMUYORUZ"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yaptığı açıklamasında "İsrail’in hesap vermesi açısından önemli bir girişimdir, diğer ülke yönetimlerine örnek olmasını umuyoruz" dedi.

"NETANYAHU'NUN OTURMASI GEREKEN YER SANIK SANDALYESİ"

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, mahkeme önünde açıklamalarda bulundu. Netanyahu'nun oturması gereken yerin sanık sandalyesi olduğunu belirten Yüksel, işgalci İsrail'in Gazze'deki saldırılarına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Öldürme eylemi var. Soykırım kastı 7 Ekim'den itibaren var. İsrailli yetkililerin açıklamalarında 'Kadın, çocuk demeden öldürün" denildi. Güney Afrika'nın belgelerinde de bunlar video olarak gösterildi. İsrail hükümetinin Gazzelileri yok etme kastıyla hareket ettiklerini görüyoruz"

"YAŞANANLAR SOYKIRIMIN KANITLARI"

İsrail'in Filistinlileri güvenli bölge olarak nitelendirilen Refah'a sürüklediklerini söyleyen Yüksel, insanları da orada acımasızca öldürdüklerini aktardı. Yüksek, "Açlıktan ölen çocukların da olduğunu gördük. Bunlar, soykırım suçlarının işlendiğinin kanıtları" diye konuştu. 

Eylemlerin şimdiye kadar İsrail'in yanına kâr kaldığını söyleyen Yüksel,  "Ancak Türkiye, haklının mazlumun yanında olarak bu davanın en iyi şekilde devam etmesini sağlayacaktır" diye ekledi.

GÜNEY AFRİKA'NIN İSRAİL'E AÇTIĞI SOYKIRIM DAVASI

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023'te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında dava açmıştı. Güney Afrika, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonrası harekete geçerek 29 Aralık 2023'te UAD'da soykırım davası açmıştı.

Türkiye, İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil! Dosyalar ve görüşler iletiliyor - 2. Resim

İspanya dahil birçok ülke, zaman içinde davaya müdahil oldu. Filistin Yönetimi, İrlanda, Belçika, Mısır, Meksika, Kolombiya, Nikaragua, Libya, Maldivler, Şili ve Küba şimdiye kadar davaya müdahil olan ya da müdahil olacağını açıklayan ülkeler arasında.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 1 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, davaya müdahil olmaya karar verdiklerini duyurmuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...