Tgrt Haber

Türkiye-Mısır ilişkilerinde olumlu sinyaller

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Şarku'l Avsat
09 Şubat 2024 11:33 - Güncelleme : 09 Şubat 2024 11:34
Türkiye-Mısır ilişkilerinde olumlu sinyaller

Türkiye ve Mısır arasındaki normalleşme sürecinde olumlu gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Kahire ziyareti öncesinde diplomasi trafiği de yoğunlaştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'ın başkenti Kahire'ye yapması beklenen ziyaret öncesi, Türkiye ve Mısır arasında diplomasi trafiği de yoğunlaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Güvenlik ve Dış Politikadan Sorumlu Danışmanı Mesut Hakkı Caşın, Arap Dünyası Haber Ajansı'na (AWP) verdiği demeçte ''Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi'nin liderliğinde iyileşmeye devam ettiğini'' belirtti.

''TÜM DÜNYAYA İSTİKRAR GETİRECEK''

Türkiye ve Mısır arasında tam normalleşmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Caşın, ''İki ülkenin Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’e istikrar getirdiği gibi, tüm dünyaya da istikrar getireceğini'' söyledi. Caşın, ''Bu ziyaretin Türkiye ile Mısır arasında yeni bir ilişkinin kurulmasına faydalı olmasını ve Mısır Cumhurbaşkanı'nın Ankara'yı ziyaret etmesini umduğunu'' ifade etti.

Türkiye-Mısır ilişkilerinde olumlu sinyaller - 1. Resim

''MISIR VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ YENİDEN İNŞA EDİLİYOR''

Türkiye'nin açıklamalarının ardından Mısır'dan da olumlu sinyaller geldi. Mısır Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkan Yardımcısı Seher el-Bezar da Şarku'l Avsat'a açıklamalarda bulundu. El-Bezar, ''Mısır ile Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin kademeli ve temkinli bir şekilde yeniden inşa edildiğini ve bunun bölgedeki güvenlik istikrarsızlığı göz önüne alındığında olumlu bir adım. Bu durum her iki ülkenin de güçlü ve net bir şekilde ortaklık yapmasını gerektiriyor.'' dedi.

''ERDOĞAN'IN KAHİRE ZİYARETİ TARİHİ''

Arap kökenli Türk siyasi analist Taha Ouda Oğlu da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaklaşan Kahire ziyaretini tarihi olarak nitelendirerek bunun, ''koordine etmek ve zorluklara ortaklaşa göğüs germek için iki ülke arasındaki stratejik ittifakta yeni bir aşamanın başlangıcı olacağını ve başkanlar arasında yapılan protokol ziyaretlerinin sınırlarının ötesine geçeceğini'' söyledi.

Türkiye-Mısır ilişkilerinde olumlu sinyaller - 2. Resim

ORTA DOĞU'DA HIZLI DEĞİŞİM

Al Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Dr. Beşir Abdulfettah ''Türkiye'nin açıklamaları, Ankara'nın yakınlaşma sürecini hızlandırma ve iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirme arzusu çerçevesinde, Orta Doğu'da meydana gelen birçok hızlı dönüşümün ışığında daha fazla zaman kaybetmeden geldiğini'' belirtti.

Abdulfettah, ''Bölgedeki son siyasi ve güvenlik gelişmeleri, iki tarafı Libya, Somali, Suriye ve Irak'taki mevcut zorluklarla yüzleşmek için ortak bir vizyon oluşturmaya itecektir.'' dedi.

MISIR, TÜRKİYE'DEN SİHA TALEP ETTİ

Öte yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ''Normalleşme süreci büyük ölçüde tamamlandı. İki ülke arasındaki ilişkiler bölgenin güvenliği ve ticareti açısından önemlidir. Akdeniz’in güvenliği için Mısır’la ciddi ilişkiler kurmamız gerekir. Mısır’a SİHA verme konusunda onlarla anlaştık.'' demişti.

Kaynak: Şarku'l Avsat
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...