Tgrt Haber

Türkiye NATO Zirvesi öncesi istediğini aldı! İsveç'e "Evet" peş peşe adımları getirdi...

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Bloomberg
11 Temmuz 2023 05:55 - Güncelleme : 11 Temmuz 2023 06:00

Son dakika haberi: NATO Zirvesi öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Kristersson ile görüşme gerçekleştirdi. Yapılan görüşmeden uzlaşı çıkarken Türkiye gümrük birliği anlaşmasının yenilenmesi' ve 'vize serbestisi' konusunda istediğini aldı.

Dünyanın yakından takip ettiği NATO Zirvesine katılmak üzere Litvanya’nın başkenti Vilnius’a giden Cumhurbaşkanı Erdoğaniki kez NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg​ ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile görüştü. İkinci görüşme sonrası kameraların karşısına geçen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg üçlü zirveden mutabakat çıktığını söyledi.

"İSTEDİĞİMİZİ ALDIK"

Türkiye'nin bu adımı dünyada büyük yankı uyandırırken, Bloomberg'in aktardığına göre; bir Türk yetkili tarihi üçlü zirveye dair önemli bir değerlendirmede bulundu. Müzakerelerin 'gümrük birliği anlaşmasının yenilenmesi' ve 'serbest dolaşım'ı da (vize serbestisi) içerdiğini belirten yetkili, "İstediğimizi aldık" dedi. Türk yetkili, "F-16'ların onayı, Gümrük Birliği güncellenmesi ve vizesiz AB seyahati karşılığında İsveç anlaşmasına varılmış gibi duruyor" ifadesini kullandı.

KATILIM PROTOKOLÜ TBMM'YE GİDECEK

Stoltenberg, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü en kısa sürede Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne götüreceğini ve kabul edilmesi için Meclis'le yakın çalışacağını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum" diyerek İsveç'in NATO'ya katılım süreci için Türkiye ile varılan anlaşmayı duyurdu. Türkiye'nin dile getirdiği endişeler ile İsveç'in endişeleri konusunda bir uzlaşı oluştuğunu ifade eden Stoltenberg, ortak bir zemin bulduklarını ve bunun üzerinde ilerlediklerini dile getirdi. Stoltenberg, görüşmeler sonrasında İsveç'in, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi.

"İSVEÇ İÇİN İYİ BİR GÜN"

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Türkiye'nin kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Türkiye ve Finlandiya ile olan 3'lü mutabakatın tüm bölümlerini yerine getirmeye devam etme sözü veriyoruz. Bu İsveç için iyi bir gün, NATO üyeliğine doğru büyük bir adım atıyoruz" dedi.

Türk yetkili,

Kaynak: Bloomberg

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...