Tgrt Haber

Türkiye'nin tahıl için çabası yoğun! ABD'den Rusya ile anlaşma açıklaması

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
16 Eylül 2023 08:57 - Güncelleme : 16 Eylül 2023 12:31
Türkiye'nin tahıl için çabası yoğun! ABD'den Rusya ile anlaşma açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askıya aldığı Tahıl Koridoru Anlaşması için ABD'den açıklama geldi. Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, anlaşmanın yapılmasında liderlik eden Türkiye ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in anlaşmayı canlandırmak için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.

Tahıl Koridoru Anlaşması'nı askıya alan Rusya​ ile henüz anlaşmaya varılamadı. Şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini belirten Rusya'yı ikna çalışmaları sürüyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan​ da çalışmaların devam ettiğini,TürkiyeveBirleşmiş Milletler​ Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yoğun çaba harcadığını söyledi. Sullivan, "Tüm dünyaya da bu yönde çağrıda bulunuyoruz. Türkiye ve Guterres bu alanda yoğun çalışıyor. Umarız bir sonuç elde edilir." dedi.

Diğer taraftan Rusya'nın "iyimser" olunabilmesi için çok fazla gerekçe sunmadığını aktaran Sullivan, Moskova'nın tahılın dünyaya ulaşımını sağlama konusunda isteksiz olduğunu savundu.

Türkiye'nin tahıl için çabası yoğun! ABD'den Rusya ile anlaşma açıklaması

RUSYA ANLAŞMAYI ASKIYA ALDI

Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan, Rusya'nın işgalinden sonra Ukrayna​ limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahılın dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Tahıl Anlaşması'na katılımını pazartesi günü durdurduğunu duyurdu.

Anlaşma kapsamında yaklaşık 33 metrik ton mısır, buğday ve diğer tahıllar Ukrayna'dan dünyanın çeşitli yerlerine gönderilirken, son gemi ise pazar günü Ukrayna limanından ayrıldı.

''SÖZLER TUTULMADI''

Rusya, kendi tahıl ve gübresini ithal etmesi yönünde verilen sözlerin tutulmadığını gerekçe göstererek anlaşmayı uzatmama tehdidinde bulunuyor. Moskova ayrıca, anlaşma kapsamında tahılın söz verildiği üzere en yoksul ülkelere ulaştırılmadığını iddia ediyor. BM ise anlaşmanın gıda fiyatlarını küresel olarak yüzde 20 oranında düşürerek en yoksul ülkelere yardımcı olduğunu belirtti. 

Dünya Gıda Programı'na göre, anlaşma kapsamında ihraç edilen tahılın yüzde 46'sı Asya'ya, yüzde 40'ı Batı Avrupa'ya, yüzde 12'si Afrika'ya ve yüzde 1'i Doğu Avrupa'ya gitti. 

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...