Kültür - Sanat

200 yıldır devam ediyor! Ramazan Bayramı sofralarını geleneksel tatlar süsledi

Ramazan Bayramı'nın coşkusu, geleneksel lezzetlerle donatılmış sofralarda yaşandı. İstanbul'da, yöresel tatların peşine düşen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Hemşeri dernekleri, bayramlaşma merasimlerine ev sahipliği yaparken, yöresel yemekler de bu buluşmalara eşlik etti. Bayramın ilk gününde, börekçiler de yoğun bir tempoyla çalıştı…

KAYNAK:
Yusuf Özgür Bülbül
|
GİRİŞ:
30.03.2025
saat ikonu 21:50
|
GÜNCELLEME:
30.03.2025
saat ikonu 22:06

İstanbul'da bayram sabahı, fırınlardan yükselen mis gibi börek kokuları sokakları sardı. Patatesli, kıymalı, peynirli ve Kürt böreği gibi çeşitlerle zenginleşen sofralar, bayramın coşkusunu artırdı. Vatandaşlar, her bayram olduğu gibi bu bayramda da geleneksel böreklerden vazgeçmeyerek, özel günlerde geleneksel tatları yaşatmaya devam ettiklerini ifade etti.

GELENEKSEL YEMEKLER YENİ KUŞAKLARA AKTARILIYOR

İstanbul'da yaşayan Muşlu vatandaşlar, Ramazan Bayramı'nın olmazsa olmaz geleneklerinden biri olan Helise yemeğini yeni nesillere aktarma gayesiyle hazırlayarak geleneklerini sürdürüyor. Başakşehir Muş Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, Muş ve çevresinden çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. Bayram namazının ardından sunulan Helise ikramıyla buluşan vatandaşlar, büyük şehirde geleneksel bir bayram coşkusunu yaşamanın memnuniyetini dile getirdiler. Başakşehir Muş Derneği Başkanı Muhammet Altun, bu geleneğin yörelerinde yaklaşık 200 yıldır devam ettiğini söyledi.

TATLICILAR VE BÖREKÇİLER DOLUP TAŞTI

İstanbul’da bayram sabahı börekçiler de yoğun mesai yaptı. Patatesli, kıymalı, peynirli börek ve Kürt böreği ile sofralarına zenginlik katmak isteyenler börekçilerin yolunu tuttu.

Vatandaşlar, her bayram geleneksel böreklerden alarak, bayram gibi özel günlerde geleneksel tatları unutmadıklarını göstermiş olduklarını ifade etti.

OSMANLI’DAN GÜNÜMÜZE UZANAN LEZZET

İşletme sahibi Sedat Canpolat, 20 şubelerinde hizmet verdiklerini vatandaşların börek ve pidelere ilgi gösterdiğini söyledi. Ramazan Bayramı sofralarını geleneksel tatlarla süsleyen vatandaşlara teşekkür eden Canpolat, böreğin bir kültür olduğuna dikkat çekerek, Osmanlı’dan günümüze taşınan lezzetleri en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını söyledi.

Sıkça Sorulan Sorular

BÖREĞİN MALZEMELERİ NELERDİR?
Türk mutfağında börek, baklava gibi tatlı ve tuzlu hamur işlerinde kullanılan yufka, un, tuz ve su birleşiminden oluşur. İç harcı peynir, soğan, kıyma, patates gibi malzemelerle doldurulan yufka, aynı zamanda gözleme yapımında da tercih edilir. İsteğe göre tavada, fırında ve sacda pişirilebilir.
ETİKETLER
#Kültür - Sanat
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.