Vladimir Putin nükleer silah kullanacak mı? Uzmanlar olası Rus hedeflerini ortaya çıkardı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da kayıpları artınca nükleer tehdidi öne sürdü. Dünya kamuoyunca 'Nükleer tehdit kullanacak mı?’ tartışması sürerken uzmanlar olası yerleri açıkladı.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş 24 Şubat tarihinden beri sürüyor. Ülkenin doğu ve güneyinde mesafe kat eden Rusya, son zamanlarda kazandıkları yerlerin bazılarını kaybetti. 4 bölgeyi referandumla ilhak eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son açıklamasında nükleer tehdit savurdu. Putin'in nükleer bir saldırı emri verme olasılığı belirsizliğini korurken uzmanlara göre bu durum mümkün.
Geçen hafta NATO, Moskova'nın suda 114 mil hızla hareket eden ve şehirleri yok edecek kadar tsunamiye neden olan Poseidon torpido dronunu test etmeyi planladığını iddia eden bir istihbarat raporu paylaştı. Öte yandan Putin'in daha vurucu saldırılar için Ukrayna'da savaşmak üzere 300.000 Rus'u seferber ediyor.
KIRIM KÖPRÜSÜNDEKİ PATLAMA MİLAT OLABİLİR
Ancak Kırım Köprüsü'nde şüpheli bir kamyonun patlaması ve Ukrayna tarafından yapılan açıklamalar Putin tarafından daha sert saldırılara neden olabilir. Kırım, 2014'teki Ukrayna krizinin ilk günlerinde Rusya tarafından yasadışı bir şekilde ele geçirildi. Moskova tarafından Rusya'nın bir parçası olarak görülüyor. Putin daha önce Rus topraklarına yapılacak herhangi bir saldırının nükleer bir yanıtı tetikleyebileceği konusunda uyarmıştı.
HİROŞİMA VE NAGAZAKİ'DEKİ BOMBALARDAN DAHA GÜÇLÜ
Birçok uzman, Ukrayna'nın karşı saldırısını tersine çevirmek için bir taktik nükleer saldırı emri verebileceğine inanıyor. Kırım köprüsünde meydana gelen patlamanın ardından saldırı olasılığı arttı. Bir taktik silah Hiroşima ve Nagazaki'de kullanılan bombalardan daha güçlü olabilir.
MUHTEMEL HEDEFLERLER
Ukrayna'nın içinde ama Donetsk ve Luhansk'ın batısında, Rusya’nın devraldığı dört bölgeden ikisinde bu silahları kullanabilir. Böylece ilhak edilen bölgelerin yıkılmasını önleyebilir. Bu sayede Ukrayna kuvvetlerinin erişemeyeceği veya geçemeyeceği devasa bir “radyasyon bölgesi” oluşturabilir. Putin daha fazla riski ele alarak bir Ukrayna şehrini ele geçirebilir.
NATO SAVAŞ SEBEBİ SAYAR MI?
Nükleer patlamadan gelecek olan serpinti NATO tarafından savaş sebebi sayılır mı? Uzmanlara göre büyük olasılıkla evet. NATO’nun tüzüğü, bir devlete yapılan saldırının herkese yapılmış olduğunu belirtiyor. Ayrıca serpintiler Rusya'nın bazı bölgelerini de etkileyebilir.
PUTİN NÜKLEER BİR SALDIRIYI NASIL BAŞLATACAK?
Uzmanlar, taktik bir füzeyi aynı anda havada bulunan birkaç savaş uçağından birinden fırlatılacağını tahmin ediliyor. Bu, hava savunmasına nereden geldiği konusunda tespitleri zorlaştırabilir.
Batı istihbaratındaki gizli birimler hazırlıkları tespit edeceklerine inanıyor. Çünkü nükleer silahın kullanımı için hazırlıklar en az iki gün önceden başlaması gerekiyor. Putin, savunma şeflerinden onay almadan resmi olarak nükleer silahları fırlatamaz. Bu iki gün içinde, Ukrayna'nın füzeleri vurmaya ve algılanan hedef bölgeleri tahliye etmeye çalışmak için yüksek alarmda olması anlamına geliyor.
NÜKLEER SİLAH NE KADAR GÜÇLÜ?
Nükleer silahlar 16 kiloton boyutuna kadar Hiroşima'dan çok daha güçlü olabiliyor. Bu, beş mil yarıçapında ağır kayıplara ve yıkıcı hasara neden oluyor. İnsanlar bir haftaya kadar sığınmadıkları sürece, serpintiden kaynaklanan uzun vadeli etkiler yaşayabiliyor. Ölümcül radyasyon hastalığı, yanıklar ve kanserler mümkün.