Tgrt Haber

Wagner'in şifreli mesajı deşifre oldu! Putin teyakkuz halinde

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: ISW, Express
13 Ağustos 2023 11:01 - Güncelleme : 13 Ağustos 2023 11:50
Wagner'in şifreli mesajı deşifre oldu! Putin teyakkuz halinde

Rusya'ya karşı başlattığı isyanın ardından Belarus'a kaçan paralı asker grubu Wagner’in lideri Evgeny Prigojin yine ortadan kayboldu. Ancak bu kez ortaya çıkan Wagner'e ait şifreli mesajlar ve işaret edilen tarih, Rusya lideri Putin'i alarma geçirdi.

Ukrayna'ya karşı amansız bir işgal harekatı sürdüren Rusya​, geçtiğimiz haftalarda dünyünın nefesini tutarak izleiği, olağanüstü bir olaya sahne olmuştu. Cephede destek görmediklerini ve ölüme terk edildiklerini iddia eden paralı asker grubu Wagner​'in lideri Yevgeny Prigozhin​, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin​'e karşı darbe kalkışmasına yeltenmişti.

Rus güçlerinin büyük önleler alıp, sert karşılık vermesiyle tırmanan gerginlik Belarus​ lideri Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle olay büyümeden yatışmıştı. Yevgeny Prigozhin ve askerleri Lukaşenko'nun davetiyle bu ülkeye yerleşmişti.

WAGNER ASKERLERİ DE DÖNÜYOR

Geçtiğmiz günlerde Rusya'ya döndüğü iddia edilen Prigozhin yine izini kaybettirirken, otobüslerle Rusya'ya nakledilen Wagner üyelerine gönderilen bir şifreli mesaj, Rusya'nın bir kez daha alarma geçmesine neden oldu.

ABD merkezli bir düşünce kuruluşu olan Institute for the Study of War'a (ISW) göre, Vladimir Putin'in Prigojin ile yaptığı anlaşma bu ayın başlarında çöktü. Kremlin kaynaklarına göre bu, yüzlerce Wagner kuvvetinin toplu halde Rusya'ya dönmesine neden oldu.

Bu paralı askerlerin birçoğunun Moskova'ya yakın bölgelere otobüsle götürülmesi, Rus lidere karşı ikinci bir darbe olacağı konusunda endişelere yol açtı.

İngiliz Express gazetesi bu gelişmeyi 'Otobüs dolusu paralı asker Rusya'ya dönerken şifreli Wagner mesajı Putin'i paniğe sevk etti' başlığı ile okurlarına duyurdu.

AY SONUNA İŞARET ETTİLER

Şifreli mesajda paralı askerlere 'iletişim halinde olun. Her an yeni emirler gelebilir' denildiğini aktardı. Şifreli mesajda Rusya'ya dönen paralı askerlerin çoğunluğunun bu ayın sonunda 'aktive' edileceği bilgisine de yer verilldi. Aktive etmekle neyin kastedildiği belirsizliğini korurken bunun ikinci bir darbe girişimi olabileceği yorumları yapıldı.

Kaynak: ISW, Express

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...