Tgrt Haber

Yahudi Fransız Birliği'nden İsrail'e kayıtsız destek veren Fransa'ya kınama

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
14 Ekim 2023 13:22 - Güncelleme : 14 Ekim 2023 13:37
Yahudi Fransız Birliği'nden İsrail'e kayıtsız destek veren Fransa'ya kınama

Barış için Yahudi Fransız Birliği (UJFP), Fransa'nın İsrail'e karşı kayıtsız desteğini kınadı. Barış için Yahudi Fransız Birliği Onursal Başkanı Richard Wagman, "Avrupa Birliği (AB) ve Kuzey Amerika'da herkes İsrail'in arkasında" dedi.

7 Ekim'de Hamas​'ın İsrail'e başlattığı saldırılar sonrasında İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlattı. Orta Doğu'da İsrail ile Filistin​ arasındaki çatışmalar devam ederken Barış için Yahudi Fransız Birliği (UJFP), Fransa'nın İsrail'e karşı kayıtsız desteğini kınadı. UJFP Onursal Başkanı Richard Wagman, İsrail-Filistin çatışmasını ve Fransa dahil Batılı hükümetlerin İsrail'e yönelik desteğini AA muhabirine değerlendirdi.

Wagman, uluslararası toplumun İsrail-Filistin çatışması konusunda ikiye bölündüğünü belirterek, "Şu an iki uluslararası toplum var: Batı ve gerisi. Batı'da yani Avrupa Birliği (AB) ve Kuzey Amerika'da herkes İsrail'in arkasında." diye konuştu.

Barış için Yahudi Fransız Birliği yürüyüşü

Batılı hükümetlerin İsrail'e yönelik tek taraflı kayıtsız dayanışmasını ve Filistinlilerle dayanışma içinde olmayışını kınayan Wagman, "İsrail'in kendisini savunma hakkına ve kendi güvenliğini sağlama hakkına sahip olduğunu söylediler. Filistinlilerin kendilerini savunma hakları, güvenlik hakları ve ulusal haklarıyla ilgili tek bir söz yok." dedi. Wagman, sözlerine İsrailli ve Filistinli bölgedeki tüm mağdurlarla dayanışma içinde olduklarını vurgulayarak, Batılı hükümetlerin "Sadeceİsrail'le dayanışma içindeyiz." şeklindeki açıklamalarını arttırdığına dikkati çekti.

Richard Wagman, Fransa, AB ve ABD'nin kendi ihtiyaçları doğrultusunda İsrail'in çıkarlarına bağlı kaldıklarını, İsrail'in, Batı ülkelerine güvenlik ve askeri konulardateknolojisağladığını ifade etti. Filistin'in ve Filistin halkının kaderinin Batılı hükümetlerin umurunda olmadığını söyleyen Wagman, Fransa'nın İsrail'e kayıtsız desteğinin, yine Fransa'nın uluslararası arenadaki itibarını etkilediğini belirtti.

PARİS'İN İSRAİL-FİLİSTİN MESELESİNE SON YILLARDAKİ YAKLAŞIMI

Fransa'nın son 15 yılda İsrail-Filistin meselesiyle ilgili değişen tutumunu değerlendiren Wagman, Paris yönetiminin bu konudaki yaklaşımının eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde radikal değişime uğradığını ve giderek İsrail yanlısı tavır benimsediğini anlattı.

Fransa'da Filistin yanlısı gösteriler yasaklandı

FRANSA'DA FİLİSTİN YANLISI GÖSTERİLERİN YASAKLANMASI

Wagman, Fransa'da Filistin yanlısı gösterilerin yasaklanmasının güvenlik sebebiyle hiçbir alakasının olmadığını, "siyasi karar" olduğunu dile getirerek, bunun, ülkenin İsrail yanlısı ve Filistin karşıtı siyasetinin göstergesi olduğunu vurguladı. Ülkede Filistin yanlısı gösterilerin aksine İsrail yanlısı gösterilere izin verilmesini "hukuka aykırı" olarak değerlendiren Wagman, "İsrail'i, kendisine ait olmayan toprakları işgal eden ve halka zulüm eden güç" olarak niteledi.

Yahudi Fransız Birliği'nden İsrail'e kayıtsız destek veren Fransa'ya kınama

Wagman, tarafların işlediği tüm suçları kınadıklarını belirterek, İzzeddin el-Kassam Tugaylarının başı çektiği Filistinli grupların İsrailli askerlere yönelik askeri taarruzunun meşru olduğunu savundu. İşgal altındaki Filistin halkının direnme hakkının bulunduğunu vurgulayan Wagman, İsrail-Filistin çatışmasının siyasi bir yolla çözümünden yana olduğunu söyledi.

Wagman, Gazze'de yaşayan 2 milyon insanınsu ve elektrik gibi hizmetlere ulaşamadığını, Gazzelilerin "bomba yağmurunun" altında kalmasının uluslararası savaş hukukunun ihlali olduğunu vurguladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...