Tgrt Haber

Yahudi yerleşimcilerin de gözü Gazze'de! Netanyahu'ya çağrı yaptılar

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Politico, The Independent
18 Kasım 2023 17:00 - Güncelleme : 18 Kasım 2023 17:23
Yahudi yerleşimcilerin de gözü Gazze'de! Netanyahu'ya çağrı yaptılar

Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimciler de Gazze'ye göz dikti. Batı Şeria'nın kuzeyindeki Yerleşim Bölgeleri Konseyi Başkanı Yossi Dagan, Gazze'de tekrar Yahudi yerleşimlerinin başlatılması için Başbakan Binyamin Netanyahu'ya çağrı yaptı. 

İsrail güçleri, Gazze​'ye bombalar yağdırırken Batı Şeria'da süren Yahudi yerleşimci zulmü Gazze​'ye de sıçrayabilir. Batı Şeria'nın kuzeyindeki Yerleşim Bölgeleri Konseyi Başkanı Yossi Dagan, Politico'ya verdiği röportajda, 2005 yılından önceki dönemi işaret ederek, 2005 öncesindeki döneme gidilerek, Gazze​ Şeridi'nde tekrar Yahudi yerleşim bölgeleri oluşturulması gerektiğini savundu.

Netanyahu'nun liderliğindeki Likud partisinden Dagan, söz konusu bölgelerin Gazze​'nin kuzeyinde kurulabileceğini belirterek, şunları söyledi: 

''Gazze'nin tüm bölgelerinde bu mümkün olmayacak. Ama kuzey kesiminde yapılabilir. Koruyucu bir şerit oluşturmalıyız. Orada yaşam olmalı, halk olmalı, ordu olmalı. Bu, 7 Ekim'in tekrar yaşanmasını da önler.''

GAZZE​'NİN GELECEĞİ BELİRSİZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bölgede güvenliğin sağlanması için "belirsiz bir süre" ordunun Gazze​'de kalabileceğini söylemişti. ABD ise bölgenin kademeli şekilde Filistin Ulusal Yönetimi'ne devredilmesini gerektiğini dile getirmişti. Hatta ABD, savaşın ardından İsrail'in Gazze​'yi kontrol edeceği bir senaryoya karşı çıkacaklarını defalarca belirtmişti.

Yahudi yerleşimcilerin de gözü Gazze'de! Netanyahu'ya çağrı yaptılar

2005 YILINDAN ÖNCE GAZZE​'DE DURUM NASILDI?

Gazze​ Şeridi, 1996-2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlıydı. Ancak Hamas​, 2006'da yapılan seçimlerde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın partisi Fetih'i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmış, Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007'de Gazze​'de patlak veren çatışmalarda, Hamas​ bölgenin kontrolünü ele geçirmişti. Batı Şeria ise halen Filistin Ulusal Yönetimi’ne bağlı. 

Öte yandan İsrail ordusu, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın ardından Gazze​ Şeridi'nin kontrolünü ele geçirmiş, 1970'te de ilk yerleşim alanını inşa etmişti. Gazze​'deki toplam 21 Yahudi yerleşim bölgesi, 2005'te İsrail ordusunun çekilmesiyle tahliye edilmişti. 

İSRAİL'İN GAZZE​'Yİ İŞGALİNDE SON DURUM

Hamas​'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze​ Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail’de 7 Ekim’deki saldırılarda 310’dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

İsrail ordusuna göre, 7 Ekim’den bu yana 51’i Gazze​ içerisindeki çatışmalarda 6’sı da Lübnan sınırında olmak üzere 372 İsrail askeri öldürüldü.

İsrail’e göre, Kassam Tugayları'nın elinde 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında Gazze​ Şeridi’nde 5 bini çocuk ve 3 bin 300'ü kadın olmak üzere 12 bini aşkın Filistinli öldürüldü.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de 7 Ekim’den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 212 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze​'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 76 Hizbullah mensubu ve 6 İsrail askeri öldü.

Kaynak: Politico, The Independent
Sonraki Haber Yükleniyor...