Koronavirüs salgı sırasında geliştirilen BioNTech'in Comirnaty isimli aşısının yan etkilerine yönelik tazminat davasının ilk duruşması gerçekleştirildi. Avrupa İlaç Ajansı’nın BioNTech’in geliştirdiği Comirnaty’nin güvenli olduğunu söylediği hatırlanırken suçlu bulunulması durumunda tazminatın hangi tarafın ödeyeceği belirsizliğini koruyor.
Milyonlarca insanin hayatini kaybettigi koronavirüs salginina karsi ilk asiyi üreten sirket olan BioNTech’e Almanya’da dava açildi. Ilk durusmanin gerçeklestigi davada bir kadin "daha önce açiklanmamis yan etkiler" sebebiyle en az 150 bin euro tazminat talebiyle Hamburg’da dava sürecini baslatti. Rogert&Ulbrich isimli hukuk sirketiyle çalisan kadinin ismi duyurulmadi.
Alman yasalarina göre ismini açiklamayan kadin asi sonrasi halsizlik, uykusuzluk, gögüs agiri gibi yan etkilere maruz kaldigini söyledi. BioNTech ise ilaç ve asilarinin yan etkisi oldugunu ve bunlarin daha önce bilimsel olarak duyuruldugunu savunurken, bu yan etkilerin prospektüslerde de yer aldiginin altini çizdi.
3 Temmuz'da görülen davada Covid-19 asisinin yan etkileri oldugu iddiasiyla tazminat talep eden diger bir isim olan Dietmar Scherer'in avukati Joachim Ceasar-Preller, "Müvekkilimiz görme yetisini kaybettigi için çok sikinti çekiyor. Bu küçük bir sey degil. Asiya karsiyiz demiyoruz tabi ki de degiliz. Ama günün sonunda biz de asinin zararlarinin ortaya çikarilmasini istiyoruz." diye konustu.
Avrupa Ilaç Ajansi (EMA), BioNTech’in gelistirdigi Comirnaty’nin güvenli oldugunu duyurmustu. BioNTech’in suçlu bulunmasi durumunda tazminat hangi tarafin ödeyecegi ise henüz bilinmiyor. Avrupa Birligi, BioNTech/Pfizer’dan toplu asi alimi yaptigi için Avrupa Birligi üyesi ülke hükümetlerinin tazminat ödemesinin olasi seçenekler arasinda oldugu öne sürüldü. Fakat bu konu henüz açikliga kavusmadi.