Tgrt Haber

BioNTech'in kalıcı yan etkisi var mı? Enfeksiyon uzmanı ilaç üzerinden çarpıcı yorumda bulundu

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
14 Haziran 2023 10:07 - Güncelleme : 14 Haziran 2023 10:35

Koronavirüs salgınına karşı aşı geliştiren Pfizer/BioNTech'e yan etki davası açıldı. Peki aşının yan etkileri var mı, Türkiye’de şikayet var mı? Bazı uzmanlar bir salgının daha geleceğini iddia ediyor. Bu iddialar doğru mu? TGRT Haber’de Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Şahin, “Bahsedilen etkiler BioNTech aşısı olmayanlarda da var. Bunlar spekülasyon. Viral ilaçların yan etkisi daha fazla oldu” dedi. 

Dünyada 6 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan Koronavirüs​ salgınına karşı Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği mRNA bazlı aşının "yan etkileri" sebebiyle dava açıldı. Peki aşının yan etkileri mevcut mu, Türkiye’de herhangi bir şikayet var mı? Bazı uzmanlar bir salgının daha geleceğini iddia ediyor. Bu iddialar doğru mu? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Şahin, “Bahsedilen etkiler BioNTech aşısı olmayanlarda da var. Bunlar spekülasyon” dedi. 

VİRAL İLAÇLARIN YAN ETKİSİ OLDU

“Aşı sayesinde milyonlarca insan ölümden kurtuldu” diyen Şahin, şunları söyledi:  “Bunun haricindeki tüm spekülasyonlar bilime ve tıbbın ilerlemesine aykırı davranışlardır. Toplumun hassas bir şekilde bilgilendirilmesi gerekir. Bu iyi şeylere karşı çıkanları ruhsal olarak incelemek lazım. BioNTech aşısı olmayanlarda da bu rahatsızlıklar aynı oranda olmuş zaten. Büyük salgınlarda artı ve eksisine bakmak lazım, bunun tartışılması bile yanlış. Viral ilaçların yan etkisi daha fazla olmuştur. Koronavirüse veya aşıya mal edilen yorgunluk gibi hisler psikolojik; üzerimizde stres var, enflasyon, terör, seçim, gelecek kaygısı var. İnsanlar bir çıkış yolu bulmak için böyle yorumluyorlar. Kalp kasında iltihap yapıyor deniliyor, bunlar doğru değil. Mahkemelerin bu iddiaları ciddiye bile almamaları lazım.” 

DAVADAN CEZA ÇIKMAZ!

Davadan ceza çıkma ihtimalinin sıfır olduğunu kaydeden Şahin, “Şayet ceza çıkarsa o zaman kimse aşı​ da üretmez, hiçbir doktor o zaman kimseye iğne bile yapamaz. Bilimin önüne atılmış bir darbedir. Aşılama hem ucuz hem de kurtarıcıdır. BioNTech sayesinde dünya kurtuldu” dedi. 

AŞI VE KORONA KALP KRİZİ YAPAR MI?  

“Koronavirüs, işlevini kaybetti” diyen Şahin, bu tür salgınların yüz yılda 1 ya da 2 kez olduğunun altını çizerek “İnsanları çok korkutmamak lazım” diye konuştu. 

“Kalp krizleri ve kanserin artığına dair bir veri yok” diyen Şahin, Koronavirüs sayesinde çekilen filmlerde akciğer kanserinin erken teşhis edildiğine dikkat çekerek “Tamamen şehir efsanesi. Kanseri yapan çok şey var, onlar artmıştır” dedi.  

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...