Tgrt Haber

Yunan basınından dikkat çeken Türkiye analizi: "Batı'yı tahtından edecek"

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
07 Ağustos 2023 18:14 - Güncelleme : 07 Ağustos 2023 18:18
Yunan basınından dikkat çeken Türkiye analizi: "Batı'yı tahtından edecek"

Fransa ve diğer Batı ülkelerinin Afrika'daki gücü giderek azalırken Türkiye'nin artan etkisi ise Yunanistan'da gündem oldu. Türkiye'nin bölgede askeri anlaşmalar imzaladığına dikkat çekilerek, "Bu durum Batı'nın Afrika'daki etkisini sınırlama kampanyasının bir parçası" denildi.

Nijer​'deki askeri darbe sonrası Fransa​'nın bölgedeki vazgeçilmezliği zora girerken yaşanan gelişmeler ise Batı'da kaygıyla takip ediliyor. 

Hükümeti devralan cunta, Fransa'ya uranyum ve altın ihracatını durdurdu. Batılı ülkeler ise Nijer'de eski yönetimin geri getirilmesini istiyor.

SÜRE DOLDU OPERASYON BAŞLAMADI

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) askeri cuntaya verdiği 1 haftalık süre doldu. Nijerya, sınırlarını kapatırken ECOWAS​ beklenenin aksine sürenin dolmasıyla askeri bir operasyon başlatmadı.

Afrika'da yaşanan gerilimler sonrası, kıtanın çeşitli noktalarında faaliyetler yürüten Türkiye​ ile ilgili ise Yunanistan basınında dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.

TÜRKİYE HEGEMONYAYI KIRMAK İSTİYOR

Yapılan analizde Türkiye'nin amacının ABD ve Fransa başta olmak üzere, Batılı ülkelerin kıtadaki hegemonyasını kırmak istediği dile getirildi.

Analizde, "ABD ve NATO'nun Türkiye'nin her yerde çıkarlarına zarar veren bir ülke olduğunu anlamaları gerektiği belirtildi.

Ayrıca Ankara'nın diplomasideki rolüne vurgu yapılarak, Türkiye'nin 2'nci Dünya Savaşı'na katılmamasına rağmen, Türk diplomatların yoğun şekilde perde arkası faaliyetleri geliştirerek ülkelerini "bütün" tutmayı başardığı belirtildi.

Nijer'deki askeri darbe sonrası Fransa'nın bölgedeki vazgeçilmezliği zora girdi

ASKERİ ANLAŞMALAR İMZALANDI

Türkiye ve Mali​'nin son yıllarda çeşitli askeri ve savunma anlaşmaları imzaladığı, bunun bilgi paylaşımına ilişkin hükümler de içerdiği kaydedildi.

Mali'ye Bayraktar TB2 insansız hava araçları tedarik edildiğine değinilerek şöyle denildi:
Mali'nin toplam 8 Türk İHA aldığı tahmin ediliyor. Gelecekte daha fazlasını almaları bekleniyor.

ERDOĞAN'IN ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Ukrayna, NATO ve Rusya ekseninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rolüne dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümeti, Afrika ülkesi Mali'deki yetkililerle bağlarını genişletti. Türkiye ile Mali'nin askeri yöneticileri arasında büyüyen bağlar, son yıllarda askeri yardım, eğitim, ticaret ve yatırım programları aracılığıyla geliştirildi. Bu da Batı'nın Afrika'daki etkisini sınırlama kampanyasının bir parçası."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...