Tgrt Haber
Kabine Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanıyor: Ekonomiden teröre gündem yoğun

Ekim ayının ikinci kabine toplantısı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı arefesine denk gelen bugün yapılacak. Cumhurbaşkanı

Recep Tayyip Erdoğan

'ın başkanlığında toplanan kabinenin gündeminde TUSAŞ'taki terör saldırısı, asgari ücret görüşmeleri öncesi ekonomi gündemi,

Devlet Bahçeli

'nin Öcalan'a çağrısıyla başlayan terör sorununda çözüm görüşmeleri olacak.

İSRAİL'İN BÖLGEYE YAYDIĞI ATEŞ GÖRÜŞÜLECEK

İki haftada bir toplanan kabine İsrail'in bölgede yaydığı ateş sonucunda devam eden gerilim de ele alınacak. İsrail’in İran’a düzenlediği hava saldırıları da Ankara’nın yakın takibinde. İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına Ankara’dan tepkiler art arda geldi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada saldırı kınandı. "İsrail, bölgemizi daha büyük bir savaşın eşiğine getirmiştir." açıklaması yapıldı.

EKONOMİ GÜNDEMİ YOĞUN

Kabinede, 2025 yılı bütçesi, orta vadeli programın yansımaları ve enflasyonla mücadeleye dair ayrıntılar da ele alınacak.

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ MERAKLA BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurt dışı gezisi dönüşünde Kabine'ye yönelik açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının sorularını cevaplarken gündeme dair farklı konularda açıklama yapan Erdoğan, bakanlıklarda bazı değişikliklerin gündeme gelebileceğini belirtti.

#r-2979582,2979714,2979568#

28 Ekim 2024
Netanyahu'dan ilk açıklama: İsrail'in İran'a saldırısını bu sözlerle anlattı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, katıldığı bir törende konuşma yaptı. Konuşmasında, İsrail ordusunun dün İran'daki askeri noktalara düzenlediği hava saldırılarına ilişkin açıklamalara yer verdi.

Netanyahu, "İran saldırısına karşılık vereceğimize söz verdik ve cumartesi günü saldırdık. İran'daki saldırı kesin ve güçlüydü, tüm hedeflerine ulaştı." ifadelerini kullandı.

İran'ın İsrail'e 1 Ekim'de düzenlediği füze saldırılarının başarısızlıkla sonuçlandığı ileri süren Netanyahu, "İsrail Hava Kuvvetleri, İran'a saldırdı ve İran'ın savunma kabiliyetlerini ve füze üretim (tesislerini) vurdu." ifadelerine yer verdi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise bugün, İsrail'in ülkesine saldırısına "tedbir ve zekayla karşılık vereceklerini" dile getirdi.

İRAN'A SALDIRI

İsrail, İran'ın 1 Ekim'deki füze saldırılarına "misilleme" olarak 26 Ekim'de İran'daki askeri hedeflere saldırı düzenlediğini ve saldırının "başarıyla" tamamladığını açıklamıştı.

İran, Tahran ve ülkenin batısındaki Huzistan ve İlam eyaletlerinde bazı askeri noktaların hedef alındığını ve hava savunma sistemlerinin saldırılara "başarıyla" karşı koyduğunu ancak bazı noktalarda "sınırlı hasar" meydana geldiğini duyurmuştu.

İran ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada ise saldırılarda 4 askerin hayatını kaybettiği ifade edilmişti.

#r-2979716,2979681#

27 Ekim 2024
2024 faturası belli oldu: Yeni yılda kamu konutları kira bedelleri ne olacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Milli Emlak Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Tebliğ ile Kamu Konutları Kanunu ile Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamındaki kamu konutlarının 2024 yılı aylık kira bedellerinin tespitine ilişkin usul ve esasları belirlendi. Yurt içinde bulunan kamu konutlarından aylık her bir metrekare için kerpiç, ahşap, bağdadi ve benzeri konutlarda metrekaresi 5,66 lira, kalorifersiz konutlarda metrekaresi 8,85 lira, kaloriferli konutlarda metrekaresi 11,61 lira kira bedeli alınacak.

Bu kira bedellerine ek olarak, aylık her bir metrekare için kaloriferci, kapıcı ya da her ikisinin de kurum ve kuruluşlarca karşılandığı konutlardan alınacak ilave kira bedeli metrekaresi 1,36 lira olarak belirlendi. Elektrik ve su bedellerinin kurum ve kuruluşlarca yapılan gerçek giderler dikkate alınarak kullanıcılarından tahsil edilmesi esas olacak.

Bununla birlikte, sayaçların ayrılmasının mümkün olmaması nedeniyle elektrik, su ya da her ikisinin hizmet binası veya fabrika tesislerinden karşılandığı konutlardan, bu tebliğdeki kira bedellerine ek olarak, aylık her bir metrekare için elektrik sayacının ayrılmasının mümkün olmaması halinde metrekaresi 2,58 lira, su sayacının ayrılmasının mümkün olmaması halinde metrekaresi 2,24 lira, elektrik ve su sayacının her ikisinin de ayrılmasının mümkün olmaması halinde metrekaresi 4,81 lira, konutlarda kullanılan suyun, şehir şebekesi dışında kuyu, artezyen, kaynak suyu ve benzeri su kaynaklarından karşılanıyor olması halinde metrekaresi 1,2 lira ilave kira bedeli alınacak.

KALORİFERLİ KONUTLAR

Kamu Konutları Kanunu ile Kamu Konutları Yönetmeliği kapsamındaki kurum ve kuruluşların yurt içindeki kaloriferli konutlarından yakıtı kurum ve kuruluş tarafından tedarik edilenlerde oturanlardan ısı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmamış konutlarda, her bir metrekare için 4,64 TL yakıt bedeli tahsil edilecek.

Isı pay ölçer veya kalorimetre cihazı montajı yapılmış konutlarda, yakıt bedelinin üç katını geçmemek kaydıyla, bağımsız bölümün tüketimi oranında hesaplanan yakıt bedeli konutta oturanlardan tahsil edilecek. Ancak kurum ve kuruluşlar, yakıt maliyetlerini dikkate alarak gerekli gördükleri takdirde bu bedelin üzerinde yakıt bedeli tahsil edebilecek.

Yakıtı kurum ve kuruluşlarca tedarik edilen konutlarda, ortak kullanım alanlarındaki aydınlatma, elektrik, su, gaz, otomat ve benzeri giderlerin zorunlu nedenlerle kurum ve kuruluşlarca karşılanıyor olması halinde, bu giderler karşılığında kira ve yakıt bedellerine ek olarak her bir metrekare başına 0,54 TL tahsil edilecek.

#r-2922275,2922188#

31 Aralık 2023
Emekliye seyyanen zam mı, oransal zam mı verilmeli? SGK Uzmanı İsa Karakaş kritik formülü verdi

Açlık sınırı 19 bine dayandı. Yoksulluk sınırı ise 61 bin lirayı geçti. Rakamlar bu kadar yükselirken gözler bir kez daha emekli ve asgari ücretlinin zamlarına çevrildi. SGK Başuzmanı İsa Karakaş hem çalışanın hem de emeklinin maaşları ile ilgili zam beklentilerini değerlendirdi.

“EMEKLİ MAAŞININ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA OLMAMASI GEREKİR”

Emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması gerektiğine dikkat çeken İsa Karakaş, “SGK hangi işçiyi çalıştırırsan çalıştır, matrah olarak asgari ücreti baz alıyor. SGK işverene ‘asgari ücretin altında prim ödeyemezsin’ diyor. İster bakkal olsun ister esnaf prim ödemesini asgari ücret üzerinden ödenmesi lazım. Dolayısıyla en düşük emekli maaşının asgari ücretin altında olmaması SGK’nın bu uygulaması nedeniyle gereklidir.” dedi.

“2003 YILINDA EMEKLİNİN MAAŞI 1,5 ASGARİ ÜCRETE YAKINDI”

İsa Karakaş asgari ücret ile emekli maaşı dengesini de geçmiş yıllardan ilginç bir örnekle açıkladı. Karakaş, “2003 yılında AK Parti geldiği zaman zamlar yaptı ve emekli maaşları da yükseltmişti.  2003 yılında en düşük SSK emeklisinin maaşı neredeyse 1,5 asgari ücrete yakındı. Geldiğimiz noktada bugün emekli maaşları asgari ücretin yüzde 60’ına kadar düştü. Sadece 2023 haziran ayında emekli maaşı asgari ücretin yüzde 80’ine denk geliyor.” diye konuştu.

"KÖK MAAŞA ZAM YAPILMAZSA İNFİALE YOL AÇAR"

Karakaş, kök maaş düzenlemesinin olmayacağı söylentilerine de dikkat çeken yorumda bulundu. Karakaş, “Emeklinin kök maaşına artış yapılmazsa ve 4 milyonun üzerinde emekli 10 bin TL maaş almaya devam ederse büyük bir infiale yol açar. Açlık sınırı şimdiden 19 bine dayandı. Temmuzda bu sınır ne olacak bilmiyoruz. Bu durumda açlık sınırının yarısının da altına düşecek bir emekli maaşını hayal bile etmek istemiyorum” dedi.  

“ÖNCE SEYYANEN ZAM, SONRA ORANSAL ZAM”

Açlık sınırının göz önünde bulundurulup, ne olursa olsun emekliye ‘seyyanen zam’ yapılması gerektiğini dikkat çeken İsa Karakaş, “Seyyanen zam olmadığı takdirde emeklilerin durumu düzelmez. Bir kereye mahsus seyyanen zam yapılacak, bu zamdan sonra artık mevcut sisteme dönülüp artık oransal şekilde zamlar yapılarak sistemin yürümesi lazım.” diye konuştu.

#r-2953130,2953375,2953158,2952942#

31 Mayıs 2024
Bulgaristan’daki genel seçiminin kazananı belli oldu

Bulgaristan’da bu yıl Haziran ayında yapılan seçimlerin ardından hükümet kurma çalışmalarının başarısız olması nedeniyle Pazar günü gerçekleştirilen erken genel seçimde sandıktan bir kez daha koalisyon sonucu çıktı.

Merkezi Seçim Komisyonu tarafından yayınlanan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 50’ye yakınının sayılmasıyla birlikte en çok oyu, yüzde 25,34 ile eski Başbakan Borisov liderliğindeki merkez-sağ yönelimli Bulgaristan’ın Avrupalı Geleceği için Vatandaşlar Girişimi (GERB) aldı. İlk sonuçlara göre Değişime Devam (PP) Partisi yüzde 15,48 ve aşırı sağcı ve Rusya yanlısı Yeniden Doğuş (Vazrajdane) Partisi yüzde 14,5 oranında oy aldı. Bulgaristan’da Türk ve Müslümanlar tarafından kurulan Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) oy oranı ise yüzde 8,49 oldu.

“HÜKÜMETİ KURMAYA ODAKLANDIK”

Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından bir açıklama yapan GERB lideri Boyko Borisov, “Bugün itibarıyla hükümeti kurmaya odaklanmış durumdayız. Böyle bir zaferle birlikte, taviz vermeyi kabul etmekle birlikte, halkın iradesini de görmezden gelmeyeceğiz” dedi.

Borisov, “Birinci gelen partinin net bir şekilde belli olması haricinde, sabah saatlerine kadar birçok değişiklik yaşanabilir. Parlamentoya kaç partinin gireceği büyük önem taşıyor. Eğer bu partilerin tamamı girerse, bir hükümetin kurulamayacağını şimdiden söyleyebilirim” dedi.

Siyasi krizler nedeniyle son üç yıl içerisinde 7'nci defa sandık başına gidilen ülkede 8 Haziran’da yapılan bir önceki genel seçimleri de GERB önde tamamlamıştı. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından hükümeti kurma görevi verilen üç parti de destek yetersizliği nedeniyle başarısız olduğu için tekrar erken seçim kararı alınmıştı.

Bulgaristan, 2021 yılında GERB liderliğindeki koalisyon hükümeti aleyhindeki yolsuzluk karşıtı protestolarla başlayan siyasi kriz nedeniyle halk, 2021 yılında nisan, temmuz ve kasım aylarında, 2022’de ekim ayında, 2023’te nisan ayında ve bu yıl haziran ayında ve 27 Ekim’de olmak üzere 7 defa genel seçimler için sandık başına gitmiş oldu.

#r-2979726,2979688#

28 Ekim 2024
Emekli kök maaş için zam düzenlemesi geliyor! 11 bin TL ve altı maaş alanlar dikkat

Milyonlarca emekli ocak ayında yapılacak maaş zammı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi için tetikte. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zam oranı TÜİK’in Aralık ayı enflasyon verileri açıklandığında kesinleşecek. 11 bin TL civarında kök maaş alan emeklilerin de zam düzenlemesinden faydalanması için gerekli düzenlemeler için kollar sıvandı.

EMEKLİ ZAM ORANI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Emekli zam oranı 3 Ocak Cuma günü belli olacak

. SSK ve Bağ-Kur emeklileri şu an için 3 aylık enflasyon oranı olan yüzde 8,92'lik zammı garantilemiş durumda. 6 aylık enflasyon verisi için ise geri sayım sürüyor. Bunun yanında yıl sonu enflasyon tahminleri emekli zammı için olası senaryoları ortaya çıkarıyor.

TEMMUZ FARKI DA YANSITILABİLİR

Yıl sonu için yapılan enflasyon tahminleri ise yüzde 42 ile yüzde 45 arasında değişiyor. Söz konusu tahmin gerçekleşirse, emekli maaşlarına yapılacak 6 aylık enflasyon zammı, yüzde 13,5 ile yüzde 16 arasında değişecek. Memur emeklilerinin maaş artışı yüzde 10 ile yüzde 12 arasında öngörülüyor.

Temmuz ayında eşitleme yapılmamıştı. Ocak 2025 emekli zammı döneminde oluşacak yaklaşık 5 puanlık farkın da telafi edilmesi gündemde.

EMEKLİ MAAŞINA REFAH PAYI EKLENECEK Mİ?

Yüksek enflasyon döneminde gelen refah payları yine en merak edilen konulardan biri.

Ancak kulislerden alınan bilgilere göre refah payı artışı tıpkı temmuz ayında olduğu 2025 yılında da olmayacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Kök maaşı 11 bin TL ve altında olan emeklilerin ocak ayı zammı sonrası maaşı 12 bin 500 TL alması netleşmiş durumda. Önceki 2 dönemde en düşük emekli maaşı 2500 TL zam almış ve son olarak Hazine destekli rakam 12.500 TL’yi bulmuştu.

Bu kapsamda 6 aylık enflasyon artışı göz önünde bulundurulduğunda ve önceki dönemler dikkate alındığında en düşük emekli maaşı için en güçlü formül 15 bin TL'ye yükseltilmesi oldu.

#r-2979544,2979514#

28 Ekim 2024
Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'e suikast girişimi: Saldırı anı ortaya çıktı

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales'e suikast düzenlendi. Morales ve şoförünün içinde bulunduğu araç röportaja gitmek için hareket ederken silahlı saldırıya uğradı. Olay sonucu şoför yaralanırken Morales, aracının kurşunlandığı anları sosyal medya hesabından paylaştı. Morales'in lideri olduğu Sosyalizm Hareketi Partisi (MAS) tarafından yapılan açıklamada ise siyah kıyafetli şahıslar tarafından araca ateş açıldığı bildirildi.

Saldırının Devlet Başkanı Luis Arce tarafından gerçekleştirildiği öne sürüldü. Devlet Başkanı Luis Arce ise açıklamasında saldırıyı kınayarak olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını kaydetti.

''ARABAMDA 14 KURŞUN DELİĞİ VAR''

"Aracımda 14 kurşun deliği var'' diyen Morales saldırının “ordu ve polisin ortak operasyonu” olduğunu iddia ederek, kurşunlardan kıl payı kurtulduğunu dile getirdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Morales, "Bolivya Devleti'nin seçkin ajanları bugün beni öldürmeye çalıştı” dedi. Arce hükümetini suçlayan Morales, “Bu saldırı planlıydı, amaç Evo'yu öldürmekti” ifadelerini kullandı. Katıldığı bir radyo programında da saldırıya değinen Eski Devlet Başkanı Morales, iki aracın kendisini yolda durdurarak ateş açtığını söyledi. Morales, “Arce bu cinayetin emrini vermediyse İçişleri Bakanı Eduardo del Castillo ve Savunma Bakanı Edmundo Novillo ile bu olaya karışan polisleri görevden almalı ve yargılamalı” şeklinde konuştu.

Morales 2006-2019 yılları arasında Devlet Başkanlığı görevini yürütmüştü. Ülkede 20 Ekim 2019'da yapılan seçimlerde hile yapıldığı gerekçesiyle günlerce protestolar ve şiddet eylemleri yaşanırken 14 yıldır iktidarda bulunan Morales de istifa etmişti.

#r-2978098,2977454#

28 Ekim 2024
Son dakika | Devlet Bahçeli'den dikkat çeken 29 Ekim mesajı: Türkiye'de Kürt sorunu yoktur

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Geçen hafta partisinin grup toplantısında terör örgütü PKK elebaşına yaptığı çağrıyla gündem olan Devlet Bahçeli, 29 Ekim mesajında ise Kürt sorunu vurgusuyla dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti'nde Kürt sorunu olmadığının altını çizen Bahçeli, "Var olan sorun bölücü terör sorunudur" ifadelerini kullandı. 'Öcalan' çıkışına da hatırlatma yapan MHP lideri, "Türk milletinin uzanan hoşgörülü elini hala idrak edememiş, maksadını anlayamamış siyasi güruhun provokatif açıklamaları sorumsuz ve yıkıcı mahiyetlidir" diye konuştu. Güney Kürdistan tanımıyla kuzeyini tescilleme çabasının hezeyan olduğunu belirten Bahçeli, "Son şanslarını kullanmaktan kaçınsınlar" dedi.

Devlet Bahçeli, mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye Cumhuriyeti bir asrı geride bırakarak, yeni yüzyılın ilk yıl dönümüne güçlü bir vizyon eşliğinde, milli birlik ve dayanışma hissiyatının güvencesi altında, aynı zamanda kuruluş felsefesinin bağlayıcılığı temelinde giriş yapmıştır.

Devir Türk Devri, zaman Türkiye Yüzyılı zamanıdır. Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller Cumhuriyet meşalesinin altında hem aydınlanırken hem de geleceğin parlak sayfalarını aralamaktadır.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ KADER ORTAKLIĞININ EGEMENLİK BERATI"

Türkiye Cumhuriyeti, Türk milletinin aziz ve tarihi varlığının kesintisiz devam edegelen hürriyet ve istiklal davasıyla eklemlenmesinin mümtaz bir eseri, milli kahramanlık ve kader ortaklığının marifetiyle husule gelen muazzez bir egemenlik beratıdır.

Bütün müdafaa imkânlarından mahrumiyet çekilen bir dönemde, hiçbir yokluğa ve yılgınlığa boyun eğmeyen milletimiz dişiyle tırnağıyla, imanıyla iradesiyle, canıyla kanıyla vatana yığılan akur düşmanı önüne kattığı gibi kovalamayı, bunun ardından da hâkimiyetine dayanan yeni Türk devletini kurmayı başarmıştır.

"İŞGAL DÖNEMİ KAPANDI, YENİ DÖNEM BAŞLADI"

Cumhur, demokrasi sistemi ile devlet şekli demek olan Cumhuriyetle ayrılmamak üzere kavuşmuştur. Böylelikle birbirini tamamlayan mütareke ve işgal dönemleri kapanmış, Türk tarihinde yepyeni bir dönem başlamıştır. Aziz Atatürk'ün veciz sözlerle açıkladığı üzere, Türkiye Cumhuriyeti, cihanda işgal ettiği mevkie layık olduğunu eserleriyle ispat etmek için ebediyet güzergâhında harekete geçmiştir.

Evvelemirde Allah'ın inayetine, hemen ardından milletimizin azim ve kararlılığına istinat eden Milli Mücadele kahramanları bir yanda zaferlerin düğümünü çözerken, diğer yanda Cumhuriyet'in fazilet ve fikrini duru vicdanlarında cem ederek yepyeni bir çığırın açılışını bilek ve inanç kudretiyle hayata geçirmişlerdir.

"KURULUŞ YILLARINDAKİ DURUŞMA İHTİYAÇ VAR"

Türkiye Cumhuriyeti, soylu bir milletin 'varım ve payidarım' mesajının şehit kanlarıyla ibra ve izharıdır. Türkiye Cumhuriyeti, tarihteki Türk devletler zincirine eklenen halka, geçmişle geleceği birleştiren köprü, egemenlikle milleti tekleştiren son söz, ebedi karar ve irade kuvvesidir.

Kurtuluş yıllarının emsalsiz feragat ve fedakarlıklarıyla kurucu ilkelerini temerküz eden Cumhuriyet'in, yeni yüzyılın ilk yıldönümünde aynı duruş ve duyuşa ihtiyacı olduğu kaçınılmaz bir gerçektir.

"TÜRK MİLLERİ HAİN EMELLERE TESLİM OLMAYACAK"

Haksızlığa, hayasızlığa, en şedit saldırılara karşı cephe cephe kazanılmış zaferlerle çatısı örülen Türkiye Cumhuriyeti'nin nefsine ve yabancı telkinlere esir düşenlerin elinde oyuncak olmasına rızamız olmayacaktır.

Tarihin hiçbir etabında, dış düşmanlardan merhamet dilenmeyen Türk milleti, içimize sızmış ve sirayet etmiş nevzuhur azgın işbirlikçilere, onların sonu gelmez tahrik ve tahribatlarına, aynı şekilde hain emel ve hedeflerine elbette taviz vermeyecek, teslim olmayacaktır.

"UZATILAN ELİ İDRAK EDEMEYENLERİN AÇIKLAMALARI SORUMSUZ VE YIKICI"

Türk milletinin uzanan müşfik ve hoşgörülü elini hala idrak edememiş, manasını kavrayamamış, maksadını anlayamamış siyasi güruhun provokatif açıklamaları, hiçbir değer hükmüyle izah edilemeyen sakat pozisyonları yapıcı olmadığı gibi, tam tersine sorumsuz ve yıkıcı mahiyetlidir.

"TERÖR DİLİNE SAPLANIP KALANLAR YANLIŞ YOLDA"

Güney Kürdistan tanımıyla kuzeyini tescilleme arayış ve çabasına girenlerin son şanslarını kullanmaktan özenle imtina etmeleri, ısrarla ayrıştırıcı ve bölücü üsluba sarılmaları hezeyan olmakla birlikte; sahte demokrat, sanal özgürlük ve temelsiz halklar ezberlerini hurdaya çıkarmaktadır.

Ülkemizin komşu coğrafyaları kaynayıp kaosa sürüklenmişken, milli birlik ve kardeşlik tebliğimize direnenler, hala ve inatla terör diline saplanıp kalanlar doğru yolda değildir, sabır ve sebat eşiklerini zorladıklarını görmek mecburiyetindedir.

"TÜRKİYE'DE KÜRT SORUNU YOKTUR"

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir Kürt sorunu yoktur, asla da olmayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin etnik veya mezhebi bir ağırlığı ve açmazı da yoktur. Var olan sorun bölücü terör sorunudur, kaldı ki bu ihanetin kökü muhakkak surette kazınacaktır.

TUSAŞ tesislerine kadar gelip beş kardeşimizi şehit eden teröristlerle, bölücü terör örgütüyle, terörizm patentini kontrolünde tutan bölgesel ve küresel odaklarla yollarını ayırmayan kim ya da kimler varsa demokrasi ve insanlık düşmanlığı ortak paydasında buluşmaları mutlak bir akıbettir.

TERÖRLE MÜCADELE UYARISI: HİÇ KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKILMAMALI

Terör ve bölücülüğü sadece hayatımızdan değil, milli hafızadan da söküp atma hedefinden cayma, sapma ve savrulma söz konusu değildir. Şayet buna direnç gösterilirse, eski usul mücadele stratejilerinden çok daha sert, seri ve şiddetli yöntemlerin devreye alınması mukadder hale gelmeli, hiç kimsenin de gözünün yaşına bakılmamalıdır.

"İÇ VE DIŞ CEPHENİN SALDIRILARI BİZİ SARSAMAYACAK"

Türkiye Cumhuriyeti lütufla, bağışla, ihsanla, ikramla veya piyangodan çekilişle kazanılmamıştır. İç ve dış müstevli cephesinin mütecaviz tahakkümleriyle de sarsılmayacak, sonsuzluk istikametindeki bağımsız ilerleyişinden kesinlikle vazgeçmeyecektir.

Milli birlik ve beraberlik şuurunun perçinlenmesi gereken bugünlerde, herkesin devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne ön şartsız bağlılığı samimi dileğimdir. Bin yıllık kardeşliği yaşayıp yaşatarak Türk ve Türkiye Yüzyılının sütunlarını elbirliğiyle, vicdan ve irade birliğiyle inşa edeceğimize inancım tamdır, tarifsizdir, tahditsizdir. Temeli Türk kahramanlığı ve yüksek Türk kültürü olan Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar var olacak, vatan ve millet sevdalılarının emsalsiz mücadeleleriyle korunup kollanacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, Türkiye Cumhuriyeti'nin banisi, ilk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Milli Mücadele kahramanlarını, TUSAŞ saldırısında şehit olan kardeşlerimizi ve diğer bütün şehitlerimizi rahmet, minnet, şükranla hislerimle anıyorum. Cenab-ı Allah hepsinden razı olsun diyorum. Büyük Türk milletinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutluyor, en kalbi selam, sevgi ve saygılarımı paylaşıyorum."

#r-2979863,2979845,2979663,2979714#

28 Ekim 2024
Alibaba sonunda kabul etti:  433 milyon dolar ödeyecek

2020 yılında açılan bu toplu dava, Alibaba’nın tüccarları yalnızca kendi platformunu kullanmaya zorlayarak haksız rekabet kurallarını ihlal ettiği iddiasına dayanıyor. Şirket, herhangi bir yasa dışı faaliyet yürüttüğünü kabul etmezken, dava sürecinin getireceği masraf ve zaman kaybını önlemek amacıyla anlaşma yoluna gitmeye karar verdiğini duyurdu.

Bu anlaşma, Manhattan’daki federal mahkemeye sunulmuş durumda ve ABD Bölge Yargıcı George Daniels’ın onayını bekliyor. Davacıların avukatları, varılan bu anlaşmanın "olağanüstü bir sonuç" olduğunu belirterek, davanın boyutunun ortalama bir menkul kıymet davasından çok daha büyük olduğunu ifade ettiler. Yatırımcılar, Alibaba’nın piyasa yanılttığını ve hisse fiyatlarının düşmesiyle ciddi kayıplar yaşadıklarını ileri sürüyordu. Davanın devam etmesi halinde yatırımcıların 11,63 milyar dolara kadar tazminat talep edebileceği öngörülüyordu.

Bu anlaşma, Alibaba’nın ABD’deki Amerikan depo hisse senetlerini elinde bulunduran yatırımcıları kapsıyor ve 13 Kasım 2019 ile 23 Aralık 2020 tarihleri arasında bu hisselere sahip olan yatırımcıların yaşadığı kayıpları telafi etmeyi amaçlıyor. Şimdi gözler, ABD mahkemesinin bu uzlaşmayı onaylayıp onaylamayacağında.

Alibaba, küresel ölçekte büyümesini sürdürürken yasal sorunlarla da karşı karşıya kalıyor. Bu durum, şirketin gelecekte benzer davalarla karşılaşabileceğinin de sinyallerini veriyor.

#r-2925777,2906417,2814550#

26 Ekim 2024