Eğitimin 5 yaş için zorunlu hale gelip gelmeyeceği merak ediliyordu. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda 5 yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınması yönünde, "Hedefe ulaşmak için tüm planları ve bütçe yapılandırmamızı yapıyoruz." diyerek konuya ilişkin açıklama yaptı ve detayları aktardı.
Egitimde bes yasin zorunlu olup olmayacagi arastirilmaya baslandi ve Milli Egitim Bakani Özer, 2022 Yili Cumhurbaskanligi Yillik Programi'nda yer alan "5 yasin zorunlu egitim kapsamina alinmasi" hedefine iliskin sorulari cevapladi.Peki, bes yas için egitim zorunlu olacak mi? Anaokulu zorunlu mu olacak? Detaylar haberimizde...
Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, göreve gelmesiyle birlikte:
Bakan Özer, temel egitimi güçlendirme konusunda en hassas olduklari konunun da okul öncesi egitime erisimi artirma hedefi olduguna dikkati çekti.Okul öncesi egitimi alan ve alamayan ögrenciler arasinda ilkokula baslamalariyla birlikte temel bazi farklarin olustuguna isaret eden Özer, bu farklarin telafi edilmemesi halinde ilerleyen kademelerde de sorunlarin artarak devam ettigini ve okullar arasi basari farklarinin ortaya çikmasinin bir nedeninin de bundan kaynaklandigini anlatti ve bes yas için egitimin zorunlu hale gelmesini gündemine aldi.
Okul öncesi egitimde önemli gelismeler yasandigina, okul öncesi egitime erisimin özellikle 5 yasta yükseldigine dikkati çeken Özer, "5 yasta okullasma orani yüzde 78. Ancak 3 yas grubunda yüzde 14, 4 yas grubunda ise yüzde 35'ler seviyesinde." bilgisini paylasti.
Bu yas grubunda okullasma oranlarina iliskin yeni hedefler koyduklarinin altini çizen Özer:
"2022 sonuna kadar 3 yas grubundaki okullasma oranini yüzde 14'ten yüzde 50'ye, 4 yastaki okullasma oranini yüzde 35'ten yüzde 70'lere, 5 yastaki okullasma oranini ise yüzde 78'den yüzde 90'larin üzerine çikarmayi hedefliyoruz." diyerek açiklamasina devam etti.
Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, Türkiye genelinde 2 bin 800 dolayinda bagimsiz anaokulunun bulundugunu belirterek, "Cumhurbaskanligimiz Yillik Programi'nda da yer aldigi sekliyle, Temel Egitimde 10.000 Okul Projesi kapsaminda 3 bin yeni anaokulu yapilacak, ayni proje ile 40 bin yeni ana sinifi açilacak. Böylece mevcut bagimsiz anaokullarindaki 406 bin dolayinda olan ögrenci kapasitemizi 3 bin yeni anaokulu ile birlikte yüzde 118'lik artisla 886 bine, ana siniflarinda egitim alan 813 bin dolayindaki ögrenci sayimizi ise 800 bin ögrencilik yeni kapasite ile 1 milyon 613 bine çikarmis olacagiz." dedi.
Tüm bu çalismalarla Cumhurbaskanligi Yillik Programi'nda 5 yasin zorunlu egitim kapsamina alinmasi hedefinin hayata geçirilmesi yolunda gerekli alt yapiyi saglamayi hedeflediklerini kaydeden Özer, sözlerine söyle devam etti:
"Bu kapsamda 2023 yilinda ise hedefimiz, 4 ve 5 yasta okul öncesi egitime erisimi yüzde 100'e çikarmak. Dolayisiyla 2022 Yili Cumhurbaskanligi Yillik Programi'nda da yer aldigi sekliyle 5 yasa anaokullarinin zorunlu hale getirilmesi yönündeki hedefimizi gerçeklestirmek için tüm planlarimizi ve bütçe yapilandirmamizi yapiyoruz. Su anda bagimsiz anaokulu ve ana siniflarinda yaklasik 1 milyon 220 bin ögrenci egitim aliyor. Yeni olusturulacak kapasite ile bunu 2,5 milyona çikaracagiz. Böylece okul öncesi egitim kapasitesinde yüzde 100'lük bir artisi saglamis olacagiz."
Yeni planlamada okul öncesi egitimde en fazla yatirim yapilacak ilin Istanbul olduguna deginen Özer, Istanbul'daki su anda 157 bagimsiz anaokulunun yani sira 750 yeni anaokulu yapilacagini ve böylece bu ildeki bagimsiz anaokulu sayisinin 157'den 907'ye çikarilacagini söyledi.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayesinde gerçeklestirecekleri Istanbul'daki çalismanin ilk etabinda 100 yeni anaokulunun yapim sürecinin basladigini hatirlatan Özer, arazileri belirlenin projeyi en kisa sürede tamamlamayi hedeflediklerini belirtti.
Bakan Özer, okul öncesi egitim hizmetini, ögrencilerin mesafe olarak çok daha kolay ulasabilecekleri, gerektiginde ise butik seklinde okul açarak vereceklerini belirterek, "Dolayisiyla egitimde firsat esitligi için fiziksel altyapiyi Türkiye'nin her bölgesine ayni standartlarda kurmayi hedefliyoruz. Okullar arasinda fark kalmayacak. Çankaya'daki okul nasilsa Silopi'de de benzer sekilde laboratuvar ve spor tesisi gibi ayni fiziki kosullari saglamayi hedefliyoruz." dedi.
Resmi Gazete'de yayimlanan "2022 Yili Cumhurbaskanligi Yillik Programi"nin "egitim" basligi altinda, firsat esitligi temelinde tüm kademelerde egitime erisimin saglanmasina iliskin hedefler yer aldi. Firsat esitligi temelinde tüm kademelerde egitime erisimin saglanmasi için Milli Egitim Bakanligi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, Çevre ve Sehircilik Bakanligi is birliginde çalismalar gerçeklestirilecek. Bu kapsamda:
Programda ayrica çocuklarin ruhsal ve bedensel gelisimlerini gözeten egitim ortamlarinin olusturulmasi için yeni hedeflere de yer verildi. Bu dogrultuda, egitim yapilari, teknolojiye ve çevreye uyumlu, güvenli, ekonomik, estetik, erisilebilir, standartlari ve kalitesi yüksek bir mimaride tasarlanacak.
Okul binalari için 40 avan projesinin uygulama projeleri hazirlanacak. Tarihi okul binalarinin korunmasina yönelik çalismalar yürütülecek.
Mesleki ve teknik ortaögretim kurumlarinin egitim ortamlarinin gelistirilmesi amaciyla 7 farkli egitim yapisi için proje çalismasi ile afet riski tasiyan 1500 egitim binasini güçlendirme çalismasi yapilacak.