Tgrt Haber

Üniversiteye girişte denklik skandalı: Sahte diplomayla yüksek puanlı bölümlere yerleştiler

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
20 Temmuz 2023 14:47 - Güncelleme : 20 Temmuz 2023 15:15

Üniversite hayali kuran yüz binlerce öğrencinin hakkını gasbeden sahtekarlar, yurt dışından satın aldıkları lise diplomaları ile önce denklik belgesi temin etti, ardından da Türkiye'de yabancı öğrenci kontenjanından faydalanarak tıp, diş hekimliği, hukuk ve eczacılık gibi yüksek puanlı bölümlere yerleşti. Skandal olay, istemediği halde özel bir üniversitenin hukuk bölümüne kaydı yaptırılan bir öğrencinin CİMER'e ihbarı ile ortaya çıktı. İşte YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığının 3 yılda hazırladığı ve 81 ilde yürüttüğü soruşturmanın perde arkası...

Üniversiteye girişte büyük bir skandal ortaya çıktı. Birçok kişinin sahte diplomayla yüksek puanlı bölümlere kayıt yaptırdıkları tespit edildi.

Hiç gitmedikleri ülkelerde liselerden parayla diploma satın alan sahtekarlar, o diplomaları denklik almak için kullandılar. Milyonlarca üniversite adayının hayalini gasbeden sahtekarlar, Türkiye'deki üniversitelerin açtığı yabancı öğrenci kontenjanından faydalanıp; tıp, diş hekimliği, eczacılık ve mühendislik gibi puanı yüksek bölümlere kayıt yaptırdılar.

CİMER​ ŞİKAYETİYLE ORTAYA ÇIKTI

TGRT Haber'den Mehmet Ali Demir'in haberine göre; soruşturma 2019 yılı sonunda yılında CİMER’e yapılan bir ihbar ile başladı. İstemediği halde özel bir üniversitede hukuk fakültesine kaydı yapılan öğrenci şikayetçi oldu. Hiç gitmediği Kıbrıs’taki bir okuldan diploma satın alındığını yazan öğrenci, usulsüz yöntemlerle üniversiteye yerleştirildiğini itiraf etti.

40-50 BİN DOLAR KARŞILIĞI BELGELER HAZIR

İşin perde arkasında kimlerin olduğunu yazan öğrenci, sahte belgelerin 40-50 bin dolar karşılığında edinildiği iddiasında bulundu.

İhbar ile Yüksek Öğretim Kurumu Hukuk müşavirliği ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu inceleme başlattı. Okul kayıtlarının taranmasıyla rastgele seçilen 4 öğrencinin Makedonya’dan aldığı denklik belgesi incelendi. Giriş çıkış kayıtlarında öğrencilerin Türkiye’den hiç çıkmadığı anlaşıldı.

Üstelik bu öğrencilerin yurt içinde de bir liseyi bitirdiği, buna rağmen Rusya, Kıbrıs, Mekedonya gibi ülkelerden edinilen diplomaların Şanlıurfa’dan denkliğinin onaylatıldığı anlaşıldı.

DİPLOMALAR SAHTE ÇIKTI

Milli Eğitim Bakanlığı müfettişmer görevlendirdi. İddiaların yoğunlaştığı Şanlıurfa, Bursa, Gaziantep ve Ankara’da inceleme başlatıldı. Toplamda 2 bin kişinin belgeleri tarandı.

Son olarak ise 2023 yılı Mart’ında Diyarbakır polisinin Dicle Üniversitesi’deki 22 öğrenciye yönelik başlattığı soruşturma da eklendi. Yapılan incelemede öğrencilerin bazılarının diplomalarının sahte olduğu anlaşıldı. Bazılarının ise denklik belgesi bile olmadığı halde yabancı kontenjanıyla üniversiteye yerleştiği kaydedildi.

Üniversiteye girişte sistemdeki açıktan faydalanan sahtekarlar, sahte diplomalarla yüksek puanlı bölümlere yerleşti.

SİSTEMDEKİ AÇIKTAN FAYDALANMIŞLAR

Talim Terbiye Kurulu soruşturmasında ise sahtekarların e-denklik modülündeki açıktan faydalandığı ortaya çıktı. Modül ile ilgili çalışma yapılması gerektiği rapor edildi. Öğrencilerin üniversitelerin yüzde 10 yabancı öğrenci kontenjanıyla TIP, Diş Hekimliği, Eczacılık Hukuk ve Mühendislik fakültelerine kayıt yaptırdığı görüldü.

SORUŞTURMA TÜRKİYE GENELİNE YAYILDI

Ele alınan belgeler vahim tabloyu ortaya çıkarınca inceleme 81 ile yayıldı. 504 öğrencinin belgelerinde şüphe götürmez nitelikte usulsüzlük tespit edildi. 32 ildeki belirlenen sahtecilik üzerine Cumhuriyet Başsavcılıkları soruşturma başlattı.

YÖK ve Milli Eğitim bakanlığı yabancı kontenjanıyla üniversiteye yerleşenlerin belgelerinin daha detaylı soruşturulması konusunda birimlerini uyardı. Soruşturmalar ve belgelerdeki incelemeler devam ediyor.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...