Tgrt Haber

100 dolar sınırından döndü! Akaryakıt fiyatlarının geleceği Çin'e bağlı (Güncel akaryakıt fiyatları)

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: Oilprice, Reuters
07 Kasım 2022 17:26 - Güncelleme : 11 Kasım 2022 15:33
100 dolar sınırından döndü! Akaryakıt fiyatlarının geleceği Çin'e bağlı (Güncel akaryakıt fiyatları)

Rusya’ya uygulanan ambargolar ve Çin’de yaşanan sıkı pandemi politikaları sonrası brent petrolün 100 dolara kadar çıkacağı analistler tarafından konuşuluyordu. Fed Başkanı’nın ‘faiz indirimleri için erken’ mesajı vermesine rağmen gelecek toplantı da 50 baz puanlık bir artırıma gidileceği söylentisi petrol fiyatlarında yaşanan düşüşe kapı araladı. Aşağı doğru inen brent petrol yurtiçinde akaryakıt fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Fed faiz kararları sonrası pek çok senaryo dillendirilirken gelecek ay yapılacak toplantıda 50 baz puan artışı yapılacağı söylentisi piyasaların rahatlamasını sağladı.  Geçtiğimiz haftalarda 100 dolara kadar çıkacağı ifade edilen petrol haftanın ilk işlem gününe zayıflayarak başladı. Gün ortasında 97 dolara kadar geriledi. Dün en düşük $94,19, en yüksek $98,80 seviyelerinde işlem gördü. Ekim ayının 19’unda 88 dolara kadar gerilemişti. 

ÇİN’DEN GELEN VERİLER PETROL FİYATLARINA ETKİ ETTİ

Çin’den gelen zayıf ekonomik veriler ve dünya genelinde petrole yönelik olarak başlayan zayıf talep petrol fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artırdı. Geçtiğimiz hafta Çin’in pandemi önlemlerini gevşetebileceğine yönelik haberler fiyatlanmada etkili oldu. Ancak bir süre sonra bu haberlerin resmi bir kaynaktan gelmediği belli oldu. Yaşanan gelişmeler sonrası petrol düşmeye başladı. Çin ham petrol ihracatı toparlanmaya devam ederse fiyatlar yeniden 100 dolar seviyesine çıkabilir. 

ANALİSTLER DÜŞÜK TALEBE DİKKAT ÇEKTİ

Öte yandan analistler hâlihazırda yüksek fiyatlardan kaynaklanan petrol talebindeki zayıflık işaretlerine dikkat çekti. Ayrıca, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki petrol talebinin 2019 seviyelerine düştüğünü ifade ettiler.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul​'da motorin litre fiyatı 26.33 liradan satılıyor.

Benzinin litresi ise ortalama 22.68 liradan satılıyor.

 

Kaynak: Oilprice, Reuters
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...