Tgrt Haber

2002'den beri ilk! Bankacılık kaynakları anlattı, TCMB net rezervlerinde tarihi artış

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Reuters
27 Haziran 2023 15:12 - Güncelleme : 27 Haziran 2023 17:40
2002'den beri ilk! Bankacılık kaynakları anlattı, TCMB net rezervlerinde tarihi artış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası net uluslararası rezervlerinin geçen hafta 8.5 milyar dolar ile tarihin en büyük artışını gerçekleştirdi. TCMB verilerine göre net rezervlerde bundan önceki en hızlı artış Şubat 2002'nin ilk haftasında gerçekleşti. Bakan Şimşek Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Net uluslararası rezervler geçen hafta 8.5 milyar dolar ile tarihin en büyük haftalık artışını kaydetti" ifadelerini kullandı.

Bankacılık kaynakları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın net uluslararası rezervlerin geçen hafta 8,5 milyar dolar ile tarihin en büyük artışı gerçekleştirdiğini hesaplıyorlar.Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mayıs ayı Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 15,5 azalarak 97,1 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşti. 16 Haziran haftasında ise rezervler 473 milyon dolar düzeyinde seyretti. 

REKOR ARTIŞ BEKLENİYOR

Reuters'ın başvurduğu dört bankacının hesaplamalarına göre net rezervlerin 16 Haziran'daki 473 milyon dolar düzeyinden 23 Haziran'da yaklaşık 9 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Bankacıların net rezervlerdeki artış tahminleri 8.2-9 milyar dolar aralığında yer aldı. TCMB​ konuya ilişkin yorum yapmadı. Bankacılar ilgili verileri resmi verinin açıklanmasından önce vaziyet ve analitik bilanço gibi öncü göstergelerden hesaplıyorlar.

2002'den beri ilk! Bankacılık kaynakları anlattı, TCMB net rezervlerinde tarihi artış

EN HIZLI ARTIŞ 2002

TCMB verilerine göre net rezervlerde bundan önceki en hızlı artış Şubat 2002'nin ilk haftasında yaklaşık 8.2 milyar dolarla gerçeklemişti. Normalleşme ve rasyonel politikalara dönüş kapsamında 2021'den beri ilk faiz artışına geçen hafta giden TCMB'nin eşzamanlı olarak TL'nin değerini korumak amacıyla seçim öncesi yaptığı rezerv satışlarını bırakması rezervlerdeki artışın başlıca sebebi.

Aynı bankacılar altın ve brüt döviz rezervlerinden oluşan toplam rezervlerin ise geçen hafta yaklaşık 4.5 milyar dolar artışla 107.5 milyar dolara yükseleceğini hesapladı. Dört ekonomistin tahmin bandı 4.3-4.8 milyar dolar arasında gerçekleşti.

DIŞ BORÇ STOKU 457,7 MİLYAR DOLAR

Hazine ve Maliye Bakanlığı​, 31 Mart 2023 itibarıyla brüt ve net dış borç stoku, Hazine garantili dış borç stoku ve kamu net borç stoku ile Avrupa Birliği (AB) tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'nin brüt dış borç stoku, 475,7 milyar dolar olarak gerçekleşirken stokun milli gelire oranı yüzde 49 oldu. Aynı tarihte net dış borç stoku 255 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Stokun milli gelire oranı yüzde 26,3 seviyesinde gerçekleşti.

Hazine garantili dış borç stoku ise 15,7 milyar dolar oldu. Kamu net borç stoku, bu dönemde, 2 trilyon 934 milyar lira olarak kaydedildi. Stokun milli gelire oranı yüzde 17,1 olarak belirlendi. AB tanımlı genel yönetim borç stoku da 5 trilyon 336 milyar lira, bu rakamın milli gelire oranı yüzde 31,2 olarak hesaplandı. 

BAKAN ŞİMŞEK DUYURDU 

Hazine ve Maliye Bakanı sosyal medyada yaptığı paylaşımla kur korumalı mevduatta stopaj desteğinin yıl sonuna kadar uzatıldığını duyurdu. 

Şimşek aynı zamanda net uluslararası rezervlerin geçen hafta 8.5 milyar dolar ile tarihin en büyük artışının kaydedildiğini açıkladı. 

Şimşek Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "TCMB analitik bilanço verilerine göre, net uluslararası rezervler geçen hafta 8.5 milyar dolar ile tarihin en büyük haftalık artışını kaydetti. Rasyonel politikalara dönüş kademeli olarak devam edecek. 

Rezervleri daha da güçlendirmek için ülkemize ilave dış kaynak teminine yönelik çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. 

Ayrıca, TL cinsi enstrümanları cazip hale getirmeye devam edeceğiz. Bu çerçevede Kur Korumalı Mevduat’ta stopaj desteğini yıl sonuna kadar uzatıyoruz" dedi. 

https://twitter.com/memetsimsek/status/1673699654276460547

Kaynak: TGRT Haber, Reuters

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...