Tgrt Haber

3 yıl sonra ilk kez geriledi, Bakan Şimşek'ten kira fiyatlarına yönelik açıklama

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
12 Aralık 2023 10:49 - Güncelleme : 12 Aralık 2023 11:01
3 yıl sonra ilk kez geriledi, Bakan Şimşek'ten kira fiyatlarına yönelik açıklama

Yüksek enflasyon, maliyetlerin artması, konut arzında yaşanan sıkıntılar ve fırsatçılık Türkiye genelinde kiraların fahiş artışlar yaşamasına neden oldu. Ekonomi yönetiminin emlak sektörüne yönelik attığı adımlar işe yaramaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek büyük şehirlerde kiraların düştüğünü açıkladı.

Küçük yerleşimler yerlerinden büyük şehirlere kadar konut kiraları yüksek rakamlara ulaştı. Kiralardaki fahiş artışların en büyük nedenlerinden biri de konut arzında yaşanan sıkıntılar. Kiralardaki artış hızını kesmek için çıkarılan Airbnb yasası amacına ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek​ kira fiyatlarındaki gerileme yaşandığını ifade etti.

TURİZM AMAÇLI KONUT KİRALAMA SİSTEMİ DEĞİŞTİ

Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun kasım ayında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında; 100 günden az süreyi kapsayan konut kiralamaları 'Turizm Amaçlı Konut Kiralaması' kapsamına alındı.

Yeni düzenlemeye göre, turizm amaçlı kiralamalarda kiralama sözleşmesi yapılmadan önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan izin belgesi alma zorunluluğu getirildi. Böylelikle izin belgesi sahibinden kiralanan konutun kullanıcılar tarafından kendi nam ve hesabına üçüncü kişilere kiralanması veya kendi adına mesken olarak kullanılmak amacıyla kiralanan konutun kiracısı tarafından kendi nam ve hesabına turizm amaçlı olarak üçüncü kişilere kiralanması yasaklandı. Bu yasaya uymadan yapılan kiralamalarda ise 100 bin TL idari para cezası uygulanacağı öğrenildi. 

3 yıl sonra ilk kez geriledi, Bakan Şimşek'ten kira fiyatlarına yönelik açıklama

3 YIL SONRA KİRALAR DÜŞÜŞ GÖSTERDİ

Bloomberg’te yer alan habere göre, İstanbul​, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerdeki kira fiyatları​ son 3 yılda 10 katından fazla arttı. Son dönemde emlak konusu hem ev sahiplerinin hem kiracıların hem de devletin yakın markajında. Öyle ki Airbnb uygulamasına yasal mevzuat getirilerek bazı koşullar zorunlu kılındı. Yasadan sonra kira fiyatları İstanbul’da üç yılın ardından düşüş gösterdi.

2024’TE KONUT ARZI​ ARTACAK

Bakan Şimşek sosyal medya hesabından konuya dair açıklama yaparak şunları kaydetti: Kısa vadeli kiralamalara ilişkin düzenlemelerimiz konut arzını artırdı, özellikle büyükşehirlerde kiralarda gerileme başladı. Deprem konutlarının tamamlanması, kentsel dönüşüm ve afet riskini azaltmaya yönelik çalışmalarımızın hız kazanmasıyla 2024’te konut arzı daha da artacak. Kira fiyatlarındaki katılığın azalması enflasyonu düşürme çabalarımızı destekler nitelikte.

https://twitter.com/memetsimsek/status/1734470005260013809

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...