Tgrt Haber

5 aylık enflasyon farkı netleşti! Memur ve emekli maaşı zam farkı cepte

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber
04 Aralık 2023 10:02 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 10:22
5 aylık enflasyon farkı netleşti! Memur ve emekli maaşı zam farkı cepte

Türkiye İstatistik Kurumu kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Memur maaş zammına ek verilecek olan enflasyon farkı da ortaya açıktı. Ocak ayı maaşına yansıtılacak fark şimdiden cebe girdi. İşte son enflasyon rakamlarıyla birlikte hesaplanan enflasyon farkı ve 5 aylık zam farkı ortalaması…

Milyonlarca memur​ ve emekli​ ile sözleşmeli personelin maaşlarını etkileyecek kritik enflasyon​ verisi belli oldu. Memurun ve memur emeklisinin ocak maaş zamlarında etkili olacak enflasyon farkı oluştu. 5 aylık fark şimdiden cebe girdi. TÜİK​ verilerine göre temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım olmak üzere 5 aylık enflasyon ortalamasına göre maaşa ek yapılacak zam farkı belli oldu.

Memurun ve memur emeklisinin zammı toplu sözleşme zammına ve ek zam olarak son 6 aylık enflasyon rakamları üzerinden belirleniyor. Milyonlar 2024’ün ocak ayı zammını beklerken enflasyon verileriyle birlikte son 6 aylık enflasyon hesabı ve maaşlara eklenecek rakam için son 5 aylık veri açıklandı.

TÜİK KASIM AYI ENFLASYONUNU AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Kasım ayında TÜFE yüzde 3,28 artarken, yıllık bazda TÜFE yüzde 61,98 artış gösterdi.

MEMUR VE EMEKLİNİN ENFLASYON FARKI NETLEŞTİ

Memur ve emeklilerin 2024 yılı ocak ayında alacağı maaş zammına ek olarak verilen zam farkı 5 aylık verilerle birlikte şimdiden oluştu. 5 aylık TÜFE yüzde 33,64 oldu. Oluşan 5 aylık enflasyon farkı da netleşti. Memur ve memur emeklisi ve sözleşmeli personel için şimdiden yüzde 33,64'e yaklaşan bir enflasyon farkı oluştu.

2024 yılının ocak ayında da aralık ayına ilişkin TÜFE oranlarının açıklanmasıyla birlikte zamlar kesinlik kazanacak. Memurlara 2023 yılının ikinci 6 ayı için yüzde 6 toplu sözleşme zammı ve buna ek 6 aylık enflasyon farkı verilecek.

MEMURA YÜZDE 44,89 ZAM CEPTE!

5 aylık memur enflasyon farkı ise ve bu rakama yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ilave edilince memur zammı şimdiden yüzde 44,89 (Enflasyon farkı dahil) oldu. Bu oranlara önümüzdeki Aralık ayı TÜFE’si ilave edilecek.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, temmuz ayı itibariyle yüzde 40,39'un cepte olduğunu belirterek Merkez Bankası'nın enflasyon hedefininin yüzde 65 olduğunu hatırlattı. Karakaş, "Benim tahminime göre Merkez Bankası'nın enflasyon hedefini tutacak gibi görünüyor. Hesaplamalarıma göre yüzde 50’ye yakın enflasyon farkı olacak, artı yüzde 10’un üzerinde bir refah payı olduğu zaman memurlara yüzde 60 oranında bir zam söz konusu olabilir.” dedi. 

İŞTE 5 AYLIK ENFLASYON RAKAMLARI

EKİM AYI ENFLASYONU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerini açıkladı. Ekim ayında TÜFE yüzde 3,43 artarken, yıllık bazda TÜFE yüzde 61,36 artış gösterdi.

EYLÜL AYI ENFLASYONU

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 2023 eylül ayında yıllık %61,53, aylık %4,75 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %47,40, aylık %3,40 arttı.

AĞUSTOS AYI ENFLASYONU

TÜİK 2023 ağustos ayı enflasyonuna göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %58,94, aylık %9,09 olmuştu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %49,41, aylık %5,89 artmıştı.

TEMMUZ AYI ENFLASYONU

TÜİK'e göre, 2023 yılı temmuz ayında TÜFE yüzde 9,49 artarken, yıllık bazda enflasyon yüzde 47,83'e yükseldi.

OCAK AYINDA SOSYAL DESTEK ÖDEMELERİ DE DEĞİŞECEK

Memur ve memur zammı ile birlikte sosyal destek ödemeleri ve yardımlara da zam gelecek. 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hastalık yardımı, engelli maaşlarına zam gelecek. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın eğitim ödemelerine de artış yapılacak.

2023’ÜN İLK 6 AYINDA MEMUR NE KADAR ZAM ALDI?

Ocak-Haziran döneminde açıklanan tüm TÜFE rakamlarına göre altı aylık enflasyon oranı yüzde 19,77 olmuştu. Enflasyonda yüzde 8’in üzerindeki fark, memur ve memur emeklilerinin zamlarına eklendi.

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI NASIL BELİRLENİYOR?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı​, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor.

Memur ve emeklinin maaşı ocak ve temmuz olmak üzere yılda iki kez artıyor. Memur ve memur emeklisinin zammı toplu sözleşmeye göre belirlenirken, son 6 aylık enflasyon belirlenen rakamların üzerine çıkarsa fark ekleniyor. SSK ve Bağkur emeklisi de 6 aylık enflasyon ne kadar gerçekleşmişse o oranda zam alıyor.

Memurlar ocak ayında yüzde 8'lik toplu sözleşme zammı almıştı. Bu rakamı aşan oran kadar enflasyon farkına hak kazanılıyor. Temmuz ayı için yüzde 6'lık toplu sözleşme zammıyla enflasyon farkı eklenerek memur ve memur emeklisinin zam oranı ortaya çıkıyor.

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...